Skip to Content

Oktoberfest Nederland; wat is het en geschiedenis bierfeesten Duitsland

Oktoberfest Nederland; wat is het en geschiedenis bierfeesten Duitsland

Het oktoberfest: waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord, maar misschien vraag je je af wat het nu eigenlijk inhoudt. Het feest van oktober…klinkt leuk, maar hoezo dan? Wat houdt het in, waar komt het vandaan en waar kan je het vieren?

Wat is het Oktoberfest?

Zoals de naam je waarschijnlijk al laat vermoeden, is dit feest afkomstig uit Duitsland. Het linkt naar het grootste bierfestival ter wereld, namelijk het Oktoberfest in München wat ieder jaar bezocht wordt. Dit feest is goed voor maar liefst 6 miljoen bezoekers! En het bestaat al sinds 1810! Eigenlijk was het toen een festival ter ere van het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen.

Het feest wordt nog altijd gevierd in volle glorie, namelijk met Dirndl en Lederhosen. Omdat dit feest zo’n succes is konden andere steden in Duitsland natuurlijk niet achterblijven en organiseren zij ook hun eigen oktoberfeesten. Inmiddels hoef je de grens niet meer over om mee te doen, want ook in Nederland zijn er al veel plekken te vinden waar je dit feest kunt vieren. Hoewel naar Duitsland gaan toch wel traditioneler aanvoelt…

Kenmerken van het bierfeest

Wil je een echt Oktoberfeest organiseren, dan zal je zeker moeten stilstaan bij de echte kenmerken van dit feest.

  • Bier (uiteraard!)
  • Biertafels
  • Bierpullen
  • Lederhosen en Dirndls
  • Traditioneel eten, zoals Wurst, Schweinshaxe, Pretzels
  • Muziek, natuurlijk echte Duitse muziek, liefst door een blaaskapel. Hierbij kan je denken aan marsmuziek, Schlagers, popsongs uit Duitsland, gewoon leuke liedjes …en natuurlijk enkele klassiekers. Wie kent bijvoorbeeld niet het ‘Ein Prosit’ of het ‘Kufsteinlied’.
  • In grote tenten staan dus lange tafels waaraan men plaats neemt tijdens het feest en het bier vloeit rijkelijk…

Waar vier je het oktoberfeest?

Zoals gezegd kan je het feest in Nederland (of België) ook vieren of je gaat er echt voor naar Duitsland. We geven je een overzicht van verschillende grote bierfeesten. Maar kijk vooral goed om je heen want deze feesten zijn heel populair en worden op steeds meer plekken georganiseerd. Dus misschien ook wel gewoon bij jou om de hoek!

München

Dan beginnen we natuurlijk met de grootste, niet alleen vanwege die grootte, maar ook omdat het daarmee allemaal begonnen is. In München begint het feest om 12 uur in de middag, op de eerste zaterdag na 15 september. Op de eerste zondag in oktober eindigt het feest. Met een kleine kanttekening. Mocht het zo uitkomen dat deze zondag nog voor 3 oktober valt (dat is de dag van De Duitse Eenheid), dan wordt het feest tot die 3 oktober verlengd. Het feest duurt dus in principe 16 dagen, maar dit kan eventueel verlengd worden tot 18 dagen.

Het feest wordt gehouden op de Theresiaweide en dit ligt vlakbij het centrum van de stad. Je vindt meer in München dan alleen biertafels, bier en klederdracht… Er is namelijk ook een kermis. Ook een leuk weetje: er mag alleen bepaalde merken bier geschonken worden! Het zijn stuk voor stuk biermerken die in de stad zelf gebrouwen worden. Tijdens het feest zijn er 13 vaste biertenten te vinden.

Andere steden in Duitsland

Naast München kan je voor een oktoberfeest ook prima terecht in bijvoorbeeld Keulen, Münster, Düsseldorf, Stuttgart en Hannover. Hannover is daarbij een hele grote, die het feest al meer dan 50 jaar organiseert. Een echte Duitse sfeer proeven tijdens het Bierfeest is natuurlijk wel zo ‘echt’, maar even naar München rijden is toch een heel eindje nog. Keulen en Düsseldorf zijn natuurlijk wel prima te doen. Ook hier komen duizenden bezoekers op af.

Oktoberfest in Nederland

In Nederland worden ook leuke feesten georganiseerd, maar eigenlijk is dat een beetje te vergelijken met Sinterklaas in de zomer vieren…Het is toch anders en net niet helemaal echt. Het is natuurlijk maar net wat jij leuk vindt. Want uiteraard kunnen de oktoberfeesten in Nederland wel degelijk leuk zijn. In ons land vind je de meeste feesten vooral in de regio’s in de buurt van Duitsland, zoals Limburg, Twente en Achterhoek. Maar ook in Noord-Brabant.

Toch zie je dat op steeds meer plekken de term Oktoberfest gehanteerd wordt. Regelmatig gaat het dan om een gezellig kroegfeest ergens in die periode, waarbij men wel in stijl gekleed gaat. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met de echte oktoberfeesten in Duitsland en zeker niet met München. Eén van de meest geslaagde oktoberfeesten in Nederland is die in Tilburg in de Koepelhal. Iedere avond 2000 gasten, heel veel feest en natuurlijk drinken.

Of ga naar het westen en strijk neer bij Het Dutch Oktoberfest in Ahoy Rotterdam. Het gebouw wordt zo aangepakt dat het een grote Duitse bierhal wordt, waarbij foute muziek om je oren knalt en het bier uiteraard ook van de partij is. Inclusief Duits eten en optredende artiesten. Helaas gaat het feest in 2022 niet door. Maar hopelijk volgend jaar weer wel!

Tips om Oktoberfest te vieren

Heb je wel zin gekregen in een feest als Oktoberfest? Zorg dan dat je op tijd een hotelletje boekt. Juist in die periode zit natuurlijk alles al snel vol. Ook de zitplek in de tent kan je beter op tijd reserveren. Besef dat je wel een hoge prijs betaalt voor het bier op het feest zelf. Maar ja, je moet er wel iets voor over hebben… Uiteraard mag je Lederhosen of Dirndl niet ontbreken. Deze kan je simpel in Nederland al kopen. Natuurlijk hier online, maar ook feestwinkels hebben ze vaak in het assortiment zitten.

Vanzelfsprekend maak je het compleet met bijpassende bretels, Tiroler kousen, geruit overhemd, een hoedje en dat soort zaken. Ben je een vrouw en zie je het echt niet zitten om een Dirndl aan te doen? Ook voor vrouwen zijn er lederhosen te krijgen, met een bijpassende blouse of andere accessoires. Als je je daar prettiger in voelt, moet je dat zeker doen!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *