Skip to Content

Hoe kies je een nieuw matras?

Hoe kies je een nieuw matras?

Een matras doet veel voor je slaap. En dat slapen gezond voor je is, dat wist je vast al. Slapen op een matras wat niet fijn ligt is niet alleen slecht voor je nachtrust, maar ook voor je lichaam kan dit problemen opleveren. Een nieuw matras wat is afgestemd op jouw gewicht, bijvoorbeeld, is dan ook van groot belang. Waar let je op bij het kopen van een matras en wat voor soorten matrassen zijn er?

Een nieuw matras kopen: waar let je op?

Zoals gezegd is het belangrijk een nieuw matras te kopen die de juiste ondersteuning biedt én gewoon lekker ligt. Voor jezelf nagaan wat je van je matras verwacht kan al een goede start zijn. Wil je een matras dat naar je lichaam gaat staan of juist niet? Heb je het vaak warm en is daarom een gelvulling ideaal?

Vind je het fijn als er veel vering in je matras zit of houd je meer van een stug of hard matras? Omdat het in de winkel behoorlijk kan duizelen is het wel slim om in ieder geval voor jezelf al op een rijtje te hebben waar het matras aan moet voldoen.

Weet de juiste maat

Meet, voordat je naar de winkel gaat, de maten van je bed goed op. Het matras moet immers wel passen in de ombouw van je bed. Maar te veel ruimte is ook niet fijn.180×200 cm is de standaard maat voor een matras voor een tweepersoons bed en 90x200cm voor eenpersoons bedden. Daartussen heb je de twijfelaar met een matras 140×200; ideaal voor als je de ene keer wel samen slaapt en de andere keer alleen, of als je een kleine slaapkamer hebt.

Hoe zwaar ben je?

Vaak worden matrassen ingedeeld in het gewicht wat ze kunnen dragen. Kies dan ook voor een matras wat geschikt is voor jouw gewicht om zo comfortabel mogelijk te kunnen liggen, met de juiste ondersteuning.

Allergieën en lichamelijke klachten

Heb je last van een allergie? Let dan op dat je nieuw matras geen allergische reacties kan uitlokken. Andere lichamelijke klachten kunnen eveneens vragen om een bepaald soort matras.

Heb je bijvoorbeeld last van rug- of nekklachten, dan kan het fijn zijn om juist daar extra comfortzones te hebben. Leg je vragen voor aan de verkoper, zodat hij je alle geschikte soorten kan laten zien.

Soorten matrassen

Een matras doet veel voor je slaap. En dat slapen gezond voor je is, dat wist je vast al. Slapen op een matras wat niet fijn ligt is niet alleen slecht voor je nachtrust, maar ook voor je lichaam kan dit problemen opleveren. Een nieuw matras wat is afgestemd op jouw gewicht, bijvoorbeeld, is dan ook van groot belang. Waar let je op bij het kopen van een matras en wat voor soorten matrassen zijn er?

Ben je op zoek naar een nieuw matras, dan kom je al direct voor de vraag te staan wat voor soort matras je wilt. Deze zijn er namelijk in meerdere varianten en allemaal hebben ze hun specifieke eigenschappen. Vullingen bestaan vaak uit meerdere soorten. We zullen ze hier onder één-voor-één bespreken.

Pocketveringmatras en binnenveringmatras

De kern van een pocketveringmatras bestaat uit metalen springveren. Hoe deze zijn aangebracht en hoeveel ervan zijn, verschilt per artikel. Het kan zijn dat er meerdere lagen van deze springveren geplaatst zijn.

De veren bewegen los van elkaar. Door te spelen met deze veren kunnen bepaalde zones in een matras meer comfort hebben en daardoor zal het matras meer ondersteuning bieden.

Uiteraard zul je dit goed in de gaten moeten houden of dit ook zo is bij het matras wat jij op het oog hebt. Een binnenveringmatras lijkt hierop maar hierbij zijn de veren groter en daardoor biedt het minder comfort. Beide soorten kunnen een magnetisch veld veroorzaken waar sommige mensen gevoelig voor zijn.

Luchtvering

Wordt er gezegd dat het om een luchtgeveerd matras gaat? Dan bestaat de kern uit een vinylen luchtzak.

Traagschuim matras

Traagschuim wordt verkocht onder verschillende benamingen. Memory foam of visco-elastisch schuim kun je eveneens tegenkomen. Memory foam (geheugenschuim) zegt waarschijnlijk het meest over de voordelen van dit soort schuim. Het vormt zich namelijk naar jouw lichaam!

Hierdoor zul je geen last hebben van bepaalde drukpunten. In een omgeving waar het kouder is kan traagschuim juist hard worden. Of jij dit wel of niet lekker vindt liggen, is heel persoonlijk. Je kunt dan ook beter een matras met traagschuim even in de winkel uitproberen.

Koudschuim matras

Een koudschuim matras wordt ook wel een HR-schuim matras genoemd. Dit is het soort schuim wat het meest standaard is in matrassenland. Koudschuim kan gecombineerd worden met andere vullingen, zoals gelcomponenten.

Is jouw matras een koudschuim matras, dan zegt dat eigenlijk nog niet heel veel. Omdat het gecombineerd kan worden met allerhande andere vullingen, is er een heel groot verschil in eigenschappen en kwaliteit bij dit soort matrassen onderling. Even verder kijken dan alleen deze benaming is dan ook zeker een goed idee.

Latexschuim

Er gaan nog meer benamingen rond wat de schuimen vulling betreft. Zo kun je latexschuim tegenkomen, wat als toplaag gebruikt wordt. Dit is soepel en voelt daardoor fijn aan. Helaas hangt hier wel een prijskaartje aan.

PU-schuim en PE-schuim

PU-schuim lijkt op koudschuim, maar is de goedkopere variant. Het biedt dan ook minder comfort en heeft een lagere veerkracht. PE-schuim (of polyether schuim) is nog minder van kwaliteit en wordt niet heel veel meer gebruikt.

Comfortschuim

Soms geven fabrikanten een benaming waar je niet veel mee kunt. Comfortschuim is er zo één. Omdat ze hierin dus niet duidelijk uitleggen over de aard van het schuim kun je er eigenlijk vanuit gaan dat het om een goedkope variant gaat en dus juist een mindere kwaliteit biedt.

Gel

In je matrasvulling zou je eveneens gel terug kunnen vinden. Dit is een laagje schuim waar kleine hoeveelheden gel in verwerkt zijn. Deze gel wordt gebruikt omdat het een verkoelend effect zou hebben.

Waar een nieuw matras kopen?

Omdat het fijn is om een matras uit te proberen (want door lezen voel je echt niet hoe het ligt…) is het fijn om naar een fysieke winkel te gaan. In een showroom kun je vaak al even plaatsnemen op het matras en zo voelen of het fijn ligt. Je zou zelfs je eigen kussen mee kunnen nemen, zodat je die combinatie ook kunt uitproberen.

Ga ook echt zo liggen zoals je graag slaapt. Draai je een paar keer om en beoordeel zo of het matras fijn aanvoelt. Daarnaast zullen er bij een beddenspeciaalzaak ook professionals rondlopen die je goed advies op maat kunnen geven!

Proeftijd

Je kunt bij meerdere aanbieders een proeftijd krijgen op je matras. Let wel goed op wat de voorwaarden hierbij zijn, want dat verschilt wel per winkel.

Omdat je eigenlijk pas echt doorhebt hoe goed je kunt slapen op je nieuwe matras in de praktijk, is het fijn als die mogelijkheid er is. Een matras is toch een hele uitgave en noodgedwongen blijven liggen op een slecht matras is zeker geen aanrader!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *