Skip to Content

Muggen weghouden uit slaapkamer en tips bestrijden in huis

Muggen weghouden uit slaapkamer en tips bestrijden in huis

Muggen, misschien wel de meest voorkomende reden om ‘s-nachts wakker te worden. Hun gezoem en geprik verstoort de nachtrust en zorgt voor veel nachtelijke irritatie. Vooral de combinatie van hogere temperaturen, neerslag en weinig wind zijn de ideale combinatie voor een muggenplaag.

Gedurende deze dagen zal er extra veel overlast door muggen optreden en is er een groot risico op een muggenbeet. Reden genoeg om voorkomen dat de mug de slaapkamer bereikt, op de juiste manier onschadelijk wordt gemaakt, of de ruimte zal verlaten.

Wanneer overlast van muggen?

Tussen de maanden april en september zijn de muggen in Europa actief. Wereldwijd bestaan er wel 3000 soorten waarvan er 25 in Nederland voorkomen. Onze huis-tuin- en slaapkamermug, de Culex Pipiens, is de meest voorkomende soort in onze slaapkamer.

Muggen slapen overdag en zijn actief op het moment dat de schemering invalt. Ze zijn op zoek naar voedsel om te zorgen dat hun eitjes zich goed ontwikkelen. Muggen zijn in staat om op een afstand van 20 meter de lichaamswarmte van een mens te detecteren.

Hierdoor zijn ze in staat om in het donker hun voedselbron, ons bloed, te vinden.

Het is een bekend verschijnsel dat de ene mens meer zal worden geprikt als de ander, ook als ze in de zelfde kamer slapen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de lichaamsgeur, veroorzaakt door bacteriën in- en op de huid.

Omdat de lichaamsgeur heel eigen is hier niet veel tegen te doen. Men gaat ervan uit dat muggen vooral gek zijn op zoete geuren.

Gevaarlijke muggen

De laatste jaren hoor je in de media steeds vaker berichten over gevaarlijke inheemse muggen die in Nederland zijn aangetroffen. Deze, voornamelijk in Azië voorkomende soorten komen via internationale transporten in ons land.

Bekend zijn de muggen, larven of eieren die meereizen in de zogenaamde ‘Lucky Bamboo’ planten. Het RIVM, (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) monitort deze ontwikkeling.

Aziatische tijgermug

Muggen, misschien wel de meest voorkomende reden om 's-nachts wakker te worden. Hun gezoem en geprik verstoort de nachtrust en zorgt voor veel nachtelijke irritatie. Vooral de combinatie van hogere temperaturen, neerslag en weinig wind zijn de ideale combinatie voor een muggenplaag.

Vooral de Aziatisch tijgermug komt hier steeds vaker voor. Deze mug heeft de eigenschap om overdag te steken en geeft pijnlijke plekken op de huid. Daarnaast kan deze mug tropische ziekten als knokkelkoorts en chikungunya met zich meedragen.

Momenteel is de kans hierop nog verwaarloosbaar, maar het RIVM verwacht dat dit in de toekomst anders kan worden. Door de toenemende handel en verwarming van de aarde is de kans groot dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen.

Door de vindplaatsen te bestrijden en de muggen daar uit te roeien wordt geprobeerd om deze indringers buiten de deur te houden. De tijgermug is als soort lastig te herkennen.

Bij vermoeden van aanwezigheid van de tijgermug, maar ook de Aziatische bosmug en gelekoortmug, kan het formulier ‘melden vondst tijgermug’ op de website van het RIVM worden ingevuld.

Bij voorkeur samen met een foto van een nog levend exemplaar op een lichte achtergrond. Hierdoor kunnen ze snel beoordelen of de melding klopt en direct actie ondernemen.

Tips voor muggen weghouden en bestrijden

In de meest ideale situatie leggen de muggen geen eieren in een straal van 100 tot 200 meter rondom het huis. Muggen leggen hun eieren in stilstaand water zoals in volgelopen emmers, regentonnen, dakgoten of in plassen water op platte daken.

Als de mug zijn eieren niet kan leggen, zal de overlast gemakkelijk met 80% afnemen. Goede waterafvoer of afdekken van de regenton is hiervoor nodig. Vijvers in de tuin zijn door de natuur beschermd.

Vissen, kikkers en salamanders zijn de natuurlijke vijand van de eieren en larven waardoor de mug ze zich niet tot mug zullen ontwikkelen.

Een hor

Horren zijn een uitstekende barrière om muggen buiten te houden. Het grote voordeel is dat het raam gewoon open kan staan zonder dat muggen het huis kunnen betreden.

Hierdoor krijgt de slaapkamer ‘s-nachts voldoende ventilatie en kan eventuele warmte de kamer verlaten. De prijzen van een hor zijn zeer verschillend. Het gaat van een eenvoudig systeem met klittenband tot een meerjarig systeem met stevig, fijnmazig gaas. Budget en uitstraling zijn bepalend bij de keuze.

Meer informatie vind je hier.

Klamboe

Ondanks alle voorzorgmaatregelen is heeft toch een mug de slaapkamer betreden. Dan is een klamboe de perfecte oplossing, omdat de mug je huid niet kan bereiken.

Niet voor niets is een klamboe in de tropen en onmisbaar onderdeel van de slaapkamer. Of je nu kiest voor een eenvoudig exemplaar of een luxe uitgevoerde klamboe, zorg er altijd voor dat het gehele bed goed bedekt is, zodat de mug geen kans krijgt om naar binnen te glippen.

Meer informatie vind je hier.

DEET

Het anti-muggenmiddel DEET beschermd de huid zowel binnen als buiten tegen vervelende muggen. Middelen met 15- tot 25% DEET voldoen zijn in de praktijk in Nederland voldoende voor een goede bescherming.

De zogenaamde ‘jungle oil’, met een percentage van 50% DEET is wel verkrijgbaar, maar niet nodig. Het percentage DEET zegt wel wat over de beschermingsduur van het middel. 25% werkt tot 5 uur lang, 50% wel tot 10 uur.

Het is wel belangrijk om alle onbedekte lichaamsdelen goed in te smeren. Citronella olie zou muggenwerend moeten werken, maar over de effectiviteit van het middel bestaat de nodige discussie.

Meer informatie vindt je hier.

Vliegenmepper

Is de mug in de kamer en hoor je het gezoem door de klamboe heen, dan is de ouderwetse vliegenmepper de oplossing. Of kies voor de moderne elektrische variant. Deze laatste geeft in ieder geval geen vlekken op het behang.

Een anti-insectenlamp is voorzien van een Uv-lamp met ingebouwde hoogspanningsrooster. De mug zal, aangetrokken door het licht, tegen het rooster aanvliegen en hierdoor onder stroom komen te staan. Deze lampen zijn verkrijgbaar als klein plug-in lampje tot aan vaste tafelmodellen.

Deze vind je hier.

Swampworld; natuurlijke muggenvanger

Muggen, misschien wel de meest voorkomende reden om 's-nachts wakker te worden. Hun gezoem en geprik verstoort de nachtrust en zorgt voor veel nachtelijke irritatie. Vooral de combinatie van hogere temperaturen, neerslag en weinig wind zijn de ideale combinatie voor een muggenplaag.

De ‘groene muggenvangers’ van de Chris van der Velde (20) uit Bleiswijk zijn amper een week op de markt, maar vliegen inmiddels letterlijk de deur uit. Eerder dit jaar ontwikkelde vader Simon, tevens waterplantenkweker, een educatief plantenaquarium (Amazing World) voor in kinderslaapkamers met vleesetende planten.

Het blijkt in de praktijk echter een wondermiddel tegen muggen. De zoetgeurende planten en de blauw-witte LED-lampjes lokken de muggen door een opening in de transparante deksel in het ‘plantarium’.

Ontsnappen is niet meer mogelijk en de planten happen toe. Insecten als muggen en vliegen vormen ook nog eens de natuurlijke plantenvoeding, dus meer onderhoud dan een maandelijkse scheut water heeft het plantenaquarium niet nodig.

Daarnaast zijn er ook bekers en sierlijke cilinderglazen waarin deze plantjes kunnen groeien.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurlijke manier muggen vangen

Jaag de muggen terug naar buiten

Muggen vliegen geen vaste routes, maar er bestaat wel de mogelijkheid om ze weer naar buiten te jagen. Als ze de omgeving als onprettig ervaren zal een mug het liefst de ruimte verlaten.

Biologisch kan dit door het plaatsen van lavendel, chrysanten of knoflook in de omgeving van de slaapkamer. Muggen houden niet van deze geur en vliegen hiervandaan.

Ook zijn ze niet gek op wind en koude lucht en dat is precies wat de bedoeling is van een airconditioner. Het zal misschien geen 100% resultaat geven, maar zal zeker de aanwezigheid van muggen verminderen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *