Skip to Content

Najaarsschoonmaak; lijst met taken en tips om systematisch het huis aan te pakken

Najaarsschoonmaak; lijst met taken en tips om systematisch het huis aan te pakken

Hoe burgerlijk is dat; twee keer per jaar je huisje aan de kant. In het voorjaar en nu een najaarsschoonmaak, naast het standaard schoonmaakrooster. Echt herfstig. Het was in ieder geval iets wat ik vroeger een ‘ver-van-mijn-bed-show’ vond. Een beetje onzin. Daar moet ik nu met twee kinderen echter op terugkomen.

Hier in huis begint het eigenlijk op het moment dat het wat frisser wordt en het tijd wordt om de kledingkasten van de kinderen om te wisselen. De zomerkleding mag naar zolder en de winterkleding naar beneden. Vaak is dit de eerste stap om ook de rest van het huis aan te pakken.

Najaarsschoonmaak taken

Hoe burgerlijk is dat; twee keer per jaar je huisje aan de kant. In het voorjaar en nu een najaarsschoonmaak, naast het standaard schoonmaakrooster. Echt herfstig. Het was in ieder geval iets wat ik vroeger een 'ver-van-mijn-bed-show' vond. Een beetje onzin. Daar moet ik nu met twee kinderen echter op terugkomen.

De kledingkast

Alle kleding haal ik uit de kast en loop ik na; is het schoon, is het heel, is het niet te dun. Een aantal shirtjes blijven liggen voor onder een vestje of een nog verrassende warme dag. De rest gaat onverbiddelijk naar zolder. Daar staat het grote bureau van manlief met zijn laptop, die hij al een jaar niet meer heeft aangeraakt…

Ook als ik van maatje doorwissel komt er een stapel met kleding te liggen. Op zolder staat een kast met dozen waarin netjes jongens- of meisjeskleding op maat gesorteerd ligt.

Maar dat is een klusje die ik uitstel. Tot de berg dusdanig is dat het echt wel moet. Dat moment is dus nu gekomen. Dan wordt alle kleding gesorteerd op maat en sekse.

Komen de dozen weer van hun plaatsje uit de kast en wordt het ingepakt. Om de een of andere reden blijkt de inhoud van de dozen dan toch door elkaar te liggen. De inhoud wordt er dan uitgehaald, opnieuw gesorteerd en ingepakt.

Dan kom je nog een winterjas tegen waarvan je niet meer wist dat je hem had. Of seizoenskleding in de maat die je al beneden gehaald dacht te hebben. Of een jurkje waarvan je dacht dat het niet meer zou passen maar toch nog de moeite waard is om te proberen.

De schoenenkast wordt natuurlijk ook even gecheckt. Open schoentjes gaan naar boven om onnodige strijd met peuter te voorkomen, die zijn namelijk haar favoriet. En de laarsjes komen naar beneden.

Speelgoed

Binnenkort is er een speelgoedbeurs; goed moment om even de speelgoedkasten door te lopen. Beneden, op de kamer van peuter en op zolder. Er is een hoop speelgoed hier in huis, waarvan ik een groot deel gebruik of goedpraat doordat ik werk als gastouder.

In de praktijk echter blijkt er genoeg speelgoed achter te blijven waar nauwelijks mee gespeeld wordt. Of zijn flesjes die ik vul met rijst en lege bakjes en lepeltjes populairder.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit voor het laatst heb gedaan en het speelgoed heb weggeven aan Bureau Jeugdzorg voor in de speelkamer. Mijn voornemen is dus nog om dit even na te lopen. Welk speelgoed is het afgelopen jaar niet aangeraakt.

Wil ik het bewaren voor een volgende baby of is dat een slecht excuus. Dan gaat het gewoon de deur uit. Krijg ik er wellicht ook nog iets leuks voor. Een deel van de opbrengst gaat ook naar een goed doel, dus komt het goed terecht. En heb jij minder volle kasten voordat de Sinterklaasperiode aanbreekt.

De voorraadkast

In de loop der tijd haal je een hoop boodschappen in huis. Waarvan je maar een deel nodig hebt, of ergens achterin een kastje verdwijnt. Of toch maar blijft staan, zoals een eenzaam blikje ragout en mini ragoutbakjes. Dat eten we eigenlijk alleen in December, ik hou er niet zo van.

Tijd dus om alle kastjes even langs te lopen op verlopen houdbaarheidsdata. Evenals het leeghalen van de vriezer en het laten ontdooien. Scheelt gelijk weer in de energierekening 😉

Open verpakkingen met producten die nog wel goed zijn worden gelijk opgemaakt of gebruikt bij het koken. Betekend wel even creatief denken; zoals een witlof met paprika stampot… Voor de gelegenheid gelijk maar een uitgebreid boodschappenlijstje gemaakt.

Het idee is namelijk om daarop bij te houden wat op is, zodat dit makkelijk bijgehaald kan worden bij de volgende grote boodschappenronde. Vers brood, zuivel, groenten en fruit halen we bij de Lidl om de hoek.

De tuin

Een van mijn minder favoriete klusjes; het winterklaar maken van de tuin. Het snoeien van de takken. De tuin aanharken. Het wegharken van de bladeren, ik zie het nut daar eigenlijk niet van in, die bladeren blijven vallen, maar afijn, de buren waarderen het heel erg.

Het speelgoed uit de achtertuin even schoonmaken en onder een zeiltje wegzetten voor de winter. Kijken of alle kleine spullen die een stevig herfstwindje niet overleven veilig staan. Eventueel alvast wat bollen strooien. Het is niet mijn ding. Gelukkig heeft manlief dit jaar een hoop gedaan en kan de tuin er weer tegenaan.

De financiën

Dit vind ik een van de vervelendste klusjes in huis. In principe worden rekeningen zodra ze binnenkomen gelijk betaald. Liever nog zorg ik dat ze automatisch geïncasseerd worden. Heb je er geen omkijken naar en scheelt heel veel gedoe als er iets onverhoopt mis gaat.

Deze gaan vervolgens ook gelijk de prullenbak in. Natuurlijk kan je noteren dat ze betaald zijn, maar dan blijven ze maar onnodig slingeren. Papieren waarvan ik vermoed dat ze bewaard moeten worden gaan naar boven.

Bij ons op de slaapkamer staat er in de boekenkast een doosje waar deze in belanden. Als de stapel te groot, of als ik ‘ohoh’ het overzicht dreig te verliezen worden alle mappen naar de eettafel versleept en begint het grote uitzoeken en opbergen. Dit is nog wel een puntje van aandacht.

Voorheen, als student, had ik een dossierkast in de kamer dus was ik daar een stuk trouwer mee. Papieren gingen anders veel sneller rondzwerven. Met kinderen is het geen goed idee, dus moet mijn motivatie veranderen. De babyboeken bijwerken hoort hier eigenlijk ook bij.

D’ruitdaging

Meer tips of een steuntje nodig voor het systematisch aanpakken van de schoonmaak van je huis kijk dan eens op de website van Yourganize. Deze challenge begint ieder jaar op 1 oktober en duurt een maandje. Helaas kwam ik hier te laat achter, maar de opdrachten worden ook op de blog gepubliceerd.

Kan je het rustig in je eigen tempo aanpakken. Heel handig is het steuntje om iedere dag een bepaalde kast of voorraad aan te pakken. Ook die plekken die je anders snel vergeet of uit gemak overslaat. Nu nog onthouden voor volgend jaar…

Heel fijn is het ook als er een schoonmaker komt om de keuken en badkamer even stevig onderhanden te nemen. Daarna nog even nalopen met wat antischimmel plekken, het plafond in de badkamer is daar heel gevoelig voor. En wat andere kleinere klusjes, zoals het goed schoonmaken van de wasmachine.

Niet alleen omdat hij halverwege ermee stopte en aangaf dat dat nodig was. Maar ook omdat de was daarna weer heerlijk fris ruikt.

Binnenkort toch maar weer eens die zwitsal wasmiddel gebruiken, eerder rook ik het verschil niet. Maar nu ruik ik dat heerlijke vers gewassen geurtje weer. Na zo’n schoonmaak is het perfecte moment om met een kop warme chocolademelk of een glaasje wijn onder een dekentje voor de tv te gaan hangen…

Als ramen lappen leuk wordt…

Nu moest ik zelf weg, dus veel tijd had ik niet. Vroeger zou ik het daar dan ook bij gelaten hebben, maar tijden veranderen. En het gemak dient de mens. Ik had namelijk altijd een verschrikkelijke hekel aan ramen lappen, liet dat over aan de schoonmaakster die het één keer per half jaar deed.

Nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. Sterker nog, ik durf het zelfs leuk te noemen om de ramen te lappen.

Sinds een paar maanden hebben wij namelijk de enige echte Kärcher ramenreiniger in huis. Dat bestaat uit twee delen; een spuitfles met daarop een mond met poetslap en een elektrische stofzuiger. Eigenlijk werkt het heel simpel;

  1. Je sprayt water met het speciale schoonmaakmiddel (of glasreiniger) op de ruiten.
  2. Je boent even zodat het goed schoon is.
  3. Je gaat er met de stofzuiger over van boven naar beneden zodat je het overtollige water wegzuigt. Dit wordt opgevangen in een reservoir en zorgt ervoor dat er geen strepen achterblijven op de ramen.

Dat is namelijk één van mijn ander frustraties; dat als je het hebt schoongemaakt er altijd strepen achterblijven. Nu is het secondenwerk om ramen schoon te maken en zelfs de kinderen ‘vechten’ erom wie mag helpen. Niet alleen vieze vingertjes, maar ook tekeningen met raamkrijtstiften zijn zo weg.

Lees ook: Ramen lappen; tips om strepen te voorkomen of andere trucjes

Doen jullie ook iets van een najaarsschoonmaak?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Femke Femke schreef:

    Hier druk bezig maar blijf overal in hangen. Ik was bezig met speelgoed maar toen werd het mooi weer dus dat staat nu nog in de gang en ik ben de tuin in gegaan.
    En kon dr korte broeken van de oudste weer opzoeken want die kast had ik al opgeruimd

  2. Avatar van Whitney Whitney schreef:

    Ik doe hetzelfs 4 keer per jaar. Elk seizoen qua schoonmaken dan. Heerlijk maar kost echt tijd.

  3. Avatar van Daantje Daantje schreef:

    Knap hoor dat je dat zo allemaal doet! Ik vind het nog steeds erg lastig om het huishouden te combineren met een kind in huis. Ik wil niet met de stofzuiger gaan rauzen als hij ligt te slapen, maar als hij wakker is wil ik hem ook weer niet alleen laten. Lastig dus…

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Het is vooral een kwestie van ritme vinden, en op een gegeven moment heb je zo’n achterstand dat je wel moet. Omdat je dan zelfs je eigen moeder niet meer in huis durft te ontvangen 😉

  4. Avatar van Marieke Marieke schreef:

    Ik hou ervan en probeer het inderdaad minstens twee keer per jaar te doen. Het enige klusje dat ik niet zo leuk vind is het opruimen van de zolder, pokkeklus!

    Maar als daarna dan alles weer schoon en netjes is ben ik weer helemaal blij!

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Zolder is vreselijk ja, vooral ook omdat het zo donker / koud is. Moet dan echt een dagje hebben zonder kinderen dat je een keer kan doorpakken. Grappig dat je het leuk vind.

  5. Avatar van Nicole Nicole schreef:

    Niet perse op 1 dag. Zo heeft mijn man de voorraadkast inderdaad opgeruimd en is hij met de tuin bezig. Ik doe sowieso de kledingkasten van mezelf en ons meisje.. Ook wil ik binnenkort lekker weer alles dweilen, dat gebeurd hier niet vaak ivm het konijn en de hond!

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Heb het ook niet op een dag gedaan hoor; een klusje per dag. Anders wordt je gillend gek. Je hebt ook nog een leven daarnaast 😉