Skip to Content

Nacho tafel recept van tiktok trend maken

Nacho tafel recept van tiktok trend maken

Eén van de tiktoktrends op dit moment is de nacho tafel. Zelfs als je geen tiktok hebt (zoals ik) kan het toch je huis bereiken. Ik zat weer eens met de vraag wat te gaan eten die avond dus vroeg ik de kinderen wat zij wilden eten. En toen kwam de oudste met dit idee.

Ik moest het even opzoeken op internet maar voor een keertje vond ik het wel een leuk idee. Aan tafel eten met handen, maar dan zonder borden en bestek! Dat is toch altijd wel een feestje en doen ze op scoutingkamp ook altijd een keer. Maar dan met spaghetti bolognese… Toen ze aan tafel gingen begonnen de gezichten dan ook meteen te stralen.

Wat is een nacho tafel?

Sinds dat ik in Mexico ben geweest maak ik wel eens een nacho ovenschotel met een verse tomatensalsa op basis van een recept dat ik daar tijdens een kookworkshop heb geleerd.

Deze nacho tafel is een soort destructed variant daarvan met de ingrediënten los op tafel. Bij een ovenschotel kan je de ingrediënten gelaagd opbouwen en de kaas grillen. Dat gaat nu niet, dus heb ik dat vervangen door een cheddar kaassaus.

Het voordeel is dat je bijvoorbeeld ook één kant wat pittiger kan maken met pepers en iedereen de ingrediënten kan kiezen die hij / zij lekker vindt. Zo vonden de volwassenen de kaassaus een groot succes. Was ik zelf erg blij met de salade. En dochter ging aan de slag met het beleggen van ‘hamburgers’  door te stapelen op een nacho.

Wat heb je nodig voor deze nacho tafel?

 • Nacho chips (wij hebben voorkeur voor die van de Lidl en dan het liefste de chili- of kaasvariant), maar je kan ook ook voor de ronde chipjes gaan of Doritos. Hoeveelheid is afhankelijk van inhoud zakken en de eters. Zelf hebben wij aan 1 zak voldoende.
 • 400 gram gehakt
 • 250 gram cheddar kaas
 • 200 ml crème fraiche
 • bosuitje
 • 200 gram ijsbergsla
 • 2 rode uien
 • 3 tomaten
 • 1 jalapenopeper (groen of rood)
 • 2 meloenen
 • scheutje ketjap manis
 • klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
 • teentje knoflook
 • koriander
 • chilipeper naar smaak
 • paprikapoeder naar smaak
 • zwarte peper naar smaak
 • tomatensalsa (deze maak ik normaal zelf, maar hadden ooit een pot gekregen en nog in de voorraadkast staan)

Nacho tafel recept

Eigenlijk is het meeste werk nog om de tafel af te dekken. Hiervoor kan je, als je dat in huis hebt, wit papieren tafeldamast gebruiken dat je na afloop kan weggooien, dan ben je zo klaar. Of je kan in plaats daarvan zilverfolie gebruiken.

Nu hebben wij een vrij grote tafel dus daar hadden we een paar stroken voor nodig. Aan de zijkanten vastgeplakt met plakband onder de tafel, zodat het niet gaat schuiven. Het beste kun je eerst de buitenste stroken doen en daarna het midden.

Als je rekening houdt met een overlapping kan je vanaf het midden naar je toe schuiven zonder dat het ertussen op tafel komt.

Tip: Serveer je liever niet op tafel, dan kan je bijvoorbeeld ook een groot dienblad of een ovenplaat gebruiken.

Daarna duik je de keuken in; dit is vooral veel snijwerk. De tomaten in stukjes snijden (grootte afhankelijk van wat je zelf lekker vindt), de ui snipperen, de jalapeno peper snijden in schijfjes (of eerst doormidden als je de zaadjes verwijdert zodat het voor de kinderen minder pittig is) en de meloenen in parten.

En natuurlijk de sla even wassen. Daarna kan je kiezen om eerst het gehakt te bereiden of de kaassaus.

Bereiding gehakt

Voor het gehakt verwarm je eerst de olie in de pan, daarna een teentje knoflook en het gehakt aanbakken.

Voor extra smaak kan je een scheutje ketjap manis toevoegen, het gehakt wordt dan ook iets donkerder. En met kruiden op smaak brengen zoals chilipeper en paprikapoeder. Als het gehakt gaar is een blikje geconcentreerde tomatenpuree toevoegen en zachtjes laten sudderen tot het opdienen.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor vegetarisch gehakt voor een vegavariant.

Recept kaassaus

Voor de kaassaus verwarm je in een pannetje ongeveer 150 mL crème fraiche en 250 gram cheddar kaas tot het is gesmolten. Wil je echt een vloeibare saus dan kun je wat meer crème fraiche toevoegen of wat melk. Dan stolt hij wel minder snel of niet meer na het serveren op tafel.

Voor extra smaak voeg je een bosuitje toe of een pepertje en bijvoorbeeld wat peper of nootmuskaat. Wel goed blijven doorroeren anders komt er aan de bovenkant een ‘velletje’.

Daarna begint het ‘opdienen’. Je kan zelf kijken naar wat handig of praktisch is. Zelf heb ik het in twee delen neergelegd zodat we van beide kanten kunnen eten terwijl we aan tafel zitten. Voor het ‘opbouwen’ kun je deze volgorde aanhouden:

 • Aan de buitenkant twee stroken met de nacho chips met daaroverheen de gebraden gehakt, aan een kant (volwassenen) de jalapeno pepers en de huisgemaakte kaassaus.
 • Sla in het midden, met daarover de tomaat en rode ui.
 • In het midden de ‘sauzen’ in dit geval een tomatensalsa en een tweede kaassaus (die lagen al even in de voorraadkast) en de overgebleven crème fraiche.
 • Aftoppen met wat koriander en hier en daar een partje meloen.

En na afloop; zilverfolie vanaf de buitenkant dichtvouwen en de prullenbak in en je bent klaar. Geen afwas niets!

Variëren met ingrediënten en toppings

Andere toppings die je kan gebruiken zijn bijvoorbeeld olijven, avocado, mais, paprika, bosui, zwarte bonen, guacemole etc.

Eén van de tiktoktrends op dit moment is de nacho tafel. Zelfs als je geen tiktok hebt (zoals ik) kan het toch je huis bereiken. Ik zat weer eens met de vraag wat te gaan eten die avond dus vroeg ik de kinderen wat zij wilden eten. En toen kwam de oudste met dit idee.

Bron

Meer recepten vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *