Skip to Content

Multi level marketing; wat is het, werkt het en wat zijn de voordelen en nadelen

Multi level marketing; wat is het, werkt het en wat zijn de voordelen en nadelen

Verkopen via het MLM-systeem: moet je dit wel of niet willen? Wat houdt MLM-marketing in en welke risico’s neemt dit met zich mee? Welke vormen zijn er en wat zijn de verschillen met pyramide marketing?

Wat is MLM-marketing?

MLM staat voor Multi-Level- marketing. Een andere naam hiervoor is netwerkmarketing. Het is een verkoopmodel waarbij het bedrijf zijn producten of diensten verkoopt via een netwerk.

Dit netwerk bestaat uit onafhankelijke distribiteurs. Zij trekken weer andere distribiteurs aan. En dit kan meerdere lagen zo doorgaan. De distribiteur verdient geld doordat hij een percentage krijgt van wat de mensen onder hem verkopen.

Er zijn dus vaak verschillende niveaus en vaak is het zo dat distribiteurs meer verdienen (hogere commissies krijgen) als ze meer mensen aantrekken. Ze krijgen ook vaak bonussen voor het opbouwen van hun eigen team van distribiteurs. 

Voor- en tegenstanders van MLM

Er zijn zowel voor- als tegenstanders van dit systeem. En het zal per bedrijf afhangen hoe eerlijk het wel of niet is.

Sommige mensen zien het als een mooie manier om geld bij te verdienen of om zo hun eigen bedrijf te kunnen runnen. Anderen vergelijken het met een pyramidespel, waarbij de top het meeste verdient. 

Hoe wordt er gewerkt?

Natuurlijk is het bovenstaand helemaal niet zo zwart-wit te zeggen. Als het verhaal werkelijk goed loopt, is het op zich helemaal zo erg niet. En is er dan verschil met de grote bazen uit gewone bedrijven, die toch ook veel geld verdienen, terwijl de mensen die bijvoorbeeld echt met de klanten aan het werk zijn veel minder verdienen?

Als een MLM-bedrijf werkelijk goed functioneert zou je zelfs kunnen zeggen dat er een eerlijk idee achter zit. De verkoper verdient wat hij verkoopt, dat is heel normaal. De distribiteur boven hem krijgt hier een percentage van.

Maar als het goed is zal hij hiervoor ook werk verrichten, zoals het begeleiden van de verkoper. Je zou dan kunnen zeggen dat het fijn is dat hij alleen betaald krijgt over wat verkocht is. En je dus niet vast aan heel hoog bedrag zit, ook als je niks verkoopt. 

Groot nadeel

Het grote punt is waarschijnlijk vooral dat veel mensen er vooral op gericht zijn om toch maar zo veel mogelijk mensen binnen te halen om zo zelf makkelijk veel te verdienen en doen er verder niks of heel weinig voor.

Het hele systeem is ook gericht op bonussen. Leuke vakanties als je zoveel verkocht hebt en nog meer bonussen als je nog meer distribiteurs binnenhaalt. Daarmee wordt het een verhaal waarbij je wel een nare smaak in je mond krijgt. Maar nogmaals: dat hangt heel erg af van het bedrijf hoe dit gaat. 

Welke vormen van MLM zijn er?

Er zijn verschillende vormen MLM. Zo zijn er die via party’s werken. De verkopen worden op party’s gerealiseerd en daar boekt men ook meteen weer nieuwe party’s. Wat soms alweer bonuspunten kan opleveren.

Er is een ook vorm van persoonlijke verkoop. De verkoper gaat dan persoonlijk naar klanten toe. Natuurlijk is er ook een online variant. En ook als affiliate kan het. 

Wat is het verschil met een pyramide spel?

Een pyramide spel is verboden. Op zich lijkt het enorm op MLM qua structuur. Alleen bij MLM gaat het werkelijk om de verkoop van producten, terwijl er bij een pyramide spel de nadruk ligt op het werven van mensen en beleggen.

Nieuwe beleggers stappen het systeem in, maar het geld wat ze binnen brengen wordt deels gebruikt om de eerste deelnemers uit te betalen. 

Wel of niet bij een MLM-bedrijf werken?

Of je nu wel of niet voor een MLM-bedrijf moet werken is niet zo makkelijk te beantwoorden, maar wees in ieder geval heel voorzichtig. Vraag jezelf allereerst af of je zelf iets met het product hebt en of je het leuk zou vinden om dit te gaan verkopen! Heb je niks met het product? Begin er dan sowieso niet aan. Maar besef vooral ook dat (dit kan dus per bedrijf verschillen!):

  • Jezelf op zoek moet naar klanten en er toch eigenlijk wel verwacht wordt dat je dus nieuwe mensen weet in te lijven…daar zitten je kennissen en familie helemaal niet op te wachten. Je zal de eerste niet zijn die veel ergernis wekt met weer die overdreven positieve verhalen op je tijdlijn op Facebook…
  • Je vaak zelf de producten moet inkopen en dus geld moet investeren. En je weet maar nooit of je dit wel weet te verkopen.
  • Jij als verkoper vaak niet heel veel verdient en als je op de onderste niveaus blijft je zelfs vaak verliezen draait.
  • Er allerlei bonussen en dergelijke worden beloofd, om te zorgen dat jij meer mensen binnenhaalt. Maar dit vaak helemaal niet zo makkelijk te realiseren is. Met andere woorden: jij haalt wel mensen voor het bedrijf binnen, maar die bonus is vaak moeilijk te halen.

Doe altijd grondig onderzoek voordat je erin stapt en zo misschien wel investeringen moet doen die je niet meer terug weet te verdienen.

Lees reviews. De verkoper zelf vragen heeft echt geen zin, want die zal alleen positieve verhalen vertellen. Die wil immers dat je via hem het systeem instapt, zodat hij (of zij) meer zal verdienen!

Nogmaals: uiteraard zullen er MM bedrijven zijn die prima werken, maar zoek dit echt uit voordat je erin stapt of je om laat praten door een verkoper!

Andere vormen van verkoop

Misschien kan je beter kiezen voor een andere manier van verkopen. Wil je bijvoorbeeld via party’s gaan verkopen, zoek dan een bedrijf die niet via MLM werkt.

Zelf heb ik ooit kinderkleding verkocht via party’s. Er waren geen investeringen, je kreeg gewoon een bepaald percentage van de verkopen. Dus je liep zelf op geen enkele manier risico. En er stond een klantenservice achter waar je enorm blij van werd. Fijn voor de klant én voor jou.

Ze zijn er dus zeker wel. Wil je een manier vinden om bij te verdienen, maar zie je een MLM-bedrijf niet zitten? Zoek dan gewoon even door! 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *