Skip to Content

Onderhoudsvriendelijke tuin ideeën van tips op te ruimen tot grote wilde tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin ideeën van tips op te ruimen tot grote wilde tuin

Je huis is jouw visitekaartje. Maar hier hoort natuurlijk ook je buitenverblijf bij. Je stoep, je balkon, je tuin. Hoe groot of klein dan ook. Het hoort bij het huis en dus ben jij verantwoordelijk voor hoe het erbij staat.

Je zorgt er in de winter voor dat je looppad voor de deur sneeuwvrij blijft, je veegt in de herfst alle bladeren uit de weg, je probeert tuinplagen te vermijden en in de lente fris je de boel weer op met leuke potten gevuld met fleurige bloemen zodat de tuin zomerklaar is.

Maar is zo’n betegelde tuin wel echt onderhoudsvriendelijk?

Je houdt de boel graag netjes en dit doe je misschien wel stiekem vooral voor de ander. Want je vindt het niet leuk als er iemand aanbelt en zijn neus optrekt voor rommel wat ligt op te hopen voor je huis, wat zal hij of zij dan wel van je denken… Hoe richt je nu je tuin in zodat het ook past bij je smaak en vooral ook bij je wensen?

Heb je geen groene vingers? Dan is natuurlijk de makkelijkste weg om de tuin te bestraten. Liefst met zo groot mogelijke tegels met kleine voegen want anders zit je nog de hele week op je knieën met een aardappelschilmesje het mos tussen de tegels te schrapen.

Wat nou als de wind allerlei bladeren je tuin in waait? Op die tegels zie je dit direct liggen. En zodra het heeft geregend zien je bloempotten er niet uit, de onderkant is nu vol zand en moddervlekken van het opspattende water. Hier heb je in een land als Nederland toch al snel je handen aan vol om dit voor het oog schoon en netjes te houden.

Wie niet van rommel houdt zal moeten opruimen. En alles met regelmaat bij moeten houden. Soms lijkt dit dweilen met de kraan open. Je ruimt een hoekje aan kant en zodra je een volgend hoekje aanpakt lijkt die ene hoek al weer net zo rommelig als daarvoor. Geen beginnen aan hoor ik je zuchten.

En die tuin dan? Moet je die nu ook iedere dag aanvegen en opruimen? Daar heb ik toch geen tijd voor? Laat staan zin in! Nee hoor, ik laat de boel lekker de boel en ik zie wel wat er gebeurt.

Mijn voorkeur gaat uit naar een groene tuin.

Een tuin waar in geleefd wordt. Niet alleen door ons, maar ook door dieren. Ik wil vogels, vlinders, kikkers, en nog meer moois voorbij zien komen. Ik heb geen groene vingers en ik houd het ook niet graag bij.

Zeker niet omdat er ook net iets te veel uitwerpselen liggen van alle poezen en katten hier uit de omgeving die kennelijk ook de voorkeur hebben voor ons paradijsje. Onze tuin is weelderig, sommigen noemen het wilderig, die vinden het net iets too much…zij hebben het liever over onze wildernis, of onze rimboe.

Tja en dat is het ‘m natuurlijk. Deze tuin die past bij ons, zo zien we een tuin het liefst, hier voelen wij ons prettig. En altijd als we bezoek hebben lijkt de tuin een magnetische werking te hebben. Iedereen loopt altijd naar het raam, richting de tuin en blijft even naar buiten staren.

Oh wauw, jullie hebben een échte tuin?! Wat dapper zeg, maar schitterend mooi, zo hoort een tuin eruit te zien eigenlijk…Vaak genoeg krijgen we complimenten over de aanleg en voor wat er allemaal in staat.

De grote vijver krioelt van salamanders, kikkers, padden, waterfietsen, muggen en onze vis. Tussen het groen in de heg langs de schutting zitten meerdere vogelnesten, slakken, rupsen, bijen en vlinders komen in grote getalen voorbij en vogels vliegen af en aan.

Geregeld staat er een flinke zilveren reiger naar binnen te turen die daarna weer verlekkerd richting vijver stapt en jaarlijks horen we onder de vlonder van het terras geritsel als teken dat er weer een egel huist in onze tuin.

Ik houd hiervan, je komt soms ogen en oren te kort van wat je te zien krijgt. En zodra ze op het nieuws praten over het uitsterven van bepaalde insectensoorten hoor ik de kinderen hier telkens roepen “dan hebben jullie hier nog niet gekeken, hier leven ze volop!” En ja, gelukkig maar, hier is volop flora en fauna, is er een insectenhotel en het groeit en bloeit aan een stuk door.

Is het veel werk?

Nee, totaal niet! Het schrikt mensen af om deze tuin te zien. Pff, wat een klus om dit bij te houden hoor ik ze zuchten. Maar nee, echt het tegendeel is waar. Heel af en toe moet de heg gesnoeid worden ja en dan alleen maar omdat buurtbewoners anders niet meer fatsoenlijk door het brandpoortje kunnen fietsen en lopen.

En ja de vijver mag af en toe even met een schepnetje leeggeschept worden van bladeren van bomen (uit de speeltuin van hiernaast notabene). Maar verder doen we er weinig aan.

Bladeren laten we zo lang mogelijk liggen, het beschermt de grond en vooral de bloembollen in die grond. Losse takjes ruimen we ook niet op, vogels helpen ons hierbij. Zij vliegen af en aan met een bekje vol takjes om er een stevig nestje mee te bouwen. Padden en kikkers verstoppen zich onder de bladeren voor die enorme reiger. Zo hoef je niet veel te doen om je tuin klaarmaken voor de lente.

Rupsen eten zich tonnetje rond en vinden altijd een veilig plekje om te ontpoppen tot prachtvlinder. De natuur doet hier dus eigenlijk het meeste werk, precies zoals het bedoeld is.

Zowel mijn man als ik genieten hiervan. Samen hebben we deze tuin aangelegd en we hadden hier eigenlijk meteen een zelfde idee bij. Geen gras, maar wel wat tegels voor een looppad, een grote vijver waar je omheen kan lopen, lekker veel groen en weinig inkijk van buurtbewoners, veel hout en natuurlijke materialen.

Hoe maak je de tuin zo onderhoudsvrij mogelijk?

Door een juiste aanpak en weloverwogen keuzes kun je de tuin creëren zoals jij het mooi vindt en hanteerbaar. Wat past er bij jou, welke stijl vind je mooi en niet onbelangrijk om te weten hoe groen zijn je vingers?

Het stappenplan op weg naar een onderhoudsvriendelijke tuin:

Stap 1. Een tuinplan opstellen.

Wat wil je met je tuin, wil je een ruim terras waar je lekker met een groot gezelschap kan tafelen, wil je een buitenkeuken of juist meerdere kleine hoekjes om te zitten? Op welke tijden schijnt de zon in je tuin en waar is de meeste schaduw? Wil je een tuinhuisje, of een moestuin, wil je een speelruimte voor de kinderen met schommel of zandbak? Hoe is de grond nu in de tuin?

Is er vooral harde klei waar weinig door heen kan groeien? Dan zul je dat eerst moeten verwijderen en afvoeren. Het gedeelte waar je beplanting wilt zal vruchtbare goede grond moeten bevatten.

Inspiratie voor vele tuinsoorten zijn te vinden op internet en via televisieprogramma’s over tuinieren. Boeken kunnen ook uitkomst bieden en sommige tijdschriften geven ook veel inkijk in mogelijke tuininrichtingen.

Maak een wensenlijstje voor jouw tuin en probeer aan de hand hiervan een goede inrichting te maken. Zodra je weet wat je waar hebben wilt ga je de tuin leeghalen en zorg je voor een juiste ondergrond om van hieruit verder op te bouwen.

Hou ook rekening met bijvoorbeeld een opslag / schuur voor als je tuingereedschap opbergen moet, of als je het speelgoed van je kind uit het zicht wil houden.

Stap 2. De juiste beplanting

Wil je het liefst het hele jaar door genieten van een kleurige tuin dan is het fijn als je een goede balans zoekt in de bloeitijd van de beplanting. Als de een is uitgebloeid en de ander gaat vervolgens beginnen dan zie je continu nieuwe mooie bloeiers opkomen.

Nu je weet waar de meeste zon en schaduw is in de tuin weet je ook welke planten je waar moet zetten. En met sterke planten die weinig bladverlies hebben is automatisch weinig onderhoud vereist.

Weet ook goed wat bepaalde beplanten gaat doen in je tuin. Houd je bijvoorbeeld van verschillende soorten grassen gecombineerd met mooie hoge bamboeplanten?

Wees er dan wel van bewust dat bepaalde soorten bamboe enorm gaan woekeren door je tuin. De wortels zijn enorm taai en sterk en gaan overal doorheen. Als je dit wilt voorkomen kun je de bamboe in een grote cementkuip planten in de grond. Dat scheelt jou weer onderhoud.

Stap 3. Geef onkruid geen kans

Vaak hebben we in een tuin last van ongenode gasten ook tussen de beplanting. Onkruid! En je kent vast nog wel wat ze zeggen over onkruid……het vergaat niet! Keer op keer denk je alles verwijderd te hebben en prompt komt het weer terug in beeld.

Soms hebben we hier ook last van hardnekkig spul wat door de hele tuin heen woekert en zodra we het zien halen we het snel weg, maar heel af en toe krijgen we ook te maken met mooi onkruid. Wilde bloemen die zomaar uit het niets opbloeien en prachtig tussen het groen blijken te staan. Dat halen we uiteraard niet weg, dat mag lekker zijn gang gaan.

Verse grond is meestal nog het meest vrij van onkruidzaadjes. Dus als je de kans hebt, dan raad ik je zeker aan om je tuin echt zo kaal mogelijk te maken voordat je aan de aanleg gaat beginnen. Oude kleigrond wat al jaren in de tuin ligt is de beste voeding voor onkruid om in te nestelen en dat zal niet vanzelf weg gaan.

Geef onkruid geen kans, maar ook zeker niet de ruimte om te kunnen groeien. Ook al heb je nieuwe verse aarde in de tuin, het onkruid vindt zijn weg zodra het kan. Open ruimtes zijn dus ideaal om in te nestelen.

Dus heb je een leuk plantje die je graag in de grond zet, maak er dan een groepje van met meerdere planten. Uiteraard met een zelfde soort zodat je weet wanneer dit groepje op zijn mooist zal zijn en wanneer je eventueel moet snoeien.

En mocht er toch wat openingen tussen de beplanting zijn, dan vul je dat op met eventueel kokosscheuten, boomschors, lavamulch, schelpen, grind split, of je laat er speciale laagblijvende plantjes tussen groeien als de populairste bodembedekkers zoals campanula, lavendel of zeepkruid.

Bodembedekkers zijn er in tal van soorten, groottes en kleuren. Dus aan al jou wensen kan voldaan worden.

Stap 4. Goede afwatering

Het regent veel in ons land en het lijkt er ook op dat de buien steeds heftiger gaan worden de laatste tijd. Hier is dus ook absoluut goed over na te denken. Want om dagelijks grote plassen in je tuin te vinden, naast je vijver, zal niet de bedoeling zijn lijkt mij. En wat dacht je van je bestrating?

Als die steeds lange tijd nat en vochtig blijven is het een ideale plek voor mos om op te groeien. Zorg dus dat er voldoende balans is in je tuin, niet alleen maar tegels, maar ook stroken met bijvoorbeeld die schors.

Het water gaat hier langs verder de grond in en je tuin blijft droger. En anders kun je er altijd nog voor kiezen om een goot te maken langs je terras voor een goede drainage.

Als je aan de hand van dit stappenplan je tuin op orde weet te maken, dan kun je hier jarenlang van genieten en relaxen in dat ene zonnige hoekje.

En als allerlaatste wil ik meegeven: laat de natuur haar gang gaan! Dit stukje natuur heeft haar eigen ecosysteem en dat werkt eigenlijk als vanzelf. Met alles wat er kruipt, vliegt, krioelt en groeit en voldoende afwisseling van zon en water is er sprake van een natuurlijke kringloop die je eigenlijk niet hoeft te verstoren.

De natuur lekker haar werk laten doen en jij houdt af en toe een oogje in het zeil of het inderdaad goed blijft gaan en verder gewoon genieten!

En geloof me, ik heb het vaak genoeg gehoord bij de tuinprogramma’s op de televisie, van Rob de tuinman, Boer Tom en Ivo Putman vertellen het keer op keer…en dat advies nemen wij maar al te graag aan, geniet dus van je paradijsje, liefs Isabell

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)