Skip to Content

Veelvoorkomende ongelukken met Kerstmis

Als je denkt aan brandwonden denken veel mensen aan oud en nieuw; kinderen en jongeren die spelen met vuurwerk, niet veilig afsteken, te dicht bij het vuur komen. Wat veel mensen niet beseffen is dat rond de kerstdagen het ook heel goed is om op te letten.

Het aantal kinderen dat dan met brandwonden naar het ziekenhuis komt is net zo hoog! Daarom waarschuwt de Nederlandse Brandwonden Stichting dat het risico op brandwonden tijdens Kerst minstens zo groot is.

Ongelukken met Kerstmis

Ieder jaar ontstaat er tijdens de kerstdagen in Nederland vierhonderd tot vijfhonderd keer brand in huizen. Dat blijkt uit een analyse die verzekeraar Interpolis uit Tilburg heeft gemaakt van de schademeldingen die de afgelopen jaren bij de maatschappij binnenkwamen. In ruim een derde van de gevallen was een kaars of waxinelichtje de oorzaak van de brand. D

aarbij zijn kerststukjes niet meegerekend. Deze blijken bij een op de zeven brandschades de veroorzaker. Ook in de keuken en aan tafel ontstaat vaak brand. Meestal gaat het om zaken als vlam in de pan of ongelukken bij het gebruik van spiritusbranders bij fondue- of gourmetstellen. Verder veroorzaken schoorsteenbrand en kortsluiting in elektrische apparaten of kerstverlichting nogal eens schade tijdens de feestdagen.

Brandwonden

De brandwondencentra in Nederland zien elk jaar weer een piek van het aantal ongelukken aan de start van de kerstvakantie. Vier op de tien brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen, meestal thee. Maar ook (steek)vlammen (40 procent) en verbranding met vet (ruim 5 procent) zijn aanleiding voor een bezoek aan een brandwondencentrum. In drie van de tien gevallen is het slachtoffer jonger dan 5 jaar.

De Nederlandse Brandwonden Stichting ziet dat er tijdens de kerstdagen veel mensen met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis komen, meer dan tijdens oud en nieuw. “Bij vuurwerk gaat het vaak om letsel aan ogen en ledematen, maar tijdens de kerstdagen zien we veel meer brandwonden”, vertelt woordvoerder Merel van der Mark.

Volgens Van der Mark heeft het hoge aantal brandwonden veel te maken met het feit dat het er tijdens de kerstdagen net even anders aan toe gaat dan normaal. “Ouders zijn toch wat relaxter dan normaal tijdens de kerstdagen”, vertelt ze.

“Kinderen zijn veel thuis en heel snel. Dan gebeuren er sneller ongelukken met hete thee, of kaarsen die binnen handbereik staan”. Het bereiden van het kerstdiner, in de keuken of aan tafel, leidt ook vaak tot ongelukken. Het risico op vlam in de pan is groter en er vinden regelmatig ongelukken plaats met gourmetstellen, met name de oudere die op brandbare vloeistof werken.

Do’s en don’ts

Ongelukken voorkomen met Kerstmis. Houdt dan rekening met het volgende:

  • Goed opletten met brandbare spullen, vooral in de buurt van kinderen.
  • Zorg dat het snoer van het gourmetstel niet in de buurt ligt van kinderen zodat ze er niet aan kunnen trekken.
  • Laat geen kaarsen aan als er geen volwassene in de buurt is.
  • Weet wat te doen bij brand; dus bij vlam in de pan deksel erop. Geen water op olie gooien als het gourmetstel in de fik vliegt etc. Gaat de haardvuur aan, zorg dan dat er een emmer klaar staat etc.

Wisten jullie dit al?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *