Nederlandse keuken; typische Hollandsche recepten en gerechten

Nederland is wat eten betreft eigenlijk maar een saai land. Wij eten het liefst een prak: aardappels, vlees en groente. Het liefst nog door elkaar geschept met een vork, een mooi bergje boetserend op je bord, kuiltje erin duwen van boven en aanvullen met een rijke jus. Vincent van Gogh heeft er zelfs een beroemd schilderij van kunnen maken, De Aardappeleters.

Maar wat is nu eigenlijk echt die Hollandse pot? Wat zetten Nederlanders dagelijks op tafel; wat is de typische Nederlandse keuken? Wat wij in de schappen van de winkel hebben liggen, tomaten, bloemkool, prei, sla, wortels, ligt toch ook gewoon in de supermarkt in Spanje, Italië en Frankrijk?

Typisch Nederlandse keuken

Ik denk dat het vooral in de eenvoud zit. Puur de groente koken, een aardappel erbij en een stukje vlees, liefst met jus erover. Buiten Nederlandse grenzen wordt er meer gewokt, geroerbakt of rauw gegeten van de groente of maken ze er een speciaal pastagerecht van.

Bij ons blijft het bij een saaie kost (sorry dat is mijn mening). Om toch even een beter beeld te krijgen van die Hollandse pot ben ik gaan speuren op internet. Welke gerechten zijn nu typisch Hollands, wat aten we vroeger? Hieronder lees je wat ik zoal gevonden heb.

Stamppot boerenkool

De meest spraakmakende stamppot. Het gezegde “eerst moet de vorst erover heen” wekt toch altijd weer een glimlach op ieders gezicht. Boerenkool eet je met een goede rookworst. Het prakken gaat als vanzelf bij dit gerecht.

Bij een goede stevige massa is het ideaal om hier een mooi rond bergje mee te boetseren en een kuiltje te maken voor een klontje boter, want de jus krijg je niet van een rookworst!

Het recept vind je hier.

Echte hutspot

En met echte hutspot bedoel ik in dit geval dat je het helemaal zelf klaarmaakt. De winterpeen zelf raspt en in blokjes snijdt en de uien zelf schilt en snippert. Wij proberen er wel eens makkelijk vanaf te komen door een klant en klaar gesneden verpakking mee te nemen uit de supermarkt.

Maar qua smaak haalt dit het bij lange na niet van zelf ter plekke vers snijden. De uien uit het zakje worden snel glazig en snotterig en dat komt de smaak niet te goede. Het vergt dus wat werk, maar je proeft het 100% terug op je bord.

Het recept vind je hier.

Hachee

Hachee wordt op verschillende manieren gegeten, de een eet het samen met rode kool, de ander combineert het met winterpeen. Ik ben van huis uit gewend om hachee puur met uien en aardappels te eten. Mijn moeder kookte dit volgens een recept van haar moeder. Hierbij kookte ze eerst de uien in een pan met water.

Op deze manier is de scherpte van de ui af en zijn ze ook minder taai maar mals en zacht. Hachee maak je bij voorkeur met draadjesvlees. Heerlijk zacht mals en sappig. En om de jus wat dikker te maken scheur je stukken ontbijtkoek er door, of je voegt er een flinke lepel appelstroop aan toe.

Het recept vind je hier.

Stoofpeertjes

Mooie rozerode peertjes met aardappels en een gehaktbal. Heerlijk vond ik dit. Tegenwoordig eten we dit nog alleen met kerst, jammer maar mijn kids zijn geen fan van dit recept. Eigenlijk denk ik dat dit mijn eigen schuld is. Ik heb een keer laten vallen dat ik ze kook in de port. Sindsdien eten ze het niet meer. Mama vergiftigt ons met alcohol! Is hun excuus…

In dit recept worden de peertjes gekookt in rodebessensap. Oh maar wacht even, misschien kan ik het dan toch weer vaker op tafel zetten. Hier heb ik nooit aan gedacht! Toch binnenkort eens proberen dus.

Het recept vind je hier.

Hete bliksem

Nog een mooi gerecht met aardappels en groente wat lekker makkelijk in de oven bereid wordt. Hete bliksem. Rare naam eigenlijk. Misschien komt dit wel omdat het gerecht voornamelijk bestaat uit aardappels en appels (of peren).

Het fruit maakt het gerecht vochtig en houdt het gerecht ook langer op een hoog temperatuur. Waarschijnlijk werd er vroeger dus aan tafel bij een eerste hap geregeld “donders, wat is dit heet!” geroepen.

Het recept vind je hier.

Kip, patat met appelmoes

Een gerecht wat hier thuis nooit zal vervelen. Kip, patat met appelmoes. De appelmoes moet bij voorkeur zelf gemaakt zijn en de kip kan zowel op het vuur in een flinke braadpan bereid worden als in de oven.

Op beide manieren ligt er een hoe dan ook een mals sappig stuk vlees op je bord waar het vlees van het bot afvalt alleen al als je er naar kijkt. Heerlijk!

Het recept vind je hier.

Krop sla

Als ik me goed herinner aten wij vroeger ook elke maandag thuis sla met gebakken aardappels. Zonder vlees, maar met een gekookt eitje. Mijn moeder gebruikte voor de aardappels twee verschillende koekenpannen, één met een antiaanbaklaag en één geëmailleerde koekenpan.

Die eerste pan gaf altijd bleke aardappels die nog rauw leken hier en daar. Terwijl de pan met emaillen altijd mooi goudbruine knapperige aardappels gaf. Helaas was die pan wel een stuk kleiner dus hadden we minder lekkere aardappels.

De sla was vroeger eigenlijk maar saai. Een gewone krop sla, die werd aangemaakt met slasaus wat stukjes paprika en soms nog een rauw uitje. Weinig smaak.

Tegenwoordig kan sla veel spannender, je hebt nu zoveel verschillende soorten die je heerlijk bij elkaar kunt mixen tot een geweldige salade. Van knapperig blad tot malse babyblad, pittige smaakvolle blaadjes heerlijk om mee te variëren.

Het recept vind je hier.

Komkommers

Bij die sla serveerde mijn moeder ook altijd standaard een schaaltje zoetzure komkommers. Flinterdun geschaafde plakjes met een rasp en aangemaakt met een mengsel van water, azijn, suiker en zout. Ik vond dit echt niet lekker.

Gelukkig hield mijn moeder hier rekening mee en liet mijn komkommer puur en ongeschonden. Sterker nog, ik wilde ook liever niet dat het in plakjes werd gesneden. Geef mij maar een flinke homp die ik vanuit mijn vuist lekker kan opknabbelen. Soms stond er dus pontificaal een moot rechtop op mijn bord.

Het recept vind je hier.

Bruine bonensoep

Bruine bonen zijn ook onderdeel van de Hollandse keuken. Je kunt ze koken en eten als een prak, met aardappels en vlees en je kunt er een fijne soep van maken. Vroeger maakte mijn moeder altijd een pan bruine bonen en een pan witte bonen in tomatensaus.

Die laatste vond ik veel lekkerder, zoeter en zachter van smaak. Om mij toch de bruine variant te laten eten zei ze altijd “voor elke boon een scheet” want van bonen ga je flink wat windjes laten. En die opmerking wilde mij nog wel eens over de streep trekken.

Het recept vind je hier.

Snert erwtensoep

In het bedenken van smaakvolle namen zijn we absoluut geen sterren. Maar dat maakt deze soep niks uit. Snert gaat al jaren mee en wordt nog steeds graag door velen gemaakt. Zeker als het straks weer kouder wordt buiten is niks lekkerder dan zo’n stevig soepje met worst waar je lepel rechtop in kan blijven staan.

Het recept vind je hier.

Witte bonen

De witte bonen eet je in tomatensaus. Maak het je niet te gemakkelijk door een kant en klaar blik uit de winkel mee te nemen maar ga zelf aan de slag met dit recept en maak de tomatensaus zelf eens klaar. Nog romiger en voller van smaak, lekkerder dus.

Het recept vind je hier.

Blote billen in het gras

Kinderen die ’s avonds liever niet aan tafel komen zitten zijn misschien wel te lokken als je het gerecht een bijzondere naam geeft. Op de vraag “wat eten we vanavond?” verwachten ze waarschijnlijk niet een antwoord als “blote billetjes in het gras” .

Nieuwsgierig als ze zijn, komen ze direct als je ze aan tafel roept voor het avondeten. En dan kijken ze met verbazing naar hun bord gevuld met groene snijboontjes en witte boontjes. Wat eet je het eerst op, haal je de billen uit het gras of eet je het gras eerst weg?

Het recept vind je hier.

Pannenkoeken

Waar je de meeste kinderen wel snel mee aan tafel kan krijgen is een stapel goudbruine pannenkoeken. Lekker met krentjes of stukjes appel, een plak kaas of spek. En aan tafel lekker knoeien en gezichtjes tekenen met stroop.

Het recept vind je hier.

Poffertjes

Kun je geen grote pannenkoek op? Dan kun je gelukkig kiezen voor de kleine variant. Poffertjes zijn net zo lekker en leuk om op tafel te zien. Lekker met poedersuiker en een klein beetje boter erover laten smelten.

Of vul het aan met een lepeltje jam, of nog beter, met stukjes vers fruit. Rood fruit past hier echt heel goed bij, denk aan aardbeien, bessen, frambozen.

Het recept vind je hier.

Jan in de Zak

Een brood zonder knapperige korst en niet gebakken in een oven. Jan in de Zak is een oer oud-Hollands gerecht wat uit pure armoede is ontstaan. Dit verrassend lekkere smaakvolle broodgerecht werd vroeger vaak klaargemaakt. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord. Jij wel?

Toch deel ik hier wel het recept met je, wie weet ben je nieuwsgierig en ga je het een keer zelf maken.

Het recept vind je hier.

De Hollandse Nieuwe

Deze mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje. De Hollandse Nieuwe! Tja je woont naast een zee en dat betekent vis. Paling, garnalen, slibtong, lekkerbekjes, haring. We kennen ze allemaal. Sommige mensen gruwen ervan en andere kunnen niet wachten tot het visseizoen weer is geopend en er volop gegeten kan worden van het zilte zoute lekkers.

Ooit weleens een haring zo naar binnen gewerkt, met rauwe uitjes, vers op de markt bij een visstalletje? Ik niet, ik vind het wel erg lekker, maar ik haat graatjes. Ook in de makreel ben ik erg pietluttig en haal de meest kleine graat weg, ik wil echt helemaal niks wat dat betreft naar binnen slikken.

En om dan zo vol vertrouwen en plein public een vis te eten, nee dank je. Thuis pluis ik ‘m het liefst drie keer na.

En dan is het toch echt wel smullen. Lekker op stokbrood of toast een goed stuk vis. Gezond en lekker, de perfecte woorden samen.

Veel vissoorten zijn op verschillende manieren te eten. Je kunt ze roken, bakken en koken. En je kan ze ook in verschillende soorten gerechten verwerken. Bijvoorbeeld door een paella of zoals hier in dit recept van een mooie haringsalade.

Het recept vind je hier.

Waar gaat jou voorkeur naar uit? De Hollandse keuken of toch liever iets Mediterraans, of Oosters?

Ik hoop dat je de Hollandse keuken in ieder geval nooit vergeet, er zitten echt mooie gerechten bij en variëren blijft toch altijd het beste.

Zo proef je van alle landen wat en eet je verschillende producten, haal je de beste vitamines uit de ingrediënten en zal het nooit saai worden aan tafel maar blijft het altijd een verrassing wat de pot schaft. Geniet ervan en eet smakelijk, liefs Isabell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.