Als je aan het kijken bent voor een nieuw keukenapparaat waarmee je eenvoudig hele maaltijden kunt bereiden, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel keuze! Welk keukenapparaat je het beste kunt aanschaffen, is onder meer afhankelijk van wat je er precies mee wilt gaan doen. Het bereiden van maaltijden in een slowcooker kost bijvoorbeeld veel tijd (slow cooking betekent dan ook ‘langzaam bereiden’).
Een airfryer kan een goed alternatief zijn voor een frituurpan, maar dan werkt deze niet op olie of vet maar op hete lucht, waardoor je maaltijd meestal gezonder is. Echter kun je een airfryer ook prima gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor het bakken van brood of gebak!
Met een multicooker heb je iets meer mogelijkheden dan met een slowcooker, waardoor het koken je nog gemakkelijker kan worden gemaakt. Hoe werken deze apparaten precies en wat zijn de verschillen?
Slowcooker
Met een slowcooker kun je heel eenvoudig grote hoeveelheden soep, stoofvlees of rijst langzaam laten garen. Zelfs een hele kip of spareribs kun je bereiden in de slowcookers. Je kunt meestal kiezen uit verschillende warmte-instellingen, en als de maaltijd klaar is, is er vaak nog een functie zodat het voedsel in de slowcooker warm wordt gehouden totdat je aan tafel gaat.
Meestal kun je op de slowcooker het gewenste programma instellen, waarna deze automatisch overschakelt naar de warmhoudstand als het programma is afgelopen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om ’s ochtends al de slowcooker aan te zetten zodat je, als je ’s avonds thuiskomt van je werk, niet meer uitgebreid hoeft te koken, maar gewoon de warme maaltijd uit de slowcooker op je bord kunt scheppen.
Slowcookers zijn er bovendien in verschillende formaten, dus als je vaak voor grote groepen kookt of een groot gezin hebt, zou je een wat groter formaat slowcooker kunnen kiezen.
Een slowcooker lijkt eigenlijk op een braadpan met deksel op een elektrische kookplaat. Hiervoor zou je natuurlijk ook gewoon een fornuis kunnen gebruiken, maar het voordeel van een slowcooker is dat niet alleen de bodem wordt verwarmd, maar ook de zijkanten van de pan. Hierdoor is de temperatuur in de pan constant en gaart het eten dus langzaam maar heel gelijkmatig.
Het eten blijft heel mals en vochtig zonder dat er kans is op aanbranden. Er bestaan zelfs slowcookers met een uitneembare binnenpan, zodat je je eten eerst op het fornuis kunt aanbraden of fruiten. Vervolgens plaats je deze pan weer in de slowcooker; je hoeft dus niet een andere pan te gebruiken, wat weer scheelt met de afwas.
Een slowcooker is ideaal voor bijvoorbeeld soep of een stoofschotel. Je doet simpelweg de ingrediënten in de slowcooker, zet het apparaat aan op de juiste stand en tijd en je hoeft er een paar uur niet meer naar om te kijken.
Als je echter bijvoorbeeld graag rijst bij je bonenschotel wilt eten, moet je deze wel apart koken in een pannetje op het fornuis of met een rijstkoker. Een slowcooker kost gemiddeld tussen de 100 en 150 euro, maar er zijn ook merken die verkocht worden voor ruim 250 euro.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Slowcooker recepten
Airfryer
Met een airfryer kun je ongeveer hetzelfde voedsel bereiden als je met een frituurpan zou doen. Het grote verschil is echter dat een airfryer werkt met hete lucht, terwijl je voor een frituurpan natuurlijk olie of vet nodig hebt om in te bakken. Het voedsel dat je in een airfryer bereidt is daardoor meestal gezonder dan wanneer je een frituurpan zou gebruiken.
Met dit apparaat kun je heel gemakkelijk en snel een maaltijd op tafel zetten. Je hebt er bovendien weinig omkijken naar! De meeste onderdelen van de airfryer kunnen in de vaatwasser. Het wordt namelijk wel aangeraden om de onderdelen na elk gebruik goed schoon te maken, omdat je niet helemaal vetvrij kookt en de onderdelen dus toch vettig kunnen worden.
Je zou het misschien niet verwachten, maar in de meeste airfryers is het mogelijk om echt krokante frietjes te bakken. Daar heb je dus echt niet per se een frituurpan voor nodig.
Nog een groot voordeel van een airfryer ten opzichte van een frituurpan, is dat je minder last hebt van de stank in huis na het gebruik van dit keukenapparaat. Airfryers zijn er in verschillende formaten; je zou een apparaat met kleinere inhoud kunnen aanschaffen als je een klein gezin hebt of het niet erg vindt om niet alles in één keer te kunnen bakken, terwijl er ook airfryers zijn met een grote inhoud waarin je zelfs een kleine hele kip zou kunnen braden.
De bekendste airfryer is waarschijnlijk die van Philips, maar ook merken als Princess, Tefal, Inventum en Tristar hebben verschillende typen airfryers.
Je kunt in een airfryer niet alleen ‘frituren’, maar ook bakken, braden en grillen.
Je gebruikt in een airfryer ongeveer 70% minder vet bij het bereiden van producten, waardoor ook het aantal calorieën minder is. In een airfryer kun je ook afbakbroodjes bakken of popcorn poffen. Je hoeft eigenlijk alleen maar de juiste temperatuur en tijd in te stellen en het apparaat aan te zetten. Sommige airfryers hebben ook een warmhoudfunctie, en er zijn luxere varianten die bovendien een digitaal display hebben en meerdere kookprogramma’s.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Airfryer recepten
Lees ook: Review airfryer; voordelen en tips wat je ermee kan bereiden
Multicooker
Een multicooker is vergelijkbaar met een slowcooker, maar dan met veel meer functies. Je kunt in een multicooker bijvoorbeeld vaak niet alleen maaltijden langzaam bereiden, maar soms ook juist snel, zoals met een snelkookpan. Je kunt meestal in de multicooker zelf je voedsel aanbraden, dus je hoeft niet een eventuele binnenpan eruit te halen en die op het fornuis te zetten.
Je kunt alles dus doen met slechts één keukenapparaat. Bekende merken multicookers zijn bijvoorbeeld KitchenAid, Crock Pot, Aigostar, Russel Hobbs, Bosch, Tefal en Moulinex.
Met een multicooker kun je bijvoorbeeld in slechts één uur tijd een heerlijke erwtensoep bereiden, maar je kunt er ook snel rijst mee koken, of net als in een slowcooker een stoofpot maken. Een multicooker heb je in verschillende prijsklassen. Zo kun je er al eentje aanschaffen voor iets minder dan 100 euro, maar er zijn ook zwaardere kwaliteit multicookers die tegen de 300 euro kosten.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Multicooker recepten
Leave a comment