Off the grid leven: zelfvoorzienend leven en zelfredzaam zijn. De invulling zal persoonlijk zijn en de reden waarom ook. Wat houdt het in? Hoe leef je ‘off the grid’ en hoe kan je ermee beginnen?
Wat is off the grid leven
‘Off the grid leven’ is een levensstijl waarbij iemand ervoor gekozen heeft om geen gebruik te maken van reguliere openbare voorzieningen en infrastructuur. Dit gaat dus niet alleen om energiebronnen, maar het gaat veel verder dan dat. Zo moet je hierbij ook denken aan waterleidingen en het rioolsysteem.
Mensen willen hierbij zelfredzaam zijn en zelf hun energiebronnen, waterbronnen en afvalverwerkingssystemen opzetten. De laatste jaren wordt off the grid leven steeds populairder.
Waarom off the grid leven?
Waarom iemand ervoor kiest om zo te leven heeft niet altijd dezelfde reden. Hoewel duurzaamheid en zelfredzaamheid wel factoren zijn die hier vaak genoemd worden. Mensen kunnen bewust hiervoor kiezen omdat ze zichzelf willen uitdagen. Of omdat ze weg willen uit de ratrace van de maatschappij. Off the grid leven kan synoniem staan aan ‘leven in een hutje op de hei’, maar dit hoeft zeker niet.
Hoe ga je off the grid leven?
Op deze manier leven is natuurlijk iets wat je niet zomaar even doet. Er komt veel bij kijken en je zult echt een andere manier van leven moeten ontwikkelen. Verdiep je dan ook goed in het onderwerp. Stel jezelf eerst eens kritische vragen om erachter te komen waarom je zo wilt gaan leven en hoe je dit dan voor je ziet.
Wat zou het jou moeten opleveren? Lees je in over het onderwerp, zodat je verwachtingen ook reëel zijn. En vervolgens kan je dan gaan kijken hoe je dit kan gaan realiseren.
De volgende thema’s zullen dan waarschijnlijk langs gaan komen:
- Hoe en waar ga je wonen?
- Hoe ga je energie opwekken?
- Hoe kom je aan water en voedsel?
- Hoe ga je om met het verwerken van afval?
- Doe je alles in 1 keer of mag het ook gewoon rustig aan steeds meer uitbreiden?
Hoe en waar ga je wonen?
Je kunt pas echt aan de slag als je weet waar je kunt gaan wonen en leven op deze manier. Je zult immers een plek moeten hebben waar je vrij kunt doen wat je zelf wilt. Heb je genoeg geld, dan is een stuk eigen grond met een huis natuurlijk ideaal.
Maar het kan uiteraard ook kleiner. Een tiny house is tegenwoordig ook geen uitzondering meer en is goedkoper dan een huis. Ook kan je dan toe met een kleiner stuk grond (als je natuurlijk maar wel het stuk grond mag bewonen…) of je kunt misschien ergens een plek voor je tiny house huren. Nadeel daarvan is alleen wel dat je dan niet weet hoelang je er op jouw manier mag blijven wonen.
Hetzelfde geldt voor alternatieven die normaal voor vakanties gebruikt worden. Een camper bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een omgebouwde bus? Ben je een beetje handig, dan kan je daar ook iets heel moois van maken!
Hou je van water? Misschien kan je dan wel ergens een mooi plekje bemachtigen voor een woonboot. Of je gaat wonen op een gewone boot, waar je dan ook nog eens mee kunt rondvaren. Als je thuiswerkt zou je zo ook gewoon kunnen werken.
Let wel even op hoe het zit met het inschrijven in de Basisregistratie Personen. In principe sta je hierbij ingeschreven met een woonadres. Heb je die niet (als je dus rondvaart) dan heb je een briefadres nodig. Hierover kan je meer lezen op de site van de Rijksoverheid.
Binnen- of buitenland?
Gaat het jou vooral om de vrijheid en niet in de eerste plaats om duurzaamheid? Dan is het voor jou misschien ook wel een droom om naar het buitenland te gaan. Een boot is dan uiteraard ideaal. Zo kan je immers je eigen huisje altijd meenemen en toch overal en nergens komen.
Dat een boot andere uitdagingen met zich meeneemt dan een tiny house op een afgelegen stuk grond in het bos mag duidelijk zijn. Beide hebben zo hun eigen charmes! En hun eigen uitdagingen, dus.
Energie opwekken
Hoe ga je energie opwekken? Dat is 1 ding. Maar daarnaast kan je ook kijken of er dingen zijn die normaal energie verbruiken en die je misschien ook wel gewoon zelf kunt doen zonder verbruik van energie. Het is maar net hoe ver je hierin gaan wilt. Energie opwekken kan natuurlijk via de bekende zonnepanelen of windturbines.
Water zuiveren en afvalverwerking
Dan nog je drinkwater. Dit moet uiteraard wel hygiënisch zijn. Hoe zuiver je je water? Of koop je gewoon water in de supermarkt? Ook hierin is dit helemaal aan jou en hoe ver je gaan wilt. En eigenlijk telt dat voor alles wat je doet. Want ga je zelf je afval verwerken en hoe doe je dit dan?
Zelfvoorzienend zijn met het eten
Een moestuin is uiteraard iets wat helemaal past bij deze manier van leven. Je houdt een koe of een geit voor melk. Kippen voor een eitje. En uit de moestuin haal je je groenten. Wil je ook vlees, hoe pak je dat dan aan? Ook hierin zijn de keuzes aan jou.
Duurzaam leven
Zoals gezegd is duurzaamheid iets wat dé reden kan zijn, maar anders is het wel altijd een manier van leven wat helemaal past bij off the grid leven. Maak bijvoorbeeld je eigen schoonmaakmiddelen, gebruik een composttoilet en vang het regenwater op. En zo zijn er uiteraard nog heel veel andere manieren om minder te consumeren of natuurvriendelijker te consumeren!
Veel kennis nodig
Om alles goed aan te kunnen pakken komt er dus best veel bij kijken, waarbij je zeker veel kennis nodig hebt om het ook goed te doen. Want weet jij zomaar hoe je bijvoorbeeld groenten bewaard voor later tijden?
Hoe je afvalwater verwerkt of hoe je een koe met de hand melkt en dan ook nog dat de melk veilig is om te drinken (om maar een paar dingen te noemen)? Of hoe doe je het eigenlijk met je toilet?
Lees boeken, kijk documentaires, praat met mensen die al zo leven en doe vooral heel veel kennis én inspiratie op. Uiteraard kan je ook online veel info vinden over dit onderwerp.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment