Ochtendmens of avondmens: wat ben jij? Of ben je eigenlijk geen van beide? Want dat bestaat ook nog. Hoe herken je een typisch ochtendmens? Wat zijn hun eigenschappen? Kan je jezelf veranderen van een avondmens in een ochtendmens?
Wat zijn de kenmerken van een ochtendmens?
Wanneer kan je jezelf als ochtendmens bestempelen? Of hoe weet je of iemand uit je omgeving een ochtendmens of avondmens is? Heel simpel gezegd is uiteraard het tijdstip waarop ze actief zijn van belang. Ochtendmensen zullen het liefst vroeg opstaan en voordat een ander mens zijn dag begint, hebben zij al diverse activiteiten ontplooit. Dit heeft alles te maken met je biologische klok.
Biologische klok: een kwestie van erven…
Jouw biologische klok wordt voor een deel bepaald door genen die je van je pa of moe geërfd hebt. Je zogenaamde circadiane cyclus wordt door de klok aangestuurd. Dit is een duur woord voor je slaap-waakritme. Dit ritme duurt ongeveer een dag (24 uur tot 25 uur bij sommige avondmensen).
Maar verder wordt je ritme ook bepaald door licht en donker en hoe warm het is. Hierdoor zal je toch in een ritme van 24 uur komen. Dat ook je leeftijd een rol speelt wist je vast al wel. Want de meeste kinderen zijn vroeg wakker, terwijl je een puber zijn bed niet uit kan krijgen in de ochtend en in de avond er juist niet in…
Creatief in de ochtend
Een ochtendmens zal juist in de ochtend op zijn best zijn. Ze zullen in de vroege uren van de dag het beste werk verzetten en hun creativiteit op zijn hoogste niveau kunnen gebruiken. Ze worden wakker met een heerlijk humeur en zullen zo met een fijn gevoel de dag beginnen. Niks ochtendhumeur, maar vrolijk aan het ontbijt zitten en ook rustig direct hele verhalen willen vertellen. Pech voor hen als de partner een avondmens is…die zal het waarschijnlijk niet kunnen waarderen!
Een ochtendmens past beter
Een groot voordeel van ochtendmens zijn is dat onze maatschappij veel meer aangepast is aan hun ritme. Als het licht is presteer je, zullen we maar zeggen. En in de nacht slaap je. Een ochtendmens zal vroeg naar bed gaan en daarmee geen enkel probleem hebben met de meeste werktijden.
Er wordt dan ook gesteld dat ochtendmensen gelukkiger zijn. En dat is ook niet zo heel vreemd, want ze hoeven zich immers veel minder aan de tijden van de maatschappij aan te passen en kunnen zo veel beter hun interne klok aanhouden.
Seks en de ochtendmens
Maar wees niet bang: ook ochtendmensen hebben hun uitdagingen. Een ochtendman, zullen we maar zeggen, zal graag seks in de ochtend hebben. Vrouwen willen dat het liefst voordat ze gaan slapen. Daarbij maakt het niet uit of ze zelf een ochtend- of avondvrouw zijn. Ochtendmannen zullen dus een probleempje hebben.
Geen alcohol
Nog een frappante eigenschap die ochtendmensen anders maken dan avondmensen: ze hebben minder de neiging om ‘verslaafd’ te zijn aan koffie. Ze hebben die cafeïne helemaal niet nodig om goed te presteren en goed wakker te zijn. Maar dat is niet alles: alcohol en sigaretten schijnen door ochtendmensen ook veel minder genuttigd te worden.
Op het werk
Misschien denk je nu dat je dus beter een ochtendmens kunt zijn, maar er is meer dan alleen het seksleven wat een avondman beter afgaat. Kijken we naar de intelligentie, dan doet een ochtendmens onder voor de avondvariant. Maar toch zal een ochtendmens met zijn carrière verder komen!
Want je bent vroeg wakker en ach, waarom zou je dan ook niet gewoon er helemaal voor gaan? Niet alleen die dag, maar ochtendmensen hebben sowieso grotere plannen voor de toekomst.
En oké, ze plannen niet alleen hun toekomst, maar eigenlijk alles. Kan handig zijn, want het geldt ook voor de uitgaven. O ja, ochtendmensen werken ook nog eens beter samen. Wel raar trouwens maar ondanks die betere carrière verdienen avondmensen juist weer meer.
Kan je veranderen?
Nu klinkt er veel mooi aan die ochtendmensen. Je past beter bij het ritme van de werkende massa. Je bent meteen creatief en kunt goed samenwerken. Je hebt minder behoefte aan schadelijke zaken als roken of alcohol. Dus misschien moet je toch maar eens die snoozeknop gaan negeren en gewoon een uurtje vroeger je bed uit en weer in stappen…
Jammer, maar zo werkt het dus niet. Je hebt een biologische klok en je komt het beste tot je recht als je die klok volgt. En wees niet bang, een avondmens heeft zijn eigen mooie kanten. Die lichten we uit in ons artikel over avondmensen!
Andere varianten
Zoals gezegd kan het ook zo zijn dat je jezelf helemaal niet herkent in een ochtend- of avondmens. Volgens RTL-nieuws is dat helemaal niet vreemd, want er zijn ook nog twee andere varianten: de dutter en het middagtype. De dutter heeft het helemaal gehad in de middag. Tussen twee en vier uur moet je niet bij hem zijn.
Maar zowel in de ochtend als de avond zijn deze dutters lekker actief. Hier tegenover staat dan het zogenaamde middagtype. Dit typje is juist opperbest in de middag (tussen twaalf en zes uur). Hoewel dit naar voren komt uit een onderzoek door middel van vragenlijsten, waarbij men niets afweet van de medische achtergronden van de gevraagden.
Volgens hetzelfde artikel is er ook nog het non-24 uur type. Zij hebben helemaal geen ritme! Hun biologische klok schuift iedere dag twaalf minuten op en daar blijft het dan bij.
Wat ben jij?
Heb jij al een idee tot welke groep je hoort? Probeer je eigen biologische klok te volgen. Zo zit je lekkerder in je vel, presteer je beter en kan je dus het meest productief werken. Werk je thuis? Of zou je dat kunnen doen? Dan is dat zeker het proberen waard om zo je eigen tijden in te mogen en kunnen delen.
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
- September Aesthetic: Inspirerende Afbeeldingen, Wallpapers en Quotes - 28/08/2024
- Augustus Aesthetic: Inspirerende afbeeldingen, wallpapers en quotes - 28/08/2024
Leave a comment