Skip to Content

Neus snuiten of ophalen; hoe en gevolgen te hard zoals ontsteking?

Neus snuiten of ophalen; hoe en gevolgen te hard zoals ontsteking?

Een loopneus is natuurlijk altijd erg vervelend. Het wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheid, waarbij veel meer slijm en snot in de neus wordt geproduceerd dan normaal. Dat snot en slijm bestaat uit water en antistoffen en vangt stof en ziekteverwekkers op.

Daarna wordt dit naar de maag afgevoerd en worden de ziekteverwekkers gedood in het maagzuur. Wanneer je last hebt van een loopneus, kun je je neus ophalen, óf je neus snuiten. Maar wat is eigenlijk het meest verstandig om te doen als je snel weer van je neusverkoudheid af wilt komen?

Neus ophalen is beter dan neus snuiten

Door je neus te snuiten, wordt de druk in de neus verhoogd. Het slijm, met daarin de ziekteverwekkers, kunnen zo de neusbijholtes in worden geblazen.

Hier kun je een bijholte-, voorhoofds- of oorontsteking van krijgen. Je kunt echter ook snuiten zonder veel druk te zetten, door zachtjes één voor één via je neusgaten te blazen.

Als jij je neus simpelweg ophaalt ipv snuiten , zul je het slijm doorslikken en zal het naar de maag afgevoerd worden en worden in het maagzuur de ziekteverwekkers dus gedood. Het brengt dus minder risico’s met zich mee om je neus op te halen dan wanneer jij je neus met veel kracht snuit.

Voor zowel ophalen als snuiten geldt dat je dit niet te hard moet doen. De neusslijmvliezen kunnen namelijk beschadigd raken, waardoor je een bloedneus kunt krijgen tijdens het snuiten.

Nieuwe trend: de neusdouche

Een neusdouche is een soort klein gietertje waarmee jij je neus kunt spoelen. Het slijm komt op die manier uit de neus. In zo’n neusdouche doe je een zoutoplossing: dit is een theelepeltje zout dat je oplost in een glas lauwwarm water.

Het is wetenschappelijk bewezen dat dit beter werkt dan een spray met zoutoplossing.

Wanneer stopt je loopneus?

Een loopneus stopt vanzelf wanneer de verkoudheid overgaat. Dit gebeurt vanzelf weer, meestal na een week. Kleine kinderen zijn meestal vaker en langer verkouden van volwassenen.

Tegen een verkoudheid heb je in principe geen medicijnen nodig; het wordt veroorzaakt door een virus, en antibiotica werken alleen tegen bacteriën.

Als de neus echt verstopt zit, kun je het snot vaak loskrijgen door te stomen boven een bak heet water of door een warme douche te nemen.

Bij stomen moet je echter wel goed opletten dat de temperatuur van het water niet te hoog is; hierdoor loop je zelfs het risico om brandwonden op te lopen. Gebruik ook verder niks in het water, want bijvoorbeeld eucalyptus kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen geïrriteerd raken.

Om van je verkoudheid af te komen, is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Je lichaam krijgt zo de kans om het virus te bestrijden. Het herstel zal sneller verlopen wanneer je ook voldoende slaapt (minimaal acht uur).

Voel jij je overdag echt niet fit door het verkoudheidsvirus? Dan kan het ook helpen om ’s middags nog een extra dutje te doen of een moment rust te pakken.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen met zeep. Bacteriën en virussen blijven hier namelijk aan zitten, waardoor je anderen kunt besmetten of zelf langdurig verkouden blijft.

Maar denk ook aan de oppervlakken waar je veel met je handen aan zit: de trapleuning, de kraan, de knop om het toilet door te spoelen, deurklinken, maar bijvoorbeeld ook je smartphone of de afstandsbediening. Het is dus belangrijk om deze ook regelmatig schoon te maken.

Nog een paar andere tips om van je verkoudheid af te komen, zijn:

  • Zit zo min mogelijk aan je neus, mond en ogen. Je kunt op deze manier je lichaam opnieuw besmetten.
  • Blijf goed drinken. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen vochtig blijven.
  • Zet een raam open. Verkoudheidsvirussen houden vooral van warme, droge lucht. Het is dus belangrijk dat je goed ventileert en eventueel nog een luchtbevochtiger gebruikt in huis.

Neusspray en neusdruppels

Ook kun je neusspray of neusdruppels gebruiken. Deze zijn gewoon bij de drogisterij verkrijgbaar en je hebt hier geen doktersrecept voor nodig.

Let wel op dat er verschillende sprays en druppels te verkrijgen zijn, onder andere voor verschillende leeftijden (zo zijn er speciale neussprays voor baby’s en jonge kinderen, en een andere soort voor volwassenen) en met een andere werkende stof.

Je kunt namelijk sprays kopen met een simpele zoutoplossing, maar ook met xylometazoline.

Allergieën

Een loopneus kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Van een allergie voor bijvoorbeeld pollen (hooikoorts), huisstofmijt, of huidschilfers van dieren, kun je ook flink gaan snotteren.

Je kunt ook een loopneus krijgen door temperatuursverandering, parfums, inspanning, medicatie, rook of alcohol. Het beste kun je natuurlijk deze prikkels vermijden, zodat je ook geen last hebt van een vervelende loopneus.

Wat voor zakdoek kun je het beste gebruiken?

Zakdoeken kunnen gemaakt zijn van linnen, katoen, zijde of papier. De belangrijkste functie van een zakdoek is dat je er je neus in kunt snuiten, maar een zakdoek komt ook goed van pas als je gehuild hebt en je tranen wilt drogen.

Als het gaat om hygiëne, zijn papieren zakdoeken en tissues veel beter dan een stoffen zakdoek. Je moet deze dan wel direct na gebruik weggooien, zodat je daarna niet weer je eigen bacillen inademt.

En je zou het niet verwachten, maar papieren zakdoeken en tissues zijn ook milieuvriendelijker dan de stoffen zakdoek. Dit heeft alles te maken met de productie ervan; het produceren van katoen en weven van de zakdoek kost meer energie dan de productie van een papieren zakdoek.

Pas nadat je een stoffen zakdoek een jaar of 10 hebt gebruikt, is deze duurzamer dan een papieren zakdoek.

Kies dus voor papieren zakdoeken en tissues! En vergeet vooral niet om deze direct na gebruik weg te gooien, zodat je bij het volgende gebruik niet opnieuw de bacillen inademt. Dit wordt ook geadviseerd door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *