Skip to Content

Oneffen huid; tips wat te doen tegen onzuiverheden

Oneffen huid; tips wat te doen tegen onzuiverheden

Een oneffen of onzuivere huid koppelen we vaak aan kinderen in de puberleeftijd. Toch is dit (helaas) niet het hele verhaal. Ook volwassenen kunnen last hebben van een oneffen huid. En niet te vergeten: vrouwen die zwanger zijn! Waar komt dit nu eigenlijk door? En is er ook iets wat je kunt doen om de huid verzorgen en te voorkomen of in ieder geval minder te laten worden?

Wat is een oneffen huid?

Heb je last van bijvoorbeeld puistjes of mee-eters? Heb je andere oneffenheden op je huid, zoals gerstekorrels of bijvoorbeeld een huid die erg glimt? In die gevallen spreek je over een oneffen huid. Of over een onzuivere huid. Nu zullen veel mensen wel eens een puistje hebben, bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook in zo’n mate hebben dat je er eigenlijk altijd last van hebt. Zeker in de puberteit en ook tijdens je zwangerschap loop je hier meer risico op. Over het algemeen zal het vooral voorkomen op je gezicht, borst en rug, nek en schouders.

Waar komen deze huidproblemen door?

Voornoemde problemen komen door poriën die verstopt raken waardoor talg zich zal gaan ophopen. Talg maakt iedereen aan en dit is bedoeld om juist de huid soepel te houden. Is er een overproductie aan talg of kan de talg om andere redenen niet goed afgevoerd worden, dan ontstaan de onzuiverheden zoals zwarte puntjes of gerstekorrels. Nu kan dit weer gaan ontsteken en dan zullen er puistjes gaan ontstaan.

Wat is de oorzaak van een oneffen huid?

Zoals gezegd is de talgproductie hier verantwoordelijk voor. Maar wel als die verstoord raakt. De productie zal veelal verhoogd zijn onder invloed van hormonen. Wat dus meteen verklaart waarom je er meer last van hebt tijdens de puberteit of een zwangerschap. Maar er is meer dan dat. Naast deze hormonen kunnen ook stress, medicijngebruik of bepaalde verzorgingsproducten of make-up voor meer problemen zorgen. En vergeet ook de hygiëne niet. Waarom dit allemaal factoren zijn die voor meer huidproblemen zorgen leggen we je hieronder verder uit. Helaas zouden ook je genen een rol kunnen spelen.

Hormonen

Hormonen zijn vaak de boosdoeners bij lichamelijke ongemakken tijdens je zwangerschap of puberteit. Maar waarom eigenlijk? Uiteraard verschilt dat per probleem, maar in dit geval komt het vooral door de mannelijke hormonen. Deze androgenen zullen de talgproductie doen verhogen. Vrouwelijke hormonen doen juist het omgekeerde. Heb je last van deze oneffenheden, dan is de kans groot dat de balans tussen beide soorten hormonen verstoord is. Omdat je hormoonhuishouding tijdens je puberteit en je zwangerschap op zijn kop staat, is het dus voor de hand liggend dat ook die balans er (tijdelijk) niet is. Ook stresshormonen verhogen de talgproductie!

Make-up en verzorgingsproducten

Iedereen heeft een talgproductie, wat juist goed voor je huid is. Als deze verstoord raakt of de poriën van je huid verstopt raken door andere redenen, ontstaan de problemen. Dit kan gebeuren als je de verkeerde producten gebruikt die jouw poriën doen dichtslibben. Dit kan komen door irritatie van je huid door de producten, maar ook als je een product gebruikt die niet bij jouw huidtype past.

Hygiëne

Het mag duidelijk zijn dat hygiëne ook een rol kan spelen. Door je huid goed te reinigen kun je je huid helpen om de talg goed af te kunnen voeren. Gebruik je make-up? Reinig dan altijd je huid voordat je naar bed gaat. Maar ook als je dit niet gebruikt is het goed om je huid goed schoon te maken. Let op: er zijn hiervoor speciale producten te koop, maar ook die kunnen juist averechts werken zoals je hierboven hebt gezien.

Heb je last van een onzuivere huid? Probeer dan eens een andere reiniger uit óf stap over op een natuurlijke manier van reinigen. Hierover vertellen we straks meer. Het reinigen van je huid doe je het beste twee keer per dag. Je kunt 1 keer per week ook een scrub gebruiken om zo dode huidcellen te verwijderen. De doorbloeding van je huid zal worden gestimuleerd. Af en toe een maskertje kan fijn zijn. Let wel op dat je hierbij producten gebruikt die passen bij jouw huidtype.

Medicijngebruik

Er zijn medicijnen die ongunstig uitwerken op je huid. Overleg met je huisarts als dit optreedt.

Wat kun je doen tegen een onzuivere huid?

Zeker in je puberteit kun je behoorlijk onzeker worden als je huid er minder effen uit ziet. Daarnaast is het ook een teken dat er iets bij je huid niet goed gaat, dus is het fijn om te weten wat je kunt doen om het te verminderen. Het helemaal voorkomen zal een beetje erg hoog gegrepen zijn… Reinigen is dus de beste start, want met verstopte poriën zit je altijd in de problemen.

Je kunt hiervoor een reinigingsmelk (hier) kopen. Deze zijn er in allerlei soorten, waarbij je zou kunnen kiezen voor een product met puur natuurlijke producten. Maar je kunt ook kiezen voor gewone huismiddeltjes! Naast een reinigingsmelk kun je kiezen voor een lotion die je huid extra verzacht. Deze zou de huid weer in balans brengen. Het mag duidelijk zijn dat je met make-up sneller last zult hebben van verstopte poriën. Ga hier dan ook zuinig mee om! Of gebruik gewoon minder of geen make-up!

Afblijven!

Wat willen we graag van die puistjes af! Dus probeert toch bijna iedereen om ze dan maar uit te knijpen zodat je er zo snel mogelijk weer vanaf bent. Helaas werkt dit meestal averechts! Je maakt een wondje, welke ook littekens kan achterlaten en je dus nog verder van huis bent. Het is moeilijk, maar blijf er toch maar gewoon vanaf!

Gezond leven

Tja, het klinkt als een dooddoener en toch is het ook nu weer zo: gezond leven helpt. Hoewel er vanuit de wetenschap de twijfel wordt geuit of bepaalde voedingsstoffen puistjes uitlokken, zijn er mensen die zelf doorhebben dat ze na het eten van bepaald voedsel meer last hebben. Zorg in ieder geval voor voldoende vocht en denk dan vooral aan water. En zorg dat je geen stressvol leven leidt!

Er zijn op internet veel artikelen te vinden die acné koppelen aan het gebruik van suiker, zuivel en vette voeding. Thuisarts.nl stelt dat een dergelijk dieet niet zal helpen en er geen verband is aangetoond tussen deze producten en het krijgen van acné…

Manieren om te reinigen zonder kant-en-klare producten

Je kunt er dus ook voor kiezen om te reinigen op manieren zonder verzorgingsproducten te gebruiken. Stomen is bijvoorbeeld een manier waarbij je je huid niet vol smeert en de kans loopt dat je het misschien wel juist verergert. Je huid wordt hier zachter door, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker mee-eters kunt verwijderen.

Zet een schaal met kokend water voor je neer en hang hier boven met je gezicht. Door een handdoek over je hoofd te doen blijft de stoom hangen. Dit doe je ongeveer een kwartier. Je kan kamillethee toevoegen. Ruikt lekker en het geeft een extra verzachtende werking). Reinigen met kokosolie, olijfolie of honing kan bijvoorbeeld ook.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *