Wat te doen met overgebleven oliebollen; van recepten tot tips opwarmen

Traditiegetrouw is mijn schoonvader op oudejaarsdag een groot deel van de dag bezig om zelf oliebollen, gezonde oliebollen en appelbeignets te maken. Ook voor ons gelukkig! Champagne drinken, oliebollen eten en vuurwerk kijken. Dat is voor mij toch eigenlijk wel de perfecte oudejaarsavond.

En dan is het 1 januari. En zitten we dus nog steeds met een aardige hoeveelheid oliebollen. Dan is de lol er toch wel af. Gelukkig zijn wij niet de enige met dit ‘probleem’. In deze blog delen we tips en recepten voor overgebleven oliebollen.

Invriezen

Makkelijker wordt het niet: invriezen! Als je afgekoelde oliebollen in een luchtdichte zak in de vriezer stopt, blijven ze nog een maand of twee goed. Heb je op een koude februaridag zin in een oliebol? Laat ze dan eerst ontdooien en verwarm ze daarna nog even.

Oliebollen opwarmen

Oliebollen opwarmen kan op meerdere manieren. Het lekkerst is in de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden. Afhankelijk van de conditie van de oliebol verwarm je ze op gedurende 5 tot 15 minuten.

Een oliebol die echt uit de vriezer komt, bijvoorbeeld, zal langer in de oven moeten dan een oliebol op kamertemperatuur! Probeer dit gewoon even uit. Laat ingevroren oliebollen wel eerst ontdooien voor je ze opwarmt!

Eventueel kan je je oliebol ook opwarmen in de magnetron. Maar dit is duidelijk minder lekker.

Croutons

Croutons zijn van die handige dingen die vaak toch wel op komen. In een salade of in de soep. Je kunt ze makkelijk zelf maken. Het eerste wat je doet is de oliebollen in blokjes snijden. De blokjes besprenkel je met olie en eventueel wat zout.

Vervolgens kun je ze óf in de oven óf in de pan bakken. In de oven moeten ze een half uur op ongeveer 180 graden bakken. Als je ze in de pan wil bakken, moet deze goed heet zijn. En je moet de blokjes steeds blijven omscheppen, anders verbranden ze.

Crackers

Eigenlijk een kleine variant op de croutons. In plaats van kleine blokjes, snijd je de overgebleven oliebollen in zo dun mogelijke plakjes.

Je bakt ze in de oven op 150 graden tot ze helemaal zijn uitgedroogd. Door het zoete van de rozijnen is het heerlijk om deze crackers met (verschillende soorten) kaas te eten.

Oliebollen broodpudding met rumrozijnen

De dame achter ‘Uit Pauline’s Keuken’ heeft een fijn recept bedacht voor overgebleven oliebollen. En als je de pudding met je kinderen wil delen, kun je natuurlijk altijd de rumrozijnen weglaten.

Het recept vind je hier.

Oliebollencake

Chickslovefood, je hebt vast wel eens van ze gehoord de afgelopen jaren. Ook zij hebben een recept bedacht voor de overgebleven oliebollen. Lijkt een beetje op de pudding, maar toch net anders.

Het recept vind je hier.

Oliebollenbrood

Stiekem lijkt dit recept van Mister Kitchen weer veel op de pudding en de cake, maar is nét even anders.

Het recept vind je hier.

Wentelteefjes van overgebleven oliebollen

Eieiei heeft een origineler recept bedacht voor je oliebollen: wentelteefjes. Heel eenvoudig om te maken en zó lekker. Wat mij betreft een perfect gerecht om 1 of 2 januari te beginnen met een brunch na fijn te hebben uitgeslapen. Al denken onze kinderen vast anders over dat laatste… 

Het recept vind je hier.

Chocolade-kokos wafels

Ik weet eigenlijk niet of ik wel tot 1 januari kan wachten om dit recept uit te proberen. Alleen al de titel klinkt toch overheerlijk? Wacht maar tot je het recept leest! De dames bij ‘De Hippe Vegetariër’ weten wel raad met oliebollenkliekjes.

Het recept vind je hier.

Oliebollensoep

Pierre Wind is een excentrieke kok, en dat is dit recept van hem ook. Ik sta eerlijk gezegd nog niet te springen om het uit te proberen, maar wie weet, smaken kunnen soms verrassen.

Het recept vind je hier.

Oliebollenovenschotel

Iedereen die wel eens Heel Holland Bakt heeft gekeken kent Janny van der Heijden wel. Ze weet waar ze het over heeft als het om zoete baksels gaat. Dit recept voor een oliebollenovenschotel moet toch wel lekker zijn dan?

Het recept vind je hier.

Dronken oliebollen

Afhankelijk van hoe jij je voelt op 1 januari word je wel of niet enthousiast van dit toetje. Maar het is wel origineel bedacht van tv-kok Estée Strooker, dat moet ik haar nageven. Uiteraard is dit toetje wel alleen voor papa en mama.

Het recept vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.