Skip to Content

Narcistische persoonlijkheid

Narcistische persoonlijkheid

Narcistisch gedrag: de term komt regelmatig langs op sites die over relaties gaan of over persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld. Vaak gaat het dan over slachtoffers van iemand met dit gedrag. Maar wat houdt een narcistische persoonlijkheid nu eigenlijk in? Hoe doet zo’n persoon en waarom? En waarom is het erg om met een narcist samen te leven?

Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis, om het even heel formeel uit te drukken, staat voor een persoon die handelt vanuit zelfbelang en die zichzelf beter vindt dan anderen. Hij (zij) is dominant en kan zich niet verplaatsen in de ander. Zij zijn belangrijk, punt. Deze stoornis heeft twee zijden. De persoon lijkt dus heel blij met zichzelf te zijn omdat hij zichzelf zo belangrijk maakt, maar aan de andere kant is het juist zo dat hij of zij onzeker is en zichzelf juist heel minderwaardig voelt.

Hoe herken je een narcist?

Een narcist zal meestal overkomen als een man of vrouw die blaakt van zelfvertrouwen en bij wie alles zo ontzettend goed gaat en heel knap is enzovoort. Je zou dus zo gigantisch onder de indruk kunnen komen van deze persoon. Pas als je hem beter leert kennen, zal je ontdekken dat je te maken hebt met een narcist. 

Narcistische kenmerken

Een narcist herkennen kan je uiteraard aan bepaalde kenmerken. Maar besef dus dat het vaak wel lastig is om iemand zo te herkennen.

  • De narcist voelt zich verheven boven de ander
  • Dit laten ze graag voelen aan die ander
  • Hij heeft geen empathisch vermogen
  • Een narcist moet en zal alle aandacht krijgen
  • Een narcist kan agressief worden als hij niet krijgt wat hij wil 
  • Emoties heeft hij niet of bijna niet
  • Kan in eerste instantie charmant overkomen
  • Is heel erg jaloers
  • Belust op macht
  • Van binnen zijn ze juist onzeker, eenzaam en hebben ze een minderwaardigheidscomplex
  • Komt charmant over, maar dat is dus enkel gespeeld…

Waar ontstaat een narcistische persoonlijkheidsstoornis door?

Men denkt dat een trauma de oorzaak is van deze stoornis. Een kind zal zich meer gaan richten op zichzelf als het bijvoorbeeld misbruikt wordt. Het is dus een reactie uit zelfbescherming om niet meer de pijn van de misbruik of verwaarlozing te hoeven voelen, bijvoorbeeld. Door deze defensieve reactie kan een gezond gevoel van eigenwaarde niet ontwikkelen.

Aan de andere kant wordt er gesteld dat kinderen narcistisch gemaakt worden als ze altijd alles maar mogen en altijd opgehemeld worden. Het is nog niet duidelijk, volgens de Parnassiagroep, waardoor het nu precies ontstaat. Een combinatie van opvoeding, gebeurtenissen en biologische kenmerken lijkt hen het meest voor de hand liggend. 

Minderwaardigheid opkrikken

Een narcist is dus eigenlijk helemaal niet blij met zichzelf. Hij is extreem onzeker en zal zichzelf juist interessant willen maken door zijn gedrag. Ze hebben de bewondering van andere mensen dus nodig om zo zelf zich goed te voelen. Zij halen hier hun zekerheid uit, zeg maar. Een kenmerk van een narcist is alleen wel dat hij ook vindt dat hij recht heeft op al die aandacht. En de ander dus niet. Een ander staat eigenlijk in dienst van hem, zo zou je het kunnen omschrijven. 

Het leven van de narcist

Nu horen we vaak hoe partners een vreselijk leven hadden omdat de narcist agressief was, jaloers, niet meelevend en ga zo maar door. Maar de mensen zelf lopen uiteraard ook keihard tegen hun stoornis aan. Ze durven bijvoorbeeld geen al te intieme relaties aan te gaan, want dan kan je te kwetsbaar overkomen. Ze kunnen hun grote woorden niet waarmaken, waardoor ze problemen kunnen krijgen.

Dit kan bijvoorbeeld op het werk gebeuren. En hun eigen partner of kinderen kunnen natuurlijk besluiten om weg te gaan omdat ze geen leven hebben bij deze persoon. Kortom: de narcist heeft alle reden om zich dan somber te gaan voelen of depressief. En om een nog lager zelfbeeld te krijgen/houden. 

Ik mag meer dan jij

Een narcist vindt dat hij veel meer recht heeft op van alles en nog wat dan een ander. Ze kunnen een ander kleineren. Alleen doen ze dit om controle over de ander te kunnen houden, juist omdat ze die ander bij zich willen houden. 

Narcist en een relatie

Zoals al eerder gesteld is een relatie hebben met een narcist moeilijk. Zij willen de ander namelijk manipuleren en kunnen zelfs zo ver gaan dat ze gebruik maken van gaslighting. Dit houdt in dat hij zal proberen te ander zo te manipuleren dat deze gaat twijfelen aan zijn of haar eigen gezonde verstand. Ze spelen daarnaast met de gevoelens van de ander. Ze zijn akelig ongevoelig voor de emoties van de partner.

Overigens schijnen narcisten het juist goed te doen bij de andere sekse, omdat ze er vaak mooi uitzien (daar doen ze veel moeite voor omdat ze graag in de belangstelling staan). 

Alles moet perfect zijn naar de buitenwereld

De narcist handelt dus op deze harde manieren omdat hij eigenlijk heel onzeker is. Het zal dan ook te begrijpen zijn dat hij de schone schijn wil ophouden naar de buitenwereld. Ze zullen dingen en personen, dus hun partners, uitzoeken die aan dit perfecte plaatje voldoen. Liegen doen ze vaak, zeker als dit ook goed blijkt te werken. En dat liegen kunnen ze zelfs ook tegen zichzelf doen!

Kritiek krijgen

Geeft iemand kritiek op de narcist, dan zullen ze hier heel boos om worden. Aan de ene kant omdat hem dat van zijn voetstuk afhaalt, maar ook om door die boosheid juist alle aandacht te krijgen. 

Bij vrouwen is het anders

Weliswaar kunnen vrouwen ook narcistisch zijn, maar dan is het wel vaak zo dat zij minder snel dominant zullen zijn. Zij kunnen juist net doen alsof ze lief en verzorgend zijn. Ze zijn minder overmoedig. Verder zal een vrouw meer problemen ondervinden wat betreft ouder worden en hun lichaam kunnen ze ook gebruiken om alle aandacht naar zich toe te trekken.

Hulp zoeken 

Omdat een narcist eigenlijk heel onzeker is en zijn gedrag gebruikt om indruk te maken, zal de stap zetten naar hulp heel groot zijn. Als ze zelf inzien dat het zo niet verder kan dan kan hier hulp inschakelen een prima idee zijn. Psychotherapie kan namelijk helpen.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *