Skip to Content

Niet giftige tuinplanten; makkelijke en kindvriendelijke planten voor buiten

Niet giftige tuinplanten; makkelijke en kindvriendelijke planten voor buiten

We wonen nu al vier jaar in dit huis en onze achtertuin is nog steeds een kleine ramp, of eigenlijk was het. Niet eens zozeer meer dat het een wildgroei was.

De enorme apenboom hebben we al jaren geleden overmeesterd en helaas hebben de hortensia’s ook ruimte moeten maken voor het terras (waar nog nieuwe tegels moeten komen) en kunstgrasveld.

Maar de border; dat blijft een ramp. Of het nu komt omdat we zo dichtbij het water wonen of we gewoon een gebrek hebben aan groene vingers, geen idee.

Nu is het al wel de wens om hiermee aan de slag te gaan en hoorde ik dat oktober niet alleen het beste moment is voor tuinbollen, maar ook voor vaste tuinplanten. Zelfs dat wist ik dus niet 🙂

Maar dan gaat de winter eroverheen en kunnen ze in het voorjaar goed beginnen te groeien. Nu nog op zoek naar tips om de kleine tuin in te richten.

Gebrek aan groene vingers

We hebben weleens wat geprobeerd hoor; zo was de Indische waterkers mij zeer goed bevallen, maar kwam die maar een jaar op. En iedere keer planten we iets nieuws; zo hebben we ook al twee jaar veel plezier van het gebroken hartje.

Alleen jammer dat ik hem in een hoekje heb geplaatst. Aan de border onder de heg waar we vanwege de besjes een houten afrastering hebben moeten timmeren en gebruiken voor de waterbaan en krijtbord, groeit lavendel. Gelukkig een zeer makkelijke plant die altijd zo heerlijk ruikt.

Als afscheiding tegen het water hebben we een rasterhek. Nu ben ik wel fan van rozen maar zou dat volgens de buren die wel echt groene vingers hebben veel bladluis opleveren en daar zat ik dan weer niet op te wachten.

Vorig jaar heb ik echter een roos gekregen die het heel goed doet in onze achtertuin en dat vond ik toch wel wat hebben.

De rest is gewoon kaal; ik heb twee jaar een moestuin geprobeerd maar de strijd tegen de slakken heb ik opgegeven. Of andere perkbloemetjes die dochterlief graag ging plukken. Dat werd hem ook niet.

Achtertuin vol planten

Dus begon de zoektocht naar geschikte planten voor in de achtertuin. Bij voorkeur zo onderhoudsvrij mogelijk omdat we allebei niet echt groene vingers hebben en er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn.

Maar we willen wel graag een duurzame tuin waar de natuur ook zijn eigen plekje heeft.. Daarnaast vind ik het altijd wel leuk om wat beplanting te hebben die vlinders aantrekken en om dochterlief tevreden te houden wat bloemen met snijplanten zodat ze die mag plukken.

Vanwege de grond en locatie bij het water worden daar ook weer eisen aan gesteld.

Ook vind ik het mooi als er wat wintergroene en wintervaste planten tussen zitten en dat de bloeiperiodes verschillen zodat je vanaf april tot en met oktober er veel plezier van hebt.

Met kinderen wil je ook geen giftige planten (hier vind je een lijst met giftige planten) met besjes ofzo in de achtertuin.  Het probleem is alleen dat ik het liefste deze allemaal met elkaar wil combineren. En dan heb je natuurlijk nog een gemeenschappelijke factor nodig die er een geheel van maakt.

De regenboogtuin

En toen was hij daar; het idee voor de regenboogtuin. Oké, niet helemaal zelf bedacht. Als klein meisje ben ik ooit bij een sterrenwacht geweest waar ze ook een paar tuinen hadden waaronder de regenboogtuin en die heeft toen al veel indruk op mij gemaakt.

Dat idee is toch ergens in een kamertje van mijn hoofd blijven zitten. Dit zou het worden; een tuin vol kleur; voor vlinders, onderhoudsvriendelijk, wintergroen / vast en vol bloemen om te plukken.

Dus begon de zoektocht naar planten die niet giftig zijn. Voor iedere kleur zocht ik drie soorten planten uit in verschillende hoogte zodat je wat diepte creëert in de tuin.

De planten die ik uitzocht worden ook allemaal geleverd in p9 formaat. Dat uitzoeken was nog best een klus en ben ik anderhalve dag mee kwijt geweest. Nu maar hopen dat het resultaat er ook naar is en alles klopt en goed opkomt 😉

De levering

Het bestellen ging heel eenvoudig; je geeft op de website van Directplant aan welke planten je wilt hebben en betaalt ze.

Naast de planten voor het regenbooggedeelte bestelde ik ook drie sierstruiken voor de andere zijkant en wat witte clematis en klimrozen voor tegen het hek zodat die ook mooi vol gaat groeien.

Ook hebben ze speciale zakken met een soort bodemverbeteraar, het leek me wel verstandig om die direct mee te bestellen en ook daarvan geldt de partijkorting voor vier zakken van 40 liter.

Ik kreeg al snel de bevestiging binnen en wanneer ze geleverd zouden worden, hierbij werd gemeld dat je niet thuis hoeft te blijven.

Toevallig was ik die dag ook niet thuis en de plantjes werden netjes voor het raam afgeleverd. Zodat toen we thuis kwamen de planten al op ons stonden te wachten en we ze naar achteren konden brengen. Als je wel thuis bent, worden ze tot in de tuin geleverd!

Aan de slag

Dat weekend zijn we ook aan de slag gegaan. Of tenminste we, manlief komt alle eer toe. Hij heeft zoveel mogelijk wortels, onkruid en oude planten eruit getrokken en de bodemverbeteraar verspreid.

Vervolgens kwam de grootste uitdaging van de planten op de juiste plaats neerzetten. Dat was echt teamwork; manlief noemde een Latijnse plantennaam, ik keek in het schema waar ze moesten komen en riep een kleur en voor, midden of achter en hij en de kinderen zetten ze neer.

Erg leuk om zo met zijn viertjes samen bezig te zijn. Daarna ging manlief aan de slag om ze te planten. Daarbij kreeg hij regelmatig even een toegestoken handje van de kinderen die het toch wel erg gezellig vonden zo met de laarsjes.

Binnen werd het een grote bende wat ik niet helemaal schoon kreeg dus erg blij was met de schoonmaakster de volgende dag.

Waarschijnlijk zijn de planten te dicht op elkaar geplant, maar we hebben de ervaring dat niet altijd alles even goed opkomt. Dat ligt dan niet aan de planten maar aan ons. Op deze manier wordt de kans veel groter.

Daarna krijg je als je drie planten (of zes of negen) extra korting zodat je toch goedkoper uit bent 😉

Die dag heeft het ook al regelmatig geregend en kwam er tussendoor wat zon, zodat ze een goede start konden maken. Nu begint natuurlijk het wachten, eerst op de vrieskou kijken wat dat overleeft en dan op het voorjaar. En nu maar bijhouden!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Lauren de Bruijn Lauren de Bruijn schreef:

    Ik heb ook geen groene vingers, dus ik heb planten nodig die zo onderhoudsvrij mogelijk zijn! Mijn man en ik met onze zoon zijn net naar een nieuw huis met een grote tuin verhuisd, en tegenwoordig is deze tuin helemaal leeg. Bedankt voor de tips! Hopelijk lukt het me wel om mijn tuin te beplanten!

  2. Avatar van Mari Mari schreef:

    Ziet er erg leuk uit, zal vast een mooi resultaat worden.

  3. Avatar van Volgmama Volgmama schreef:

    Ik ben benieuwd hoe alles er straks in het voorjaar uitziet!