Je oude keuken vervangen door een nieuwe keuken aan te schaffen is een heel bijzondere aankoop. Hier gaat vaak heel veel geld in zitten en het is zo’n dusdanig proces, dat het wel een bouwproject te noemen is. Bij het vervangen van jouw droomkeuken zullen er vast en zeker een aantal dingen zijn waar je tegenaan loopt.
Je zult vast een heleboel vragen hebben over hoe je dit proces zo gemakkelijk en zo foutloos als mogelijk kunt laten verlopen. Het geld dat je namelijk uitgeeft, kun je maar eenmalig uitgeven. Afgelopen maand hebben wij onze keuken laten vervangen en daar kwam stiekem nog een hoop bij kijken.
Bepaal het budget voor jouw droomkeuken
Allereerst; begin met het bepalen van je budget en verdiep je in de gemiddelde kosten van een keuken.
Het is natuurlijk mogelijk om een keuken aan te schaffen met een lening, maar het is toch ook wel fijn als je dat direct kan betalen en je geen lening / schulden hebt die je moet afbetalen. Bepaal ook voor jezelf wat realistisch is en je maximaal kwijt wil zijn.
Tijdens het kiezen van de keuken wil je natuurlijk ook graag kunnen kiezen voor de apparatuur die je wilt hebben zoals een koelkast en diepvries met defrost en niet op basis van het budget een andere keuze maken. Als het goed is doe je hier weer 10 tot 25 jaar mee en dan wil je dat het ook goed zit!
Verborgen kosten
Houdt met het bepalen van je budget rekening dat er altijd verborgen kosten zijn. Naast de aanschaf van de keuken zelf en het eventueel laten monteren, heb je vaak ook meerwerk.
Ongeacht of je dat nu zelf doet en je de kosten voor verf, nieuwe vloer, etc kwijt bent of het uitbesteedt en betaalt voor het verleggen van leidingen of zelfs het opnieuw stuccen van de muur. Bij ons liep dit flink op en was net zo duur als de keuken zelf inclusief apparatuur!
De meeste aannemers vragen om vooraf of tijdens de werkzaamheden te betalen, en je wil natuurlijk voorkomen dat ze niet meer komen opdagen. Of dat je zelf vastloopt en niets meer kan doen omdat je geen geld meer hebt. Neem liever de tijd om wat langer te sparen.
Gemiddelde kosten keuken
Dat is een goede vraag; de keukens die ik voorbij zag komen waren gemiddeld tussen de 5000 en 10.000 euro. Met uitschieters naar beneden al vanaf 3.000 euro en naar boven tot 15.000 of nog duurder. Het ligt er maar net aan wat je zelf wilt.
Wij waren voor de keuken zelf 5700 euro kwijt. Voor de montage waren we ongeveer 1300 euro kwijt, dit is echter afhankelijk van het aantal kastjes en de oppervlakte. Wat je echter al snel vergeet is het ‘meerwerk’, dit was bij ons ook een bedrag van rond de 5700 euro.
En dat terwijl we met de indeling rekening hebben gehouden dat zoveel mogelijk apparatuur op dezelfde plaats zit zoals de kraan, elektriciteit etc zodat dat nauwelijks verlegd hoeft te worden.
Maak een inventarisatie van je wensen en eisen
Bedenk vooraf goed wat je wilt en verwacht. Denk hierbij aan praktische wensen; zoals lades, hoeveel kastruimte wil je hebben, wel of geen draaikast in de hoek etc., een quooker, welke apparatuur en wat voor eisen stel je aan de apparatuur?
Wil je bijvoorbeeld een koelkastje voor de wijn? Of een Quooker, dan heeft dat ook gevolgen voor de kastruimte onder je wasbak. Maar ook esthetisch; welke kleuren vind je mooi, wil je grepen of greeploos, hoogglans of toch mat. Wil je wel of geen achterwand, wel of geen bovenkastjes etc.
Op Pinterest vind je heel veel voorbeelden en kun je heel eenvoudig je eigen moodboard samenstellen met sfeerfoto’s.
Denk bijvoorbeeld aan foto’s met de ideale indeling, kleuren, muren, keukenkastjes, apparatuur, sfeer, vloer, verlichting etc. Als je zelf weet wat je wilt kan er bij het kopen je ook niets ‘aangesmeerd’ worden.
Gas of inductie?
Bedenk ook hoe je wil gaan koken; wil je op gas blijven koken of van gas af en bijvoorbeeld voor inductie gaan? Dat laatste kost wel iets meer geld, ook omdat de stoppenkast daar op berekend moet zijn en er wellicht een nieuwe groep aangemaakt moet worden.
Toch hebben wij hiervoor gekozen omdat in de toekomst iedereen van het gas af moet. En als je nu toch gaat verbouwen kun je dat maar beter nu geregeld hebben.
Beter dan dat het achteraf aangepast moet worden en je met een lelijke aansluiting zit. Ik zou nu in ieder geval niets anders meer willen; inductie is zo fijn omdat het water sneller kookt en veel makkelijker schoon is te houden.
Houdt er wel rekening mee dat als je overstapt op inductie de kans groot is dat je nieuwe pannen moet aanschaffen met een vlakke onderkant om de glasplaat niet te beschadigen en dat de pannen magnetisch moeten zijn.
Een paar mooie koperen pannen hebben we bijvoorbeeld weg moeten doen.
Ikea keuken
Zelf hebben wij een ontwerp laten maken bij de Ikea, dit kost 39 euro en je krijgt dan meteen een beeld van hoe of wat er mogelijk is.
Als je vervolgens daar ook een keuken bestelt wordt dat bedrag verrekend. Maar ook als je vervolgens ergens anders gaat shoppen weet je de juiste afmetingen etc. Een kleine investering die heel veel kan opleveren!
Wees realistisch
Natuurlijk wil je de perfecte keuken, een keuken waar zelfs chef Gordon Ramsay van zou opkijken. Wees echter realistisch van wat er mogelijk is. Zo vind ik een kookeiland prachtig, maar past dat niet in mijn keukenruimte.
De keuken moet ook bij de rest van het huis passen; een hypermoderne keuken past niet echt in een oude boerderij.
Vergelijk winkels en prijzen
Er zijn heel veel aanbieders van keukens; ook die elkaar beconcurreren op de goedkoopste prijs of het aanbieden van gratis montage. Want niemand wil natuurlijk teveel betalen.
Vergelijk echter ook wat er allemaal bij komt kijken; zijn er bijvoorbeeld contacten met een aannemer, hoe is het slopen geregeld, is de apparatuur inclusief etc. Wat is de gemiddelde besteltijd etc.
Zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat de winkel waar jij naartoe gaat CBW erkend is en je ook, als je in de toekomst iets zou willen veranderen, dat nog mogelijk is.
Verdiep je ook in de ervaringen van anderen bijvoorbeeld door het lezen van online recensies. Daaruit kun je opmaken hoe nauwkeurig men werkt, maar ook hoe professioneel de werkers zijn. Ook kun je zo makkelijk inzicht krijgen in de klantenservice die ze bieden bij aankoop, en na de aankoop als er wat tegenvalt.
Zorg voor duidelijkheid
Als je de keuken koopt ga dan aan tafel zitten om alle kosten en bijkomende kosten te bespreken. Vraag een offerte aan zodat alles zwart op wit staat en neem deze goed door.
Let bijvoorbeeld op vakjargon en zorg dat alles uitgelegd is zodat je weet wat het betekent en wat wel inclusief is en wat de verantwoordelijkheid is van wie. Zo spraken wij af dat zij de keuken zouden slopen, afvoeren, leidingwerk verzorgen, nieuwe stoppenkast, muur herstellen, stucwerk en monteren en we zelf het behang zouden weghalen, plinten plaatsen langs de muur en de vloer leggen.
Waar ik wel van baalde was dat de aannemer die hier thuis kwam aangaf dat het stuccen ook meteen de eindbewerking was en niet vroeg of we het ook geverfd wilden hebben. Nu moesten we zelf op zoek naar iemand om dat te laten doen.
Kosten aannemer meerwerk
Een offerte is nog geen definitief contract maar een overzicht van de verwachte kosten. Vraag ook hoe het is geregeld als er toch nog meer onverwachte kosten zijn.
Zo besloten wij tijdens het slopen van de keuken ook het muurtje tussen de keuken en de woonkamer er uit te slopen wat extra geld zou kosten, maar bespaarden we geld doordat er minder gips nodig was om de muur te herstellen na het slopen.
Onderaan de streep waren we dus minder kwijt dan dat vooraf op de offerte stond. Wat natuurlijk altijd fijner is dan dat je meer moet betalen!
Contract tekenen
Als je een contract hebt getekend, kun je daar niet meer onderuit! Daarom is het ook belangrijk om fouten en problemen te voorkomen.
Vraag bijvoorbeeld of ze thuis komen om alles goed op te meten, je wil natuurlijk niet hebben dat als je een werkblad op maat bestelt, je een rekenfoutje maakt en zij het niet kunnen monteren. Als zij het hebben gemeten is de kans echter groot dat de verantwoordelijkheid bij hun ligt.
Om die reden hebben wij er ook voor gekozen om het stuccen ook door hen te laten verzorgen, ja dit is duurder dan als we zelf iemand hadden gezocht maar nu weten we zeker dat het binnen de planning gebeurt en op tijd droog is voor montage.
Plus als het toch niet goed blijkt te zijn, niet waterpas bijvoorbeeld, dan moeten ze dat zelf oplossen.
Wordt onderdeel van het proces
De aannemer die via de Ikea was geregeld gaf duidelijk aan dat het fijn was als er iemand aanwezig was in huis.
Niet zozeer om de werkmannen te overzien, maar als er vragen zijn zoals op welke hoogte je de stopcontacten wil hebben of welke kant de deur van de koelkast op moet draaien je daar meteen antwoord op kan geven.
Na afloop kunnen dit soort dingen niet zo makkelijk meer omgedraaid worden of leveren extra kosten op. Ook bij het daadwerkelijke opleveren moet er iemand zijn om te tekenen.
Anders moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden, wat natuurlijk weer extra geld kost (ook voorrijkosten). Gelukkig werk ik zelf vanuit huis dus heb ik veel in mijn kantoortje gewerkt zodat ik wel thuis was, maar ook niet in de weg zou lopen.
Geniet ervan!
Nu hadden wij de ‘pech’ dat we een maand zonder keuken hebben gezeten; begin december werd de keuken gesloopt en pas begin januari werd de nieuwe keuken gemonteerd. Voordat hij echter helemaal ‘af’ was waren we weer twee weken verder.
Toch zal je mij niet snel horen klagen; het was wat improviseren en we hebben van een bureau een ‘keukentje’ gemaakt met een elektrische kookplaat en hadden een losse sneloven die ook als magnetron gebruikt kan worden. Een koelbox uit de vouwwagen van mijn ouders fungeerde als koelkast zodat we ook dingen konden koelen en de afwas deden we in bad (want ja we hadden ook geen gootsteen meer).
Dit is echter tijdelijk; je weet dat er een einde aan komt en je dan kan genieten van een nieuwe keuken. Tijdens het proces heb ik ook regelmatig foto’s gemaakt zodat je de vooruitgang ziet van de oude keuken, een lege keuken, met gestucte muren, een vloer, geverfde kozijnen en verwarming, nieuwe keuken, geverfde muren, en tot slot met lamp en rolgordijn!
Toen de keuken er in zat kon ik ook ‘los’ gaan bij de Ikea voor de indeling. Denk aan handige bakjes voor het fruit of losse groenten, broodbeleg. Prullenbakjes voor de afvalscheiding. Ladividers om de pannen op te bergen of voedingswaren.
Haakjes om een handdoek op te hangen. Handige opbergers voor de borden. Ondergrond in de lade zodat het niet gaat schuiven. Plankjes of een strip. En we kochten een nieuw koffiezetapparaat omdat de glazen kan sneuvelde tijdens het inruimen.
Toen de nieuwe keuken er in zat vond ik al heel snel mijn liefde voor koken weer terug. Aan de ene kant omdat het een nieuwe keuken is, maar ook omdat dingen zoveel makkelijker waren. Eén van de uitdagingen in de vorige keuken was de opbergruimte waardoor je altijd moest ‘rommelen’ om iets te kunnen vinden of er niet goed bij kon.
Mede daarom hebben we gekozen voor heel veel lades en wat een verademing is dat! We hebben zelfs een extra kast voor de schoonmaakmiddelen en bezems etc omdat we een open trap hebben en dus geen trapkast waar je dat kan ‘verbergen’.
Handige checklist
Tot slot deze handige checklist die je kan gebruiken tijdens het proces en de afwegingen om te maken:
- Wat is je budget?
- Wil je het zelf gaan doen van slopen tot monteren, of uitbesteden?
- Wat zijn de afmetingen van je keuken? Waar zitten de ramen, verwarming, deuropening, aansluitingen water & elektriciteit, afvoer etc?
- Hoeveel kastruimte heb je nodig? Bereken bijvoorbeeld aantal planken of lades van wat je wil gaan opbergen in de keuken.
- Waar wil je kastjes? Boven of beneden? U- of L-vorm, kookeiland + muur of?
- Wat voor kastdeurtjes wil je? Hoogglans / mat, kleur?
- Welke kastindeling wil je? Planken, lades of ?
- Welke apparatuur heb je nodig? Welke eisen stel je daaraan? Denk aan;
- Wasbak
- Kraan
- Kookplaat
- Afzuiger
- Koelkast
- Diepvries
- Oven
- Magnetron
- Vaatwasser
- Hoe wil je gaan koken? Gas of inductie?
- Welke achterwand wil je?
- Welke afwerking wil je op de muur?
- Welke vloer wil je? (Houdt hierbij rekening dat het een natte ruimte is)
Meer informatie vind je hier.
Veel succes bij de aankoop van jouw nieuwe keuken!
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Wow mooi geworden!!