Skip to Content

Narcodent review tandarts ervaringen; bang voor tandarts

Narcodent review tandarts ervaringen; bang voor tandarts

Ik hoor het regelmatig om mij heen, volwassenen die bang voor de tandarts zijn. Angst voor gaatjes, de geluiden, het boren en de afschuw van het ‘schuren’. Frustraties over de fluoridebehandelingen of ervaringen met de Narcodent schooltandarts, er kan van alles aan vooraf gaan.

Je bent niet de enige, maar liefst 80% van de mensen is bang voor de tandarts! Jong en oud, hoog- of laagopgeleid, man of vrouw, het komt voor in alle lagen van de bevolking.

Zelf heb ik er ook lange tijd moeite mee gehad, maar nu heb ik kinderen. Ik wil niet dat zij ook bang worden voor de tandarts.

Gelukkig staat de tijd niet stil en is het nu ook voor angstige mensen mogelijk om zonder zorgen een bezoek te brengen aan de tandarts. NarcoDent verzorgt namelijk tandartsbehandelingen onder narcose, zodat je er helemaal niets van merkt. Je hebt er zelfs geen verwijzing voor nodig.

Ik had hetzelfde na de bevalling, toen er gehecht moest worden. Ik zag daar zo tegenop dat ik opgelucht was dat dit onder volledige narcose kon, zodat ik er helemaal niets van meekreeg.

Zo fijn dat dit nu ook bij de tandarts mogelijk is. Want sommige mensen zijn zo bang, dat ze zonder deze oplossing helemaal niet naar de tandarts gaan.

Bekentenis

Om eerlijk te bekennen vind ik het zelf ook verschrikkelijk. Ik heb zelfs een aantal jaren de tandartscontroles overgeslagen.

Aan de ene kant omdat ik ging studeren in een andere stad en het ‘te veel gedoe’ was, aan de andere kant omdat ik er tegenop zag. Ik had nog nooit gaatjes gehad of een afgebroken tand, maar had niet echt een klik met de tandarts en zag er tegenop om een nieuwe te zoeken.

Tot ik ten huwelijk werd gevraagd en als bruid wil je natuurlijk stralen op je bruiloft. Daar hoort niet alleen een witte jurk, maar ook een verzorgd gebit bij.

Gelukkig was een kennis van onze ceremoniemeester net begonnen als tandarts, dus maakte ik bij haar een afspraak. Zij wist mij op mijn gemak te stellen en het viel allemaal mee. Niet gaan en het er tegenop zien had het juist erger gemaakt.

Toch was er een euvel dat ik moest overwinnen: het laten trekken van mijn verstandskies. Deze was namelijk niet helemaal goed doorgekomen en groeide scheef, waardoor de kies in het ziekenhuis verwijderd moest worden. Een ramp, anders kan ik het niet zeggen.

Alleen al het prikken van die naald, voor een plaatselijke verdoving in je tandvlees, deed me bijna flauwvallen. Om die nare ervaringen te voorkomen, kun je nu gelukkig terecht bij NarcoDent.

Behandeling onder narcose

Ik kreeg van NarcoDent een uitnodiging om de praktijk in Capelle aan den IJssel met eigen ogen te bekijken en om kritische vragen te stellen. Ondanks mijn eigen nare ervaring met een tandartsbehandeling, ben ik nu toch enthousiast over dit nieuwe initiatief van NarcoDent.

Ten eerste omdat de behandeling door de tandarts uitgevoerd wordt en niet poliklinisch in het ziekenhuis, bij een arts die je nog nooit gezien hebt.

Je begint namelijk met een intakegesprek, hier hoef je niets voor te betalen en dit is geheel vrijblijvend. De tandarts die je bij de intake treft is in principe ook de persoon die je tijdens de narcose behandelt.

Of het nu gaat om een relatief kleineingreep zoals het vullen van een paar gaatjes. Ook implantologie behandelingen zijn heel goed mogelijk onder narcose.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een kroon, brug of implantaat. Je kunt ook kiezen voor een uitneembare frameprothese of vervanging van alle tanden middels een vaste prothese of een totaalextractie.

Ook daar merk je niets van als je onder narcose bent. Zo heb je in ieder geval al een keer kennis gemaakt en weet je bij wie je straks op de stoel ligt. Mocht je nog vragen of twijfels hebben, ben je ook voor een tweede intake welkom.

De sfeer die in de praktijk hangt is echt prettig. Geen strakke steriele omgeving, maar knus met een huiskamergevoel.

Er is een open keuken waar je koffie en thee kan pakken, er liggen tijdschriften en er is een beeldscherm. Je kan kiezen voor de relaxte bank of om aan tafel plaats te nemen. Voor de kinderen ligt er ook wat speelgoed en overal staan bloemen.

Er is sprake van een volledige narcose. Dus geen geniepig prikje in het tandvlees waar ik het over had, maar een volledige verdoving.

Je zit op een stoel als je ‘wegzakt’ en je komt pas weer bij in de uitslaapkamer. Ondertussen houdt de verpleegkundige jou goed in de gaten.

Niks geen ziekenhuisbedden, maar gewoon een heerlijke, relaxte leunstoel met tv, tijdschriften, een dekentje en een stoel voor je partner of vriendin die mee is.

Over het algemeen mag je binnen een uur na de behandeling weer weg. De verpleegkundige loopt zelfs mee naar de auto, zodat hij zeker weet dat alles goed gaat. Je mag echter niet alleen naar huis reizen.

Er wordt ook aandacht besteed aan de nazorg. Afhankelijk van de behandeling ben je binnen twee weken welkom voor een nacontrole. Tijdens de nacontrole wordt er niet alleen gekeken of alles goed zit. Er wordt ook besproken over de behandeling en hoe je die hebt ervaren.

Ben jij ook bang voor de tandarts en zie jij op tegen een behandeling? Dan kun je in Capelle aan den IJssel, Oosterhout en Amersfoort terecht voor een behandeling onder narcose.

Je kunt een gratis intake aanvragen via de NarcoDent website. Uiteraard kun je hier ook terecht voor handige tips en advies over angst voor de tandarts. Want een gezond en mooi gebit is heel belangrijk!

Tips om angst te overwinnen

Tot slot nog wat tips om de strijd tegen de tandartsangst aan te gaan, zodat ook jij rustig de controle door kan komen:

Misschien een open deur, maar zorg goed voor je gebit, zodat je geen gaatjes krijgt of spannende behandelingen moet ondergaan

Erken de angst in plaats van hem weg te stoppen. Je hoeft je daar niet voor te schamen, dus praat er gewoon over. Je bent dus niet de enige en er openlijk over praten kan het taboe doorbreken. Ook met de tandarts kan je hierover praten.

Wacht niet tot het te laat is; als er al klachten zijn, is de angst moeilijker te overwinnen dan wanneer er enkel een controle nodig is.

Ga niet alleen, maar neem je partner, moeder of goede vriendin mee om je te steunen.

Ben jij ook bang voor de tandarts (geweest)?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van CDC CDC schreef:

    De tandarts is ook niks voor mij!

  2. Avatar van Mèlanie Mèlanie schreef:

    Toevallig zat ik net naar gênante tanden te kijken. Lijkt me vreselijk als je niet durft… Het is niet dat ik juichend naar de tandarts ga maar na al die jaren al vanalles gehad te hebben ben ik het wel gewend en heb ik gelukkig nu (behalve twee keer een ontsteking) de laatste 9/10 jaar geen gaatjes meer gehad. Vroeger heb ik door veel antibiotica veel gaatjes gehad. Een wortelkanaalbehandeling, mijn voortand is nep, verstandskiezen zijn eruit en aanstaande donderdag moet er een andere kies getrokken worden vanweg twee keer er een ontsteking onder gehad te hebben. Toch zie ik tegen die verdoving wel op donderdag…

  3. Avatar van Yvonne Yvonne schreef:

    Wat fijn dat er plekken zijn voor mensen die zo bang zijn! Zelf ben ik er niet bang voor gelukkig en we zitten bij een gespecialiseerde angst tandarts, waar alle medewerkers heel goed met kinderen kunnen, dus ook onze kids vinden het tot nu toe nog prima. Leuk is anders, maar ja.