Skip to Content

Online shoppen; wat zijn inklaringskosten en douane invoerrechten particuliere internetaankopen

Online shoppen; wat zijn inklaringskosten en douane invoerrechten particuliere internetaankopen

Nederlanders willen over het algemeen niet teveel betalen en dan kan het natuurlijk heel voordelig te zijn om online te shoppen bij internationale webshops buiten de EU, vooral in aanloop naar de feestdagen.

Toch is het – voordat je iets koopt – goed om te checken of wat je koopt ook mag worden ingevoerd. Want daar gaat het regelmatig mis, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Douane. Er blijkt nog een hoop onduidelijk te zijn over wat wel of niet toegestaan is.

Goedkoop shoppen in het buitenland

Jaarlijks koopt de gemiddelde Nederlandse shopper meerdere keren buiten de EU. Vooral in oktober, november en december shoppen. Oftewel, de maanden van Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. De belangrijkste reden om buiten de EU te shoppen is de prijs: ruim driekwart denkt buiten de EU minder te betalen voor hetzelfde product.

Goedkoop of namaak?

“Veel Nederlanders shoppen buiten de EU. Logisch, want daar lijken producten soms goedkoper”, zegt Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane. “Toch is het goed je in de regels te verdiepen. Wil jij je kinderen bijvoorbeeld merkschoenen cadeau doen met de feestdagen?

En zie je een deal die eigenlijk te mooi is om waar te zijn? Check dan of je te maken hebt met een namaakartikel. Namaakartikelen kunnen bij controles in beslag worden genomen. Zonde dus!” Niet alles wat van ver komt, is oké. Koop bijvoorbeeld geen namaak, want nepartikelen invoeren in Europa is verboden.

Wat mag wel of niet ingevoerd worden?

In het onderzoek in opdracht van de douane geeft het merendeel van de Nederlanders aan op de hoogte te zijn van de regels over wat je wel en niet mag invoeren. Ruim één op de vijf denkt volledig op de hoogte te zijn, ruim een derde grotendeels en bijna één derde geeft aan de regels een beetje te kennen.

Toch gaat het regelmatig mis. Zo denkt bijna een vijfde van de jongeren én een kwart van de 60-plussers dat medicijnen probleemloos ingevoerd mogen worden. Dat mag niet. Medicijnen kunnen vervalst zijn en geen werkzame, vervuilde of teveel werkzame bestanddelen bevatten, met gezondheidsschade tot gevolg.

Ook is ruim een vijfde er zeker van dat alcohol niet ingevoerd mag worden. Dat mag wél, maar is aan bepaalde regels gebonden. De meeste fouten worden gemaakt met namaakartikelen: bijna de helft van de jongeren denkt dat namaakartikelen zonder problemen ingevoerd mogen worden. Dat mag niet.

Namaakproducten zijn kopieën van merkartikelen. De juridische term voor het namaken van merkartikelen is intellectuele eigendomsfraude. Merken zijn beschermd. Het is verboden deze na te maken. Het is ook niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen of ze in te voeren.

BTW en invoerrechten betalen

Over alle aankopen in een webshop buiten de EU betaal je BTW. Controleer of deze kosten op de factuur staan. Is dit niet berekend in de webshop? Dan moet je deze kosten bij aflevering van je pakket betalen aan de bezorger. Is je pakket meer waard dan €150?

Dan betaal je meestal ook invoerrechten (tot 12% van het aankoopbedrag). Voor deze pakketjes doet de bezorger aangifte bij de douane, wat daarbij ook nog tot inklaringskosten leidt. Het volledige bedrag reken je af bij je pakketbezorger.

Lees ook: Shoppen bij Aliexpress; van invoerrechten tot terug sturen

Mijn pakket ligt bij de douane – waar blijft het?

Heb je een melding of ’track en trace’ gekregen en te horen gekregen dat je pakket bij de douane ligt? Meestal blijkt dat niet het geval en ligt je pakket gewoon in de loods van de koeriersdienst, maar is er een vraag over of iets onduidelijk. De douane zit er dus niet tussen als je pakketje binnen komt met het vliegtuig of boot voor het verder verspreid wordt.

Pas als er een vermoeden is dat het pakket illegale goederen bevat wordt het gecontroleerd, vaak op de locatie zelf. Als er vragen zijn dan hoor je dat direct van de koeriersdienst zelf. Zij kunnen je dus ook precies vertellen waar het pakket zich bevindt.

Regels op een rij

Online bestellen? En zeker weten dat je pakketje thuisbezorgd wordt zonder extra kosten? Check dan voordat je wat aankoopt voor de zekerheid wat wel en niet mag op douane.nl/internetaankopen. De virtuele assistent geeft snel en eenvoudig antwoord op je vragen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *