Skip to Content

Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology

Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology

Laatst kwam er via mijn Insta een prachtige foto voorbij van een leuk stel. Ze stonden bij een tropisch eiland, armen om elkaar heen en proosten hun kokosnoot. En daaronder: #sorrynotsorry. Die had ik nog niet eerder voorbij zien komen, deze hashtag die populair werd na het lied van Demi Lovato (hier).

Vooral veel vrouwen zeggen sorry terwijl dat eigenlijk niet eens nodig is. En daar past die nieuwe trend bij. #sorrynotsorry betekent eigenlijk.. we zeggen er geen sorry meer voor en komen voor onszelf op.

Schuldgevoel

Vandaag de dag voelen talloze vrouwen zich schuldig, omdat ze niet voldoen aan de maatschappelijke verwachtingen. Ze excuseren zich als het gaat om carrière, uiterlijk, relaties en meningen – de lijst is eindeloos. In een onafhankelijk onderzoek werd er gekeken naar de mate waarin vrouwen zich schuldig voelen.

Het resultaat is schokkend: 83 procent van alle vrouwen worstelt nog regelmatig met schuldgevoelens in alledaagse situaties. Ze heroverwegen en bagatelliseren bijna elk aspect van hun manier van leven.

Of ze nu te assertief zijn of te aardig, geen tijd hebben voor vrienden, make-up dragen of geen make-up dragen – de maatschappij heeft hen het gevoel gegeven dat alles wat ze doen fout is.

Wanneer is een #sorrynotsorry op zijn plaats?

Mmm, het zorgt ervoor dat je je sorry’s wel onder een vergrootglas legt. Voor mezelf is het vaak een patroon. Dat ik snel ‘sorry’ zeg en het niet eens meer hoor. Een gebeurtenis die een verontschuldiging waardig is, heeft juist extra impact als deze persoonlijk en gemeend overgebracht wordt.

Dus niet via de app, maar face to face. Of door de telefoon te pakken. Voor welke dingen kun je #sorrynotsorry toepassen? Hierbij 8 voorbeelden om die #sorrynotsorry te verduidelijken.

Enkele minuten te laat door file en je bent wél op tijd vertrokken

Je werkdag start om 8 uur en je bent ruim op tijd vertrokken. Door een wegonderbreking kom je een paar minuten over 8 uur aan. Er zijn die dag geen vergaderingen of andere bijzonderheden. Hollend op een draf kom je binnen. Dan hoef je dus géén sorry te zeggen. Ook al doen we dat vaak wel.

Je gaat je uitgebreid verontschuldigen en vertelt helemaal waarom je te laat bent. Vaak horen anderen het niet eens en ze kijken ook zeker niet op de klok. En zowel, je kunt altijd nog kort uitleg geven dat het verkeer druk was. Waarschijnlijk kom je niet iedere dag (veel) te laat. Belangrijker is dat je veilig en wel er bent!

Je stapt naar achteren en botst tegen iemand aan die vlak achter je stond

In de krappe bedrijfskantine doe je een stap naar achteren. Je raakt bijna (of helemaal) een andere collega die vlak achter je stond. Natuurlijk kun je wel zeggen: Oeps, ik had je niet gezien.

Maar als je geen drinken of eten over die ander heen gooit, is een sorry niet altijd nodig. Vaak zeggen we dan wel sorry. En nog meerdere keren ook. De ander kan ook een beetje afstand houden. Zeker als de ruimte niet heel groot is. 😉

Je mening over sport of politiek

Eigenlijk lukt het nooit om een kamer vol met mensen het volledig eens te laten worden over de politiek. En dat is helemaal niet erg. Want je hebt recht op je eigen mening. En je hoeft het niet met iedereen eens te zijn.

Zeker politiek is iets heel persoonlijks. Bepaalde standpunten waar je je wel of niet in kunt vinden. Gelukkig is meningsvrijheid in Nederland nog mogelijk. Dus als je een bepaalde politieke partij wilt kiezen en je partner of ouders niet, prima. #Sorrynotsorry

Je kledingstijl

Naast meningvrijheid, mag je ook zelf bepalen wat je aandoet. We zijn bezig met duurzaam en natuurlijk is dit goed. Het kan zijn dat jij je prettig voelt in vintage kleding of juist in de duurdere merken. Of dat je extra lang met je kleding doet.

Wat de reden ook is, je hoeft je daar niet over te verontschuldigen. Je stijl maak je zelf. En als jij je heerlijk voelt in tweedehands kleding of juist jouw dure merkkleding lang afdraagt, doe je daar niemand pijn mee toch?!

Een verjaardag skippen

Het ligt er wel aan van wie die verjaardag is. Maar stel dat je op een dag twee verjaardagen hebt. En de ene is van iemand die je enkel op zulke verjaardagen ziet.

De ander van een goede vriendin of een geliefd familielid. Waar je eigenlijk langer wilt blijven. Dan is het niet erg om te zeggen dat die tweede verjaardag je niet gaat lukken. Kwestie van een te volle dag en je prioriteiten stellen.

Voor jezelf zorgen

Samenhangend met die verjaardag skippen, hoef je ook geen sorry te zeggen voor het moment waarop je in bad gaat. Of een serie wilt kijken. Dat je je sportavond een keer overslaat omdat je juist oplaadt van je nagels lakken.

Iemand die voor zichzelf zorgt, kan er beter zijn voor anderen. En als een ander geen last heeft van dat jij je sportavond een keer skipt, waarom dan een sorry?

Dat je niet elk advies opvolgt

Wij mensen krijgen de hele dag door feedback en advies. En de gever zal dit met de beste bedoelingen doen. Maar wat als je er niks mee kunt? Zo kreeg ik, toen ik mijn eigen tekstbureau startte, van een kennis ook het advies om het niet te doen. Vanwege mijn jonge kinderen en ik had geen eigen werkruimte. Toch gedaan en wat een energie krijg ik ervan.

Krijg jij advies over het volgen van een studie, hoe je je haar zou moeten doen of hoe om te gaan met je kinderen? En kun je hier jezelf niet in vinden? Durf het ook naast je neer te leggen. Niemand weet namelijk hoe het advies uitpakt. Neem het advies vriendelijk in ontvangst. En als je besluit om het naast je neer te leggen is dat prima. Geen sorry waard!

Als je verdrietig bent

Een klant die je een naar gevoel gaf, de baan die je graag wilde hebben toch niet krijgen.. Of een zieke partner die je met liefde verzorgt, maar waardoor je ook sneller aan je taks zit.. Het kunnen allemaal redenen zijn waarom je zomaar ineens moet huilen.

De functie van huilen is nuttig. Het hoeft niet altijd op te luchten. Maar tranen kunnen wel je troosten. Daarnaast is het niet erg om je emoties te laten zien.

Sterker nog, veel mensen zullen het juist waarderen. Ze weten zo beter wat je nodig hebt of hoe ze je kunnen helpen. Verdrietig zijn en dit tonen, is de #sorrynotsorry waard.

Heb jij wel eens een #sorrynotsorry-moment gehad?

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *