Skip to Content

Daglicht; waarom is dit belangrijk voor je of woning en tips verhelpen met natuurlijk daglicht lamp

Daglicht; waarom is dit belangrijk voor je of woning en tips verhelpen met natuurlijk daglicht lamp

Je hoort vaak dat het belangrijk voor je is om naar buiten te gaan, vooral in de winter. Toch zit het grootste deel van de mensen teveel binnen. Hierdoor zie je niet genoeg daglicht en dat kan voor problemen zorgen. Maar waarom is daglicht zo belangrijk? Wat gebeurt er als je te weinig daglicht krijgt? En kun je daglicht vervangen?

Zonlicht

Zonlicht ontstaat in het midden van de zon. Tegen de tijd dat het zonlicht op de aarde aankomt, bestaat ongeveer de helft van het zonlicht uit zichtbaar licht. De andere helft bestaat voor een groot deel uit infrarode warmte en voor een klein deel uit ultraviolet licht.

Zonlicht noemen we wit licht, dit is geen kleur licht, maar bestaat uit alle kleuren van de regenboog, het volledige kleurenspectrum. Als het regent en de zon schijnt kun je alle kleuren zien als er een regenboog verschijnt. Daarnaast is zonlicht dynamisch, op elk tijdstip van de dag heeft het een andere sterkte.

Verschil tussen kunstlicht en natuurlijk licht

Veel mensen zitten hele dagen op kantoor te werken in kunstlicht. Kunstlicht wordt gemaakt door mensen, denk aan lampen of armaturen.
Natuurlijk licht wordt gecreëerd door de natuur, denk aan zonlicht, maanlicht of licht van vuur.

Zonlicht heeft een lichtsterkte van ongeveer 10.000 tot 25.000 Lux op een bewolkte dag en wel 32.000 tot 100.000 Lux op een zonnige dag. Lux is de eenheid voor lichtsterkte. Kunstlicht daarentegen moet volgens de Arbo een minimale lichtsterkte hebben van 500 Lux, dit is dus veel minder dan natuurlijk zonlicht.

Waarom is daglicht belangrijk voor je?

Daglicht zorgt ervoor dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt, dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat je goed wakker wordt en alert bent. Dat heeft een positief effect op de productiviteit van mensen en je voelt je fitter en actiever. Daarnaast zorgt daglicht ervoor dat onze biologische klok goed werkt.

’s Avonds word je moe, je slaapt beter en wordt uitgeruster wakker. Ook geeft ons lichaam op de juiste tijden aan dat je moet eten. Daardoor heeft het een positief effect op het gehele welzijn. Daglicht stimuleert de opname van vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium wat de botvorming en stabiliteit verbetert.

Wat gebeurt er met je bij te weinig daglicht?

Als je te weinig naar buiten gaat of je veel bevindt in ruimtes zonder voldoende daglicht, dan blijft je lichaam melatonine aanmaken. Melatonine is het hormoon waar je slaperig van wordt. Je biologische klok raakt hierdoor in de war. Je krijgt steeds meer moeite om ’s nachts in slaap te vallen, je slaapt slechter en voelt je overdag sneller moe.

Teveel kunstlicht draagt bij aan een toename van stresshormonen. Dit kan jouw lichaam uiteindelijk zo negatief beïnvloeden dat het zelfs kan leiden tot een depressie.

Kun je natuurlijk daglicht vervangen?

Er bestaan daglichtlampen. Daglichtlampen zenden wit daglicht uit. Dit heeft een hoog blauwgehalte, dit is de kleur licht die het meest invloed heeft op je biologische klok. Daglichtlampen worden vooral gebruikt in kantoren met weinig ramen of door mensen die last hebben van een winterdepressie.

Echter zijn deze lampen ongeveer 10.000 Lux. Vaak nog steeds te weinig als je het vergelijkt met natuurlijk daglicht, dus af en toe naar buiten gaan is toch de beste optie. Wil je een daglichtlamp aanschaffen? Let er dan op dat de lamp geen UV-straling uitzendt, dit is schadelijk. Wil je meer informatie over daglichtlampen, kijk dan hier.

Tip: Heb je ’s ochtends moeite met opstaan? Dan kun je een wake-up light gebruiken. Deze simuleert een zonsopgang zodat je lichaam begint met het maken van cortisol en je uitgeruster wakker wordt.

Winterdepressie

In de winter schijnt de zon minder fel en is het vaker grijs en donker buiten. Ook zijn de dagen korter, waardoor er per dag minder zonlicht is.

Veel mensen krijgen rond de winterperiode last van een depressie. Het stofje seratonine, dat essentieel is voor de psychische gesteldheid van de mens, wordt in deze periode minder aangemaakt door de hersenen. Dit komt door het gebrek aan zonlicht.

Heb je het gevoel dat je last hebt van een winterdepressie ga dan op zoek naar een deskundige. Je wordt dan behandeld met lichttherapie op basis van daglichtlampen. De deskundige zal voor jou een schema maken zodat je weet op welk moment en hoe lang je de daglichtlamp moet gebruiken.

Onder de zonnebank om een winterdepressie te voorkomen?

NEE, ABSOLUUT NIET! Vroeger werd vaak aangeraden om onder de zonnebank te gaan, maar onderzoek heeft uitgewezen dat zonnebanken helemaal niks doen tegen een winterdepressie.

Het effect van het daglicht krijg je juist doordat het licht op je netvlies valt. Doordat je met een zonnebrilletje onder de zonnebank ligt heeft dit dus totaal geen zin. Daarnaast is de UV-straling van een zonnebank hartstikke slecht voor je.

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg natuurlijk daglicht krijgt?

Ga elke ochtend zodra het licht wordt een half uurtje naar buiten

Werk je op kantoor? Ga dan in je lunchpauze even naar buiten

Als je binnen zit, ga dan zo dicht mogelijk bij het raam zitten

Schaf een wake-up light aan als je moeite hebt met ontwaken, vooral in de winter als het buiten nog donker is werkt dit prima

Als je last hebt van een winterdip, ga er lekker een paar dagen tussenuit naar een zonnige bestemming

Ga elke dag naar buiten, ook als het regent

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende slaap krijgt, om een winterdepressie te voorkomen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *