Skip to Content

Onderhoud vloer; van laminaat tot marmer of pvc schoonmaken en behandelen houten

Onderhoud vloer; van laminaat tot marmer of pvc schoonmaken en behandelen houten

Vloeren worden ongetwijfeld vuil, hoe stevig ze ook zijn, ze zijn tenslotte de grond waar we elke dag op lopen. En als je kinderen hebt krijgen ze nog extra te verduren.

Zeker met jonge kinderen die kruipen en alles in de mond stoppen is het echter wel fijn om schone vloeren hebben. Daarnaast gaan vloeren die goed onderhouden worden langer mee en zorgen ze voor een fijner thuisgevoel..

Onderhoud houten vloeren

Houten vloeren zijn klassiek en tijdloos. Hardhouten vloeren bestaan ​​over het algemeen uit de volgende houtsoorten: eiken, walnoot, beuk, esdoorn, kers…

Hardhouten stijlen voor vloeren kunnen parket, massieve planken, stroken en een ’tegelachtig’ uiterlijk omvatten. Houten vloeren zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenvloeren en zijn over het algemeen vrij populair.

De volgende tips helpen je bij het onderhoud van een houten vloer:

 • Verwijder huisstof want dit veroorzaakt krassen en een doffe uitstraling. De stofzuiger is hier je beste hulp. Vlekken maak je het beste meteen schoon, zeker als ze vochtig zijn anders krijg je kringen en blijven ze zichtbaar.
 • Vermijd schoenen met harde zolen of extra zware schoenen in huis en gebruik vilten kussentjes op meubelpoten om krassen te voorkomen bij het verplaatsen.
 • Ook de nagels van huisdieren kunnen schade aanrichten. Houd deze dus kort!

Hardhouten vloeren zijn gemaakt van massief houten planken en kunnen dus anders reageren op chemische middelen.

Wanneer onbehandeld massief hout een poreus materiaal is, wordt hout vaker behandeld met lak of een oliebehandeling om de levensduur van de vloer te verlengen.

Voor alle behandelde houtsoorten worden pH-neutrale reinigingsformules aanbevolen. Voor houten vloeren zijn er vaak ook speciale schoonmaakmiddelen.

Onderhoud parket / laminaat vloer

Parketvloeren zijn een geweldig alternatief voor massieve hardhouten vloeren want die zijn iets gemakkelijker te onderhouden. Dat komt door de vormvastheid (aangezien het hout op maat wordt gemaakt, zijn er weinig problemen met uitzetten / krimpen), de kwaliteit van de toplaag van hout en hoe goed deze is behandeld, en het is minder vochtabsorberend.

Zo verminder je het risico op vochtproblemen die traditioneel worden geassocieerd met hardhouten vloeren. Het nadeel van laminaat is echter wel dat vocht bij de randen kan zorgen voor uitzetting.

Met de juiste reiniging en onderhoud zal een houten fineervloer waarschijnlijk vele jaren duurzame, hoogwaardige vloeren voor het hele huis opleveren.

 • Krassen is echter nog steeds een probleem.
 • Reinig met een uitgewrongen dweil, eventueel met een scheutje speciale laminaatreiniger.
 • Vermijd azijn, vanwege de zuurgraad, ammoniak vanwege het risico op verkleuren, staalwol en schuursponsjes.

Onderhoud pvc-vloer

Een PVCvloer kopen is één van de nieuwste trends op vloeren gebied. Deze vloeren zijn gemaakt van verschillende lagen kunststof met een beschermende toplaag. Het voordeel van deze vloeren is dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Regelmatig stofzuigen en dweilen net zoals andere vloeren is al voldoende. Eventueel kan je een speciale reiniger gebruiken.

Goed om te weten;

 • Vlekken en vuil kan in de vloer trekken
 • Zeep, was en polish middelen kunnen zorgen voor een vettig laagje waardoor vuil juist beter blijft plakken.
 • Schuurmiddelen kunnen de toplaag beschadigen en het gebruik van een stoomreiniger kan de hete lucht ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of de lijm loslaat.

Onderhoud van marmer / stenen vloeren

Marmer- en steenvloeren zijn esthetisch mooi en elegant. Veel voorkomende natuurstenen vloermaterialen zijn: marmer, leisteen, kalksteen, travertijn, graniet en zandsteen.

Onderhoud deze natuurstenen met de volgende tips:

 • Blijf uit de buurt van waxen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, hoeven marmeren en stenen vloeren niet in de was te worden gezet. Zorg er ook voor dat gemorste hoeveelheden snel worden opgeruimd om te voorkomen dat voedsel- / drankvlekken in de steen sijpelen.
 • Veeg regelmatig marmeren en stenen vloeren om al het stof te verwijderen. Na het vegen is dweilen een goed idee. Marmeren en stenen vloeren kunnen nat worden gedweild met 100% plantaardige middelen die geen agressieve chemicaliën bevatten.

Onderhoud van tegelvloer

Tegelvloeren zijn minimalistisch, praktisch en zeer gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn ideaal voor vochtige ruimtes, zoals de was, keuken en badkamers, en zijn gemaakt van een composiet van klei en andere natuurlijke materialen.

In de woonkamer kunnen ze vaak al snel koud aanvoelen, tenzij je ze combineert met vloerbedekking.

Hoewel tegels erg goed zijn als het om vlekken gaat, zijn ze nog steeds vrij kwetsbaar en kunnen ze krassen krijgen als er zich veel stof in ophoopt. Of is het mogelijk om in bijzondere situaties te breken.

Daarom is het altijd een goed idee om tegelvloeren schoon te houden. Denk aan stofzuigen of vegen met een zachte borstel.

Eén van de uitdagingen bij tegelvloeren is het reinigen van voeglijnen. Omdat voegmiddel meestal wit is (een kleur die gemakkelijk vuil wordt) en poreus, absorbeert het stoffen vrij snel, zoals vet, vuil en vloeistoffen – en ze kunnen moeilijk te verwijderen zijn.

Met behulp van een tandenborstel en een oplossing van baking soda en water kan je de voegen reinigen. Breng het aan, borstel het, spoel het weg.

Stoomreinigen versus traditioneel dweilen

De aankoop van een kwalitatieve stoomreiniger is een investering. Wel erg handig voor niet al te vieze vloeren, die je even snel wilt reinigen. Als je er één koopt is het goed om op te letten dat hij wel krachtig genoeg is, net zoals bij de aanschaf van een stofzuiger. Na het reinigen moet je de stoomhoes wassen.

Tegenstanders beweren dat je met de traditionele emmer, water en dweil veel schonere resultaten haalt en dat een lekker ruikend schoonmaakmiddel ook een bevredigend resultaat levert. Het is dus maar net afhankelijk van wat je zelf belangrijk vindt.

De perfecte vloerbedekking kiezen

We zijn het er allemaal over eens: de ideale vloer past perfect bij jouw huisstijl én is makkelijk te onderhouden. Wellicht kies je ook in functie van de ruimte: tegelvloeren zijn makkelijk in de badkamer, hout is gezellig om de woonkamer te bekleden. Misschien wil je ook vloerverwarming?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Paul Kiezelsteen Paul Kiezelsteen schreef:

  Wat een uitgebreid artikel over het schoonmaken van je vloer! Het is dan ook erg belangrijk als je je vloer lang mooi wil houden. Er zijn zo ontzettend veel verschillende vloeren en afwerkingen (olie, wax, etc.), dus wat kwalitatief goede informatie om het op de juiste manier te doen is wel heel fijn!