Skip to Content

De nieuwjaarsschoonmaak; een goed begin van het nieuwe jaar

De nieuwjaarsschoonmaak; een goed begin van het nieuwe jaar

Terwijl ik op Instagram foto’s voorbij zie komen van mensen die op bezoek gaan bij opa en oma hebben wij er bewust voor gekozen het vandaag rustig aan te doen.

Even een pas op de plaats maken voordat komende maandag het ‘normale’ leven weer begint na twee weken vakantie. Even bijkomen van alle drukte rondom de feestdagen.

En erachter komen dat je heel veel dingen wel wilt doen, maar nog niet hebt gedaan. Veel mensen kennen wel de voorjaarsschoonmaak, maar ik heb stiekem ook best wel last van de nieuwjaarsschoonmaakkriebels.

Niet eens zozeer als het gaat om het huishouden, dat blijft tenslotte een doorgaande kwestie maar vooral ook administratief gezien.

Nieuwjaarsschoonmaak

Schoonmaken wordt er niet leuker op, maar met een opzwepend muziekje ga je zo dansend door het huis. Moet je op meerdere plekken in huis iets doen kan een telefoon met muziek ook erg handig zijn. Schoonmaakmiddelen (hier) erbij en gaan!

Nieuwjaar is een tijd van frisse starten, en dat geldt ook voor je huis. Een goede schoonmaak is dan ook een belangrijk onderdeel van je voorbereidingen voor het nieuwe jaar.

Begin je schoonmaak bij het raam. Zorg ervoor dat je alle gordijnen en vitrages wast, zodat het licht weer goed naar binnen kan. Ook je ramen zelf kunnen wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Als je klaar bent met de ramen, is het tijd om je aandacht te richten op de vloer. Stofzuig of dweil alle vloeren in huis, en maak je plafond een keer extra schoon.

Na de vloer is het tijd om je aandacht te richten op de muren. Werk je van boven naar beneden, zodat je niet alles opnieuw hoeft te doen als je klaar bent met stofzuigen. Als je klaar bent met stofzuigen en dweilen, is het tijd om je aandacht te richten op je meubels. Stof af alle tafels, stoelen en kasten, en maak je bed opnieuw op.

Als je meubels weer stofvrij zijn, is het tijd voor de finishing touch: een lekker schoonmaak lekker schoonmaakmiddel in alle ruimtes. Zorg een lekker frisse geur in huis haalt, zodat je nieuwe jaar met een schoon en fris huis kunt beginnen!

Lekker ruiken

De geuren vanuit de keuken zullen ook de weg vinden naar de woonkamer. Naast de kerstboom, al dan niet met dennengeurspray. Waxmelts of geurstokjes met geuren die passen bij de kerst zorgen voor aangename geurtjes in de woonkamer.

Het helpt ook om wat waspoeder, of van die speciale zakjes op te zuigen voordat je gaat stofzuigen. Zelf vind ik het ook belangrijk dat het fris ruikt in het toilet. Na het poetsen plaats ik dan een schaaltje met wat water en citroensap. Wel zo fijn.

Spot cleaning

Tegenwoordig vind je ze overal; verpakkingen met poetsdoekjes. Luierdoekjes doen het trouwens ook prima binnen de schoonmaak. Ze liggen hier op de badkamer, kinderkamer, onze kamer, in de keuken en de woonkamer.

Ideaal als je snel ergens even een doekje overheen wilt halen. Vingertjes weg wilt toveren, of er gespuugd is.

Rommelkamer

Iedereen heeft wel ‘rommel’ in huis. Spullen en voorwerpen waar je niet zo snel een plekje voor kan vinden of in de weg staan. Wijs een kamer aan die je niet nodig zal hebben, of verplaats alles naar de zolder. Zo lijkt het snel opgeruimd en lijkt je woonkamer gelijk een stukje groter.

Ideaal ook als je uitgebreid gaat dineren en geen tijd / zin hebt om tussendoor de vaatwasser in te ruimen. Veeg de borden leeg boven de vuilnisbak, bestek in een bak water en het overig servies gaat in een grote bak. Voor de volgende dag.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is het makkelijkste om bepaalde huishoudelijke klusjes te vermijden. Vaak is dit met eenvoudige huis- tuin en keukentrucjes uit grootmoeders tijd op te lossen.

Denk aan een halve citroen in de koelkast om vieze luchtjes te voorkomen. Of een schelpje in de waterkoker om kalkaanslag te voorkomen.

Het wegspoelen van vieze koffiedrab door de gootsteen zorgt er trouwens voor dat de leidingen vanuit de binnenkant geschuurd worden. Stelt een bezoekje van de loodgieter weer een beetje uit.

Dag kerstboom

Zo staat de kerstboom al een kleine maand hier in huis dus wordt het tijd om hem morgen, of liever nog vandaag, de deur uit te doen. Dat was ook het plan, maar is er niet van gekomen. Dus blijft voorlopig nog even op de to-do-list staan.

De eerste kerstdecoratie van de tafel heb ik er al wel afgehaald en voorzichtig begin ik de rest ook op te ruimen. Dit jaar heb ik het eenvoudig gehouden en daar ben ik nu dankbaar voor.

Als de kerstboom er uit is kan je ook aan de slag met de handige Dyson V8 stofzuiger om alle naalden te laten verdwijnen.

Uitzoeken van de foto’s

Vorige week ben ik al begonnen met het uitzoeken van de foto’s van de kinderen. Tot en met juli had ik regelmatig bijgewerkt maar daarna is het erbij ingeschoten.

Op de laptop bewaar ik een map met een selectie per jaar. Die gebruik ik dan voor het maken van een jaarlijks foto-overzicht of haal ik soms een foto uit voor de blog. Foto’s die ik direct voor de blog maak of van de gastkinderen bewaar ik in andere mapjes.

Ook de filmpjes staan in een aparte map tot ik ooit de moed bij elkaar kan verzamelen om daar een geheel van te maken. Dat waren een paar duizend foto’s om uit te zoeken.

Gelukkig viel manlief op Oudjaarsavond in slaap zodat ik me niet schuldig voelde dat ik hiermee verder ging en ben daar gisteravond mee verder gegaan en afgerond. Nu nog die fotoboeken maken…

Huishouden

Nu waren we 30 december weer thuis dus kon ik op Oudjaarsdag een hoop opruimen en zorgen dat de meeste troep weg was. Al moet ik eerlijk bekennen dat de kleding nog steeds in de koffers ligt en de wasmachine nodig aan moet.

Wel zijn de koelkast en een paar voorraadkasten weer uitgezocht en zijn de boodschappen gedaan, want op Nieuwjaarsdag was natuurlijk alles dicht. We hebben nog even overwogen om te gaan uit eten, maar het restaurant wat al een tijdje hoog op mijn lijstje staat was gesloten.

Vanaf komende maandag gaat zoonlief ook naar de peuterspeelzaal dus heb ik al een hele lijst met dingen die ik wil / vind dat ik moet gaan doen in die tussentijd.

Van gewoon weer een paar uur in bed kruipen, tot boodschappen, zolder opruimen, vooruit werken met het schrijven van blogs etc. Ik ben heel erg benieuwd wat daar van terecht gaat komen.

Hebben jullie ook nog van die dingen die jullie graag nog hadden gedaan aan het einde van het jaar, of nu alsnog doen aan het begin van het jaar?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Melissa Melissa schreef:

  Haha ik loop voor m’n gevoel heel erg achter met van alles door die drukke maand! Gister verjaardag gehad van onze kids en dat voelt al maanden lang als dé afsluiting van een drukke periode. Nu weer het normale ritme oppakken en de dingen doen die laatste weken zijn blijven liggen…

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Logisch ook dat je afloopt, gelukkig is morgen de vakantie weer voorbij. Kunnen we weer aan het ‘normale’ ritme beginnen.

 2. Avatar van Lori Lori schreef:

  Yup, heel veel in mijn hoofd wat ik wil. Maarrrr een fijne keuze gemaakt om mijzelf het héle weekend na o&n luiheid te gunnen. Dus ik lig op de bank. Lui. Nog steeds. Lekker jouw kletsblogje te lezen :-):-)

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Kijk, dat is nog eens een goede tijdsbesteding 😉 Dingen doen kan altijd nog, soms moet je je gewoon even die vrijheid gunnen. Heb zelf vanavond ook bijna anderhalf uur in bad gelegen , eerst even bijkomen!

 3. Avatar van Simpel, met een snufje liefde Simpel, met een snufje liefde schreef:

  Ik ben begonnen met een grote schoonmaak. De komende weken ga ik het hele huis aanpakken. Mijn laptop moet ook nodig een schoonmaakbeurt dus daar ga ik de komende weken ook voor zitten.