Skip to Content

‘S-nachts niet kunnen slapen; 15 tips en dingen die je doet

‘S-nachts niet kunnen slapen; 15 tips en dingen die je doet

Je nachtrust is goud waard als moeder. Toch is direct in slaap vallen niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Of kan dit variëren van dag tot dag. Soms omdat er dingen zijn waar je aan denkt waardoor je wakker blijft liggen.

Je kent het vast wel; dat je in je hoofd lijstjes maakt en inprent het niet te vergeten. En het natuurlijk de volgende kwijt bent als je het niet tijdig hebt opgeschreven. Maar waar denken moeders dan eigenlijk aan?

Niet kunnen slapen. Een veel voorkomende kwaal bij moeders. Zelf heb ik er geregeld last van helaas, maar als ik zo om me heen vraag blijk ik lang niet de enige te zijn.

Tijdens de zwangerschap kan het komen door hormonen, misselijkheid, maagzuur, bekkenpijn, dromen, piekeren, noem maar op. En ook als de zwangerschap klaar is kan mijn lijf blijkbaar genoeg redenen bedenken om niet te kunnen slapen.

Zeker als ik voor een langere tijd weer een nachtbrakertje in huis had, lijkt het alsof daarna mijn biologische klok volledig in de war is. Overdag heel moe, en ’s nachts niet genoeg slaap. Frustrerend.

Uit ervaring weet ik inmiddels ook dat het ook weer goed kan komen met die biologische klok. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Tot die tijd is het even bikkelen ’s nachts. En tja, wat doe je dan ’s nachts…

Piekeren over of je nou beter eerder of later naar bed moet gaan.

Je nachtrust is goud waard als moeder. Toch is direct in slaap vallen niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Of kan dit variëren van dag tot dag. Soms omdat er dingen zijn waar je aan denkt waardoor je wakker blijft liggen.

Je kunt niet slapen, maar oh je wilt het zo graag. Tijdens het wakker liggen probeer je te bedenken wat je de volgende dag anders kunt doen waardoor je morgen wel beter kunt slapen.

Moet je nou later naar bed? Pfff, je moet er niet aan denken. Tegen de tijd dat de kinderen op bed liggen voel je je eigen lampje ook uitgaan.

Of moet je toch eerder naar bed? Zou dat misschien juist goed zijn voor dag- en nachtritme? Wacht, even de telefoon pakken om het op te zoeken.

Je agenda bijwerken

Ja je weet heus wel dat je telefoon niet naast je bed moet liggen en dat je er dan naar moet kijken. Iets met blauw licht ofzo. Maar je hebt hem nodig voor je wekker.

Voor die één op de 100 nachten dat de kinderen later dan 06:15 wakker zijn. Dus ja, je telefoon moet gewoon naast je bed. Je hebt in bed dan allerlei dingen bedacht die je nog moet doen en waar je aan moet denken.

Toch maar even snel de telefoon pakken om deze dingen in de agenda te zetten. Misschien helpt dat wel om toch weer in slaap te vallen.

Zindelijkheid opgeven

Je was met goede moed begonnen met de zindelijkheidtraining, maar man, wat een rotklus!

Na maandenlang proberen ben je nog steeds de hele dag aan het heen-en-weren tussen de kast voor de schone broeken en de wasmachine voor de vieze broeken. Je bent er zo zat van, je besluit om morgen direct weer een luier om de billetjes van je peuter te doen.

TV kijken

Zelfs als je geen tv hebt, kan het heel verleidelijk zijn om toch even die telefoon te pakken en even een filmpje te kijken of wat stories of tiktoks, en voor je het weet ben je zo een uur verder…

In je hoofd praten tegen die rotvlieg!

Waarom, meneer vlieg, gaat u nou precies de hele tijd om mijn oor lopen zoemen. Het raam staat open, ga lekker naar buiten de vrijheid tegemoet. En laat mij vooral rustig slapen!!!

Je irriteren aan je slapende en snurkende kamergenoten

Zeg wat is dat voor herrie naast me. O, manlief ligt weer lekker te snurken. Zucht. Oh nee hè, de baby heeft zich omgedraaid en ligt nu ook lekker te snurken.

Sowieso is het irritant dat die wel kunnen slapen en ik niet, maar nu moet ik ook nog dat gesnurk aanhoren. Weet je wat, ik pak met boeltje en ga gewoon op het matras op zolder liggen.

Lees ook: Slaap is heilig; wat te doen als je partner snurkt?

Je frustreren over dat de tijd maar doorgaat

Als ik nu in slaap val heb ik nog 4 uur om te slapen. En nog maar 3,5. En nu nog maar 3 uur. Waarom slaap ik niet?

Bedenken wat je allemaal moet doen en dat je daar te moe voor zult zijn

Morgen moeten eerst de kinderen naar school, ik moet nog langs de apotheek, naar bibliotheek, nog een cadeautjes kopen voor die jarige vriendin, nog even snel boodschappen doen, en natuurlijk wachten de was en de afwas ook niet tot de volgende dag.

Als ik dus nu niet in slaap val gaat dat allemaal vast niet lukken.

Ideeën bedenken

’s Nachts ben je op je briljantst. Dus ja, als je toch niet kunt slapen kun je net zo goed even bedenken wat voor taart je gaat maken of kopen voor de aankomende verjaardag van je kind.

Of hoe je het nou precies moet organiseren als je schoonmoeder jou met je kroost op haar verjaardag verwacht, terwijl je oudste nog naar zwemles moet en de weekboodschappen nog gedaan moeten worden.

Van je af typen

Als het buiten donker is ziet het er in je hoofd ook donkerder uit. Ik pieker vaak over wat ik heb gezegd tegen anderen, en of dat wel goed is geweest. Of wat hebben anderen tegen mij gezegd of gedaan, en wat dat zou kunnen betekenen.

Het is dan heerlijk om van je af te schrijven of te typen en met mezelf af te spreken dat ik er weer naar mag kijken als het weer licht is. De kans is groot dat ik er de volgende dag al weer heel anders naar kijk.

Beneden op de bank liggen met het journaal aan

Als je het al een aantal uren in bed hebt geprobeerd en het lukt niet, lijkt de bank ineens een heel goed alternatief. Misschien begrijpt je lichaam dan wel ineens dat het moet gaan slapen.

En als je dan het journaal er bij aanzet heb je mooi een saaie ondertoon dat misschien wel rustgevend werkt.

Zo niet, dan heb je toch weer wat nieuws meegepikt. Iets met algemene ontwikkeling. Een variatie voor de ondertoon: de Tour de France in de zomer, of YouTube-filmpjes van Bob Ross.

Goeie voornemens maken

Want ja, je vindt al weken of maanden dat je het gezonde eten of het minder schermtijd voor de kinderen weer eens op moest pakken. Maar vanaf morgen gaan we het ook echt doen.

En oh ja, als we toch zo goed bezig zijn, moet ik ook maar weer eens een hardloopschema op mijn telefoon downloaden en er dan ook echt wat mee doen.

Afspraken afzeggen

Druk in je hoofd, te veel hooi op je vork en daardoor niet kunnen slapen. Oh ja, daar was die weer, de bekende valkuil! Meteen maar even de telefoon pakken om afspraken af te zeggen.

Eten

Van een tijdje wakker liggen krijg je honger. Zeker als te toevallig net een nachtvoeding hebt gedaan.

Toch maar even naar beneden om een broodje te eten, misschien helpt dat om weer in slaap te vallen. Of hebben we nog lekkere koekjes of chips in huis?

Controleren of de deuren wel op slot zijn

Heb ik nou de deuren wel op slot gedaan? Volgens mij zou manlief dat doen. Maar ja, die dacht laatst ook dat de achterdeur op slot was omdat hij hem niet open kreeg.

Maar toen bleek dat de deur alleen maar klemde en hij dus niet op slot zat. Toch maar even naar beneden om de deuren te controleren.

Klagen tegen je man dat je niet kunt slapen

Tuurlijk maak je je man niet wakker om hem te vertellen dat je niet kunt slapen. Nee, dat doe je niet. Je gunt hem zijn nachtrust. Maar als hij dan toch even wakker is en zich omdraait kun je het toch niet laten om hem met een licht theatraal stemmetje te vertellen dat jij niet kunt slapen. Sorry schat.

10 dingen die je denkt ‘s-nachts

Wat moet er morgen in het lunchtrommeltje? Waarom is het vandaag niet opgegeten? Moet ik dan toch Bento proberen? Maar geen zin om kwartier eerder op te staan? En wat dan met het tien-uurtje? Waarom heb ik ook alweer voor een school gekozen die voor een gezonde keuze gaat?

Waarom wil zoonlief niet op de wc plassen? Moet ik hem vaker in zijn rompertje laten rondlopen? Is het mijn schuld en moet ik strenger zijn? Het wordt toch echt tijd voor zindelijkheidstraining? Of toch beter het gewoon even aankijken tot hij aangeeft er wél klaar voor te zijn?

Rotvlieg vlieg op! Waar ben je? Ga iemand anders lastig vallen!

Waarom slaap ik nog niet? Het is donker? En het is stil, zelfs manlief snurkt niet! Over 5 uurtjes gaat alweer de wekker… En ik heb morgen al zo’n drukke dag! Waarom ook altijd als de wekker vroeg gaat?

Oh wacht, die afspraak, wanneer was dat ook alweer? Waarvan was het ook alweer? Morgen niet vergeten op de kalender te zetten? Maar dat valt samen met die afspraak. Maar zij wil niet afgezegd worden? Maar ander is interessanter? Wat zal ik kiezen? Of wat moet ik eigenlijk kiezen?

Internet is echt drama, is het niet beter om over te stappen? Maar we zijn net overgestapt? In februari niet vergeten weer over te stappen van energieleverancier. Scheelt weer geld. En hoe zit het met de telefoonmaatschappij, toch overstappen naar T-Mobile?

Wat zijn mijn doelen eigenlijk voor volgend jaar? Misschien nog een beetje vroeg? Nee, kan je nooit te vroeg mee zijn. Wat wil ik eigenlijk? Waarom zou ik doelen stellen? Wat waren mijn doelen van dit jaar? Oh wacht, had ik dit jaar niet bedacht dat ik geen doelen zou stellen? Eigenlijk bevalt me dat wel.

Wat moet ik morgen aan? Alles zit nog in de wasmachine. Wanneer heb ik tijd om was te vouwen? Die was ligt er al een week.

En zo gaat het de halve nacht door…

Wat doe jij als je ’s nachts niet kan slapen?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *