Skip to Content

Nederlandse subculturen

Nederlandse subculturen

Een subcultuur is een cultuur die anders is dan de gangbare cultuur. Zeker bij pubers kom je dit tegen, omdat zij nog zoekende zijn naar hun identiteit. Maar ook onder mensen met een andere afkomst of waar de voorouders van verre kwamen heerst vaak een eigen subcultuur. Ook in Nederland komt dit dus volop voor. Wat houdt het nu precies in en wat voor subculturen zijn er?

Wat is een subcultuur?

Zoals hierboven omschreven heeft een subcultuur zijn eigen waarden en normen. Zo hebben ze vaak een eigen kledingstijl en kan het ook zo zijn dat een bepaald soort muziek specifiek bij deze groep hoort of populair is. Verder kan het invloed hebben op politieke keuzes. Er zijn subculturen die eveneens hun eigen woorden hebben. Ook religie kan te maken hebben met een subcultuur, net als etniciteit. 

Hoe ontstaat een subcultuur?

Een subcultuur kan om meerdere redenen ontstaan. Zo kan een groep mensen die bijvoorbeeld dezelfde achtergrond delen (bijvoorbeeld de Chinese gemeenschap hier) met elkaar een eigen subcultuur vormen. Ze delen namelijk veel dezelfde interesses en waarden en normen die afwijkend (kunnen) zijn van de hoofdcultuur in het land waar ze zijn gaan wonen. Als zij vasthouden aan hun eigen ideeën ontstaat dus een subcultuur.

Maar naast een dergelijke achtergrond, kan ook een gedeelde hobby voor een subcultuur zorgen. Denk maar eens aan de grote motorbendes. Of mensen die extreem opgaan in alles rondom hun geliefde sport.

Mensen die een religie aanhangen zullen hun gedrag daardoor laten beïnvloeden en zijn dus ook onderdeel van een bepaalde subcultuur. Naast deze redenen kunnen ook genderrollen of geaardheid zorgen voor het aansluiten bij een subcultuur.

Is een subcultuur erg?

Of een subcultuur voor problemen zorgt hangt natuurlijk af van de situatie op zich. Een groep mensen die zich wel ‘gedraagt’ maar wel hun eigen ideeën aanhangen hoeft natuurlijk helemaal niet voor problemen te zorgen. We mogen immers nog altijd zelf bepalen hoe we willen leven…

Een ander verhaal wordt het als een subcultuur zorgt voor agressie of andere praktijken die voor overlast of erger zorgen. Deze groepen zetten zich af tegen de belangrijkste cultuur van het land en worden ook wel underground subculturen genoemd of tegencultuur. Of dit altijd last oplevert is trouwens ook niet altijd zo.

Mensen die zich wel tegen de dominante cultuur verzetten, maar dit bijvoorbeeld alleen doen door op een vredige manier te protesteren of hun frustraties in muziek te vangen, hoeven niet direct voor problemen te zorgen. Wordt dit echter agressiever gedaan, dan is het uiteraard iets heel anders.

Meerdere culturen

In principe zullen de meeste mensen tot meerdere culturen behoren. Je kunt immers gewoon behoren tot de Nederlandse cultuur, maar daarnaast je ook thuis voelen bij een bepaalde geloofsovertuiging met zijn eigen gewoonten en verplichtingen en bijvoorbeeld daarnaast ook nog tot een bepaalde sportcultuur. 

Bekende subculturen in Nederland

In Nederland zijn er meerdere subculturen. Hierbij kan je denken aan de gemeenschappen van Turken of Marokkanen. Of bijvoorbeeld de Surinamers. En zo zijn er nog meer. Verder heb je vast wel eens van de Gabbers gehoord… We bespreken hieronder een aantal grotere subculturen in ons land. Maar uiteraard zijn er nog veel meer!

Marokkaanse subcultuur

Bij deze gemeenschap zijn zowel Arabische, Afrikaanse, Andalusische en Berber invloeden te vinden. Bij de Marokkaanse gemeenschap is familie en de gemeenschap in zijn geheel heel belangrijk. Hierbij heeft de religie Islam veel invloed op de manier van leven. 

Turkse subcultuur

Bij de Turkse cultuur kom je naast Oosterse ook Westerse invloeden tegen. Ook hier is familie en gemeenschap belangrijk en is de religie Islamitisch. Bij de Turkse gemeenschap is eveneens een culinaire traditie te vinden.

Indonesische subcultuur

Eigenlijk is deze cultuur een prachtige mix van van alles. Er zijn invloeden vanuit het hindoeïsme, het Boeddhisme, maar ook de Islam. Maar ook de Nederlandse cultuur heeft zijn sporen in deze subcultuur nagelaten. Familie en vrienden zijn belangrijk en men houdt van dansen, muziek en mooie zaken als kunst. 

Gabbers

Naast afkomst (waarbij we lang niet alle groepen genoemd hebben) zijn er dus ook nog de subculturen die jongeren aanspreken. Zoals de bekende Gabbers. Dit ‘gedachtegoed’ ontstond in de jaren negentig en zij waren te herkennen aan de kale hoofden, de trainingspakken en bomberjacks. Gabbers hadden ook hun eigen muziekstijl. Dit was hardcore. 

Motorclubs

De grote motorclubs met hun Harley Davidsons: ook dat is wel degelijk een subcultuur en dan weer van een heel andere orde. Ze willen nog weleens het nieuws halen en dat is meestal niet positief. Aan de andere kant zijn er ook de filmpjes van de stoere mannen die juist goede dingen doen voor mensen met bijvoorbeeld een handicap. Je kunt de motorclubs dus zeker niet over één kam scheren. Binnen de motorclubs heersen dus ook gewoon diverse subculturen! 

Voetbalclubs

De trouwe supporters van bekende voetbalclubs hebben wel degelijk ook hun eigen cultuur. Dit kan zowel heel leuk en positief zijn, maar helaas hebben we hierover ook weleens negatieve dingen gehoord en gezien.

Hoe word je lid van een subcultuur?

Zodra jij je thuis voelt bij een bepaalde cultuur en je met mensen uit die cultuur optrekt, kan je meestal stellen dat je erbij hoort. Al zal dit ook per cultuur verschillen. 

Kunnen subculturen en tegenculturen samengaan met de dominante cultuur?

Zoals gezegd leven we allemaal in meerdere culturen. Naast de dominante cultuur kan je prima passen bij andere subculturen. Een tegencultuur is natuurlijk anders. Omdat deze protesteert tegen de dominante cultuur, zal je niet bij beide kunnen horen.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *