Onkruid in de tuin.. Het is niet één van mijn meest favoriete klusjes om hier mee te beginnen. Maar als het weg is, heb ik wel een voldaan gevoel. Onkruid lijkt altijd wel te blijven groeien. Met name na een periode van veel regen schiet het onkruid de grond uit.
Hoe kun je onkruid nu het beste verwijderen? Want het groeit ook vaak in je mooie bloemenperk en die wil je niet verwijderen of beschadigen. En het liefste dan methoden die snel en doeltreffend zijn. Tijd om eens in het onkruid verwijderen van de tuin te duiken. We vonden diverse tips hoe je doeltreffend onkruid verwijderen kunt. Welke hiervan is jouw favoriet?
Methode 1: onkruid schoffelen
Je hebt de keuze uit meerdere schoffels. Aan een lange stok zit de schoffel vast. Je kunt zo kiezen voor een ronde schoffel of een driehoek bijvoorbeeld.
Het onkruid verwijder je hier niet helemaal mee. Bij plantjes die niet wortelvast in de grond zitten mogelijk wel. Maar bij planten die met lange wortels in de tuin zitten, haal je vooral het bovenstuk eraf. Hierdoor kan het zijn dat het onkruid weer snel opkomt.
Onkruid schoffelen is echter wel een natuurvriendelijke manier. Het geeft daarmee ook nog eens resultaat en je hoeft niet constant op je knieën te zitten. Tuinexperts geven aan dat regelmatig schoffelen helpt om onkruid makkelijker te verwijderen. De wortels van het onkruid hebben minder kans om zich goed te verankeren.
Methode 2: Boomschors tussen de vaste planten
Door boomschors, cacaopitten of ander bodemmateriaal tussen de vaste planten te plaatsen krijgt onkruid minder kans om wortel te schieten. Net als bij planten heeft onkruid lucht en licht nodig om te kunnen groeien. Als de lucht volgestopt wordt met stukjes boomschors, heeft dit dus een effect op hoeveel onkruid er omhoog komt.
Methode 3: anti-worteldoek plaatsen
Anti-worteldoek kun je bijvoorbeeld plaatsen op plekken waar je grind of andere stenen wilt plaatsen. Wil je de tuin bestraten met tegels of klinkers? Laat dan eerst anti-worteldoek neerleggen. Onkruidplantjes hebben een stuk minder kans om te ontkiemen en wortel te schieten. En dat scheelt veel tijd in het verwijderen van onkruid.
Methode 4: met onkruidverdelger
De regelgeving rond het gebruik van onkruidverdelger is niet meer zoals vroeger. Tegenwoordig is er veel aandacht en strenge eisen voor de afbreekbaarheid van de onkruidverdelger in de grond.
Heb je veel paardenbloemen in je tuin of tussen de tegels? Kies dan voor een totale onkruidverdelger. Dit werkt ook tegen mos, weegbree en klaver. Zo kom je snel en doeltreffend van al het onkruid af. Je kunt dit op alle verharde oppervlaktes gebruiken. Denk aan tussen de tegels, langs de oprit of je terras.. een totale onkruidverdelger is bijvoorbeeld:
Methode 5: Gebruik een onkruidbrander
Door onkruid te verbranden, kom je ook van het onkruid af. Deze methode wint aan populariteit. Mede doordat er geen chemische middelen aan te pas komen en deze ook minder arbeidsintensief is. Met een onkruidbrander dringt de hitte diep door in de wortels. Hierdoor verwijder je het onkruid dus met wortel en al.
Je kunt kiezen voor een elektrische onkruidbrander. Deze PowerPlus (hier) kun je gebruiken op zowel de oprit, het terras als je tuinpad. Je krijgt een garantie van 2 jaar op deze onkruidbrander.
De voordelen van deze onkruidbrander zijn:
- Veilig in gebruik. Je werkt zonder open vlam of gas.
- Deze onkruidbrander is lichter in gebruik als hetzelfde apparaat welke op gas werkt
- Het mondstuk zorgt ervoor dat je precies te werk kunt gaan.
- Door de voetensteun kan de onkruidbrander veilig afkoelen.
- Een andere elektrische onkruidbrander is deze van Hyandui (hier). Zowel geschikt om onkruid snel mee weg te branden, als om de barbecue mee aan te steken! Met slechts enkele seconden en 3 cm afstand is onkruid ook uit je bloemenperk te verwijderen. Let er wel op dat er voldoende afstand is tussen het onkruid en je geliefde rozen / andere planten. Anders gaan deze ook dood.
Methode 6: een oude en bewezen methode, met onkruidsteker
Doeltreffend en al jaren veelgebruikt. Dat is de onkruidsteker. Zet de grijper op het onkruid en duw met je voet op de steun. Trek nu het onkruid met wortel en al uit. Duw op de gele knop om het onkruid los te laten. Een voorbeeld van een onkruidsteker is deze hier.
Fijn voor je rug en doeltreffend in gebruik. En de methode om onkruid met wortel en al eruit te trekken.
Tip: Gebruik liever geen azijn en andere keukenmiddeltjes
Azijn is een methode die zeker helpt bij het bestrijden van onkruid. Helaas is het voor de bijen in je tuin geen fijn middeltje. Ook chloor en andere sterke keukenmiddeltjes worden afgeraden voor het bestrijden van onkruid.
Bleekwater heeft actieve stoffen die zeer giftig voor de bodem zijn. Ook andere dieren zoals vogels en katten worden erg ziek van de grond waarin deze middeltjes gebruikt worden.
Het beste werkt het om onkruid al vroeg in het voorjaar te bestrijden en te verwijderen. Begin er in maart al mee, zo voorkom je dat onkruid kan ontkiemen en flink kan groeien.
De meeste bestrijdingsmiddelen werken optimaal bij buitentemperaturen tussen de 10 en 20 graden Celsius. Ook is het belangrijk dat het ’s nachts niet te koud wordt. Je kunt hiervoor een maximale temperatuur van 5 graden Celsius als nachttemperatuur aanhouden.
- Wet van de aantrekkingskracht - 22/08/2024
- Maden in je vuinisbak; wat te doen - 20/12/2023
- Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology - 18/09/2023
Leave a comment