Skip to Content

No buy challenge; ervaringen met maand niets kopen

No buy challenge; ervaringen met maand niets kopen

Ik heb er niets over geschreven, maar gedurende de vastentijd heb ik mezelf een soort no buy challenge opgelegd.

Aan de ene kant omdat ik merkte dat ik de afgelopen tijd erg makkelijk was geworden in het uitgeven van geld. Tijd dus om weer even wat spaarzamer te zijn. Dit vond ik ook een mooie doelstelling voor de vastenperiode. Veertig dagen niet shoppen.

Dus geen bezoekjes aan het winkelcentrum omdat je net dat ene nodig hebt van de Action, geen nieuwe kleding van bijvoorbeeld de Zeeman, leuke decoratie van de Xenos of wat dan ook.

Het is goed om soms even een pas op de plaats te maken en even weer stil te staan bij de consumptiemaatschappij waarin we leven. Boodschappen en verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen vielen hier buiten. Hoe ik die no buy challenge heb overleefd?

Tips voor tijdens een no buy challenge

Uitgesteld kopen

Als ik van mening ben dat ik iets echt nodig heb, zet ik het op een lijst van boodschappen. Door niet meteen naar de winkel te rennen maar het op een lijst te zetten, kun je erover nadenken of je het wel echt nodig hebt. Als je het na x aantal dagen nog nodig hebt kun je het altijd nog aanschaffen. Een van de voordelen van een no buy challenge.

Kijk eerst op zolder

Ik vind het altijd leuk om de tafel een beetje aan te kleden in lente / Pasen-thema. Nu had ik bij de Hemarkt en Xenos al wel wat paasdecoratie gekocht. Maar verder was ik nog niet. Hoe verleidelijk is het om gewoon alles nieuw te kopen, zeker met die budgetprijzen.

In plaats daarvan helpt het om even de kast in te duiken, op zoek naar wat je nog hebt liggen. Heb je altijd alles nieuw nodig? Of kan je ook een beetje improviseren met wat je nog hebt?

Creatief

Zoals ik hiervoor aangaf moet je soms een beetje improviseren tijdens de no buy challenge. Daar wordt je ook creatiever van. Want moet je het echt nieuw kopen, of is het misschien niet veel leuker om het zelf te maken?

Wordt je er echt gelukkig van?

Dit hangt een beetje samen met het uitgesteld kopen. Maar vraag je eens af of je ergens echt gelukkig van wordt?

Moet je wel tien kaarsjes, vijf vaasjes en drie posters hebben of is iets minder ook goed. Waarom wil je het hebben?

Koop kwaliteit

Als je dan toch echt iets nodig hebt koop dan ook kwaliteit. Grote kans dat het dan ook nog langer meegaat!

Gewoon niet winkelen

Als je niet gaat winkelen kom je ook niet in de verleiding om van alles te kopen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Want soms ‘moet’ je iets hebben. Zoals een nieuwe huissleutel omdat je hem gewoon van het ene op het andere moment niet meer kan vinden. Dan zal je toch even de stad in moeten voor een nieuwe reservesleutel.

Om te voorkomen dat je toch andere winkels induikt is het oogkleppen op en direct af op je doel. Dan zie je de schreeuwende reclame met uitverkoop of die etalage ook niet.

Valkuilen

Toch waren er wat momenten dat ik in de verleiding kwam. Bijvoorbeeld toen ik een leuke challenge tegenkwam bij een andere blogger. In plaats van direct naar de winkel te rijden heb ik hem op de to-do-lijst gezet. Of toen oma vroeg of ik meeging naar het tuincentrum met de kinderen, visjes voeren.

Toen lagen daar paastakken die ik eigenlijk wel wil hebben. Nu had ik dat voor mezelf wel kunnen verantwoorden door het onder ‘boodschappen’ te scharen. Maar gelukkig bood oma aan om ze te betalen. Scheelt toch weer 😉

Helaas

Toch ben ik niet helemaal geslaagd voor de no buy challenge, afgelopen dinsdag heb ik toch een bezoek gebracht aan de Primark voor een nieuwe pyjama voor het paasontbijt op school. Zodat ze er op haar ‘paasbest’ bij zou lopen.

En omdat het toch een stukje rijden is en ik er een keer per half jaar kom ofzo nam ik natuurlijk ook meteen nieuwe laarzen mee voor zoonlief omdat hij daar uit was gegroeid, had dochterlief nieuw ondergoed nodig, zag ik zomerse sandalen die ik echt niet kon laten liggen voor die prijs en ging ik natuurlijk ook even op zoek naar het Frozen-shirt met dubbelzijdige pailletten met Anna en Elsa die ik op Instagram had gespot.

Uitdaging

Ik heb er niets over geschreven, maar gedurende de vastentijd heb ik mezelf een soort no buy challenge opgelegd.

Mij is deze no buy challenge in ieder geval supergoed bevallen, zelfs ondanks de ‘misstap’ in de laatste week die ik voor mezelf toch een beetje goed heb gepraat omdat het voor Pasen was en het items waren die nodig zijn.

Het scheelt niet alleen tijd die je niet kwijt bent aan bezoekjes aan het winkelcentrum, maar het levert je ook minder nieuwe spullen op waarvan je je afvraagt wat je ermee moet. Het is toch wel goed voor een stukje bewustwording, en dat is precies de reden waarom ik het deed.

Nu daag ik jullie uit om ook deze challenge aan te gaan en om een week of maand niets te kopen dan datgene wat je in de supermarkt kan kopen. Dus echt gericht op die ‘extra’ uitgaven. Ik vind het wel leuk als je dat hieronder even achterlaat zodat ik het kan volgen 😉

Hier vind je meer mensen die deze challenge zijn aangegaan.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *