Skip to Content

Oktoberfest Duitsland: De grootste bier- en volksfeest ter wereld

Oktoberfest Duitsland: De grootste bier- en volksfeest ter wereld

Oktoberfest is het grootste volksfeest ter wereld en wordt jaarlijks gehouden in München, Duitsland. Het feest duurt meestal 16 tot 18 dagen en begint in de laatste week van september en eindigt in de eerste week van oktober. Het is een evenement dat mensen van over de hele wereld aantrekt en staat bekend om zijn bier, eten, amusement en feestelijke sfeer.

Geschiedenis van Oktoberfest

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van het huwelijk van de Beierse prins Ludgwig met prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. Het feest duurde vijf dagen en werd gevierd op de Theresienwiese, een groot grasveld in München. Het feest was zo succesvol dat het jaarlijks werd herhaald en uitgroeide tot het grootste bier- en volksfeest ter wereld.

In de loop der jaren heeft Oktoberfest verschillende veranderingen ondergaan. Het festival werd bijvoorbeeld een paar keer afgelast vanwege oorlogen en epidemieën, zoals de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de uitbraak van cholera. Maar het feest keerde altijd terug en groeide elk jaar verder uit tot wat het vandaag is.

Bier op Oktoberfest

Het Oktoberfest staat bekend om zijn bier, en de meeste bezoekers komen dan ook om te genieten van de lokale bieren van München. Er zijn zes brouwerijen die bier leveren voor Oktoberfest: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr, Hofbräu München, Löwenbräu, Paulaner en Spaten. Het bier dat tijdens het festival wordt geschonken, wordt speciaal voor de gelegenheid gebrouwen en staat bekend als ‘Oktoberfestbier’. Het bier heeft een hoger alcoholpercentage dan normaal bier en wordt geserveerd in grote, een liter glazen die ‘Maß’ worden genoemd.

Eten op Oktoberfest

Het eten op Oktoberfest is net zo belangrijk als het bier. Bezoekers kunnen genieten van verschillende soorten Beierse gerechten, waaronder pretzels, Schweinshaxe (gebraden varkenspoten), Brathendl (geroosterde kip), Würstl (worstjes) en Kaiserschmarrn (een zoet gerecht met pannenkoeken en fruit). Het eten wordt geserveerd in grote porties en is perfect om te delen met vrienden.

Tradities op Oktoberfest

Er zijn verschillende tradities die elk jaar terugkomen op Oktoberfest. Een van de belangrijkste tradities is de openingsceremonie, waarbij de burgemeester van München het eerste vat bier aanslaat. Dit wordt gevolgd door een parade van brouwerijwagens en muzikanten die door de straten van München trekken.

Een andere traditie is het dragen van traditionele kleding. Mannen dragen lederhosen, een soort leren broek die tot net boven de knieën reikt, terwijl vrouwen dirndls dragen, een soort jurk met een schort en een strak bovenlijfje. De traditionele kleding is een belangrijk onderdeel van de Oktoberfest-sfeer en wordt gedragen door zowel de lokale bevolking als bezoekers van over de hele wereld.

Naast het bier en het eten zijn er ook verschillende attracties op Oktoberfest. Er zijn talloze kermisattracties, waaronder achtbanen, reuzenraden en schiettenten. Bezoekers kunnen ook genieten van live muziek en dansen in de vele feesttenten die verspreid zijn over de Theresienwiese.

Tips voor het bezoeken van Oktoberfest

Als je van plan bent om Oktoberfest te bezoeken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van het grootste bier- en volksfeest ter wereld:

  1. Plan je bezoek vroeg: Oktoberfest trekt elk jaar duizenden bezoekers aan, dus het is belangrijk om je bezoek ruim van tevoren te plannen. Boek je accommodatie en reis zo vroeg mogelijk om teleurstellingen te voorkomen.
  2. Draag traditionele kleding: Het dragen van traditionele kleding draagt bij aan de sfeer van Oktoberfest en maakt het bezoek nog leuker. Koop een lederhosen of dirndl voordat je arriveert, of huur er een ter plaatse.
  3. Drink verantwoordelijk: Het is gemakkelijk om te worden meegesleept door de feestelijke sfeer van Oktoberfest, maar het is belangrijk om verantwoordelijk te blijven en niet te veel te drinken. Drink voldoende water en eet regelmatig om ervoor te zorgen dat je de hele dag kunt genieten.
  4. Verken München: Hoewel Oktoberfest de belangrijkste attractie is, heeft München nog veel meer te bieden. Maak tijdens je verblijf gebruik van de gelegenheid om de stad te verkennen en alle bezienswaardigheden te bekijken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *