Geroosterde tomatensoep met gehaktballen

Vandaag gaan we een heerlijke geroosterde tomatensoep met gehaktballen maken. Tomatensoep is altijd al mijn grote favoriet geweest. Als we naar oma gingen mochten we altijd aangeven wat we wouden eten; oma’s zelfgemaakte tomatensoep met ballen.

Toen ze ouder werd mochten we dat niet meer vragen. Ze stond er namelijk meer dan een dag voor in de keuken. Ook als we gingen uit eten was de tomatensoep favoriet, zeker bij de buffetten waar we als kinderen mee heen genomen werden.

Voordeel is dat er dan altijd iets bijzit wat je lekker vind. Ik had er geen problemen mee om te beginnen en eindigen met een kom tomatensoep. En nog steeds sla ik bij de chinees de tomatensoep niet over.

Hoewel een erwtensoep misschien beter bij het seizoen past, vandaag het recept gebaseerd op de bereidingswijze van mijn oma. Maar dan aangepast met tips van mijn zwager zodat het ook als moeder van een gezin met jonge kinderen te doen is.

Wat heb je nodig voor deze tomatensoep?

De ingrediënten van het Italiaans stoofpotje van vorige week waren niet zo goedkoop. Deze week is dat gelukkig anders, zeker met de roma-tomaten in de aanbieding bij de Lidl end e rest van de Albert Heijn.

Voor de soep

  • 500 gram roma-tomaten
  • 3 trostomaten (had ik nog liggen, anders niet)
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • fijngemalen zeezout
  • olijfolie
  • bouillonblokje
  • verse oregano
  • room

Voor de gehaktballen

  • 300 gram gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • zout & peper

Bereidingswijze:

De eerste stap kost het meeste tijd; dit kan je daarom het beste doen de avond ervoor nadat je de kinderen op bed hebt gelegd. Of al vroeg in de ochtend nadat je ze naar school hebt gebracht. Je begint namelijk met het snijden.

Van alles; als eerste de wortels, ui, knoflook, paprika en tomaten. Vervolgens smeer je een braadslede in met olijfolie, mag met ruime mate. Dan strooi je er wat zeezout overheen en spreid je alle ingrediënten uit.

De oven verwarm je voor op 100 graden en dan begint het wachten. Langzaam laat je het roosteren / drogen, dit kan wel 2 / 3 uur duren. Is beetje afhankelijk van de smaak die je wilt hebben.

Ga je echt voor de geroosterde smaak kies dan voor drie kwartier op 200 graden. Let op: het wordt dan wel zwart wat zorgt voor de authentieke geroosterde smaak. Zoals je ziet kies ik ervoor om de tomaten niet eerst te koken en te pellen.

Als de oven klaar is gooi je alles in de keukenmachine, of ga je aan de slag met een staafmixer. Tot het een hele fijne drap is.

Klaar is de basispuree voor een tomatensoep. Of als je wilt een tomatensaus voor de pasta. Dit is prima in te vriezen. Een nachtje laten staan is goed voor de smaak.

De gehaktballetjes maak je door het gehakt te mengen met paneermeel en een ei. Wat peper en zout naar smaak. En dan goed kneden. In een pan met olijfolie bak je de balletjes gaar waarna je ze aan de pan soep kan toevoegen.

Op het moment dat je gaat beginnen aan de avondmaaltijd haal je het tomatenmengsel erbij. In een pan warm je dit op samen met een bouillonblokje en wat water tot je de gewenste consistentie verkrijgt.

Dan haal je het even door de zeef zodat alle tomatenvelletjes, stukjes wortel, knoflook etc. achterblijven en je een mooi helder soepje krijgt. Dit is veel prettiger om te eten. De kleur wordt iets minder intens, maar de smaak blijft. Voor een extra intense volle smaak adviseer ik je twee keer de hoeveelheid tomaten te gebruiken.

De soep is het lekkerste als hij geserveerd wordt met wat room / crème-fraiche en verse oregano.

Alleen al voor de aroma’s die vrij komen bij het roosteren in de oven is dit recept zeker een aanrader. Dat ruikt zo lekker!

Wat is jouw favoriete grootmoeders recept?

Meer tomatensoep vind je hier.

9 gedachten over “Geroosterde tomatensoep met gehaktballen

  • 17/01/2015 om 10:05
    Permalink

    Idd best een werk, maar klinkt heerlijk! Alleen jammer dat er steeds een rood hart over je eindresultaat zit, zie ik niet wat de echte kleuren zijn 😉

    Beantwoorden
    • 17/01/2015 om 10:12
      Permalink

      Heb ik een beetje bewust gedaan 😉 Was vergeten room te halen dus geexperimenteerd met slagroom. Geen succes kan ik je vertellen, wel voor smaak maar op foto ziet het er geschift uit. Foto in de pan is wel eindresultaat.

      Beantwoorden
  • 17/01/2015 om 14:18
    Permalink

    O, lekker! Gisteren toevallig zelf ook soep gemaakt, maar dan kippensoep. Ga meteen een bakje pakken, heb helemaal honger gekregen.

    Beantwoorden
  • 17/01/2015 om 22:19
    Permalink

    Ik heb het gesaved! Ben benieuwd wat voor effect het geeft door eerst de oven te gebruiken in plaats van gewoon te koken en te mixen. Het klinkt in elk geval heerlijk.

    Beantwoorden
  • 18/01/2015 om 12:10
    Permalink

    ooo, dit anders, maar heel lekker…
    ook eens proberen…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.