Skip to Content

Muffe geur in huis verwijderen; tips vieze lucht of stank neutraliseren

Muffe geur in huis verwijderen; tips vieze lucht of stank neutraliseren

Een muffe geur in huis of je kleding die niet lekker fris ruikt is niet altijd even fijn. Zeker als het langere tijd blijft hangen kun je er zelf aan gewend raken, maar wil je voorkomen dat gasten er last van hebben en alles zo snel mogelijk weer lekker en fris ruikt.

Gelukkig zijn er genoeg handige tips om met al deze vieze, muffe luchtjes korte metten te maken. Of het nu gaat om binnen in huis, na het gourmetten of in de auto.

Tips om een muffe geur in huis te verwijderen

Bij oude(re) huizen kan het heel makkelijk gebeuren dat er een muffe lucht in huis hangt.

De kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door een vochtprobleem zoals optrekkend vocht, wat zorgt voor een muffe lucht in huis. Als je van die geur af wilt zijn er een aantal maatregelen die je kan treffen:

 • Als eerste is het belangrijk om goed te ventileren. Gooi als het even kan lekker de ramen en deuren open.
 • Daarnaast kun je ook gebruik maken van een vochtvreter. Die vangt in een vochtige ruimte het teveel aan vocht op.
 • Daarnaast is het belangrijk dat je alle stoffen oppervlakken zoals de gordijnen, vloerkleden en de zitbank goed reinigt en deze weer wat lekkerder laat ruiken met behulp van een textielverfrisser.
 • Een andere goede tip is om ook regelmatig de filter in je stofzuiger te vervangen en goed schoon te maken. Hiermee voorkom je dat de stofzuiger zelf een muffe lucht uitblaast. Een beetje waspoeder opzuigen zorgt er ook voor dat er na het stofzuigen een heerlijk frisse geur achterblijft.

Hoe kun je die muffe geur uit je bank verwijderen?

Misschien heb je een keer wat gemorst op de bank of gebruikt de hond of kat de bank om lekker op te slapen. Wat de precieze reden ook is, je bank kan hierdoor een muffe geur krijgen. Je kan het volgende hiertegen doen:

 • Neem een witte doek. Je kan beter geen gekleurde doek gebruiken omdat deze kleur kan afgeven op je bankstel. Pak een plantenspuit en vul deze met een deel lauwwarm water en azijn. Spuit de bank in met dit mengsel en dep die daarna droog met de witte doek. De bank is daarna niet meteen helemaal droog. Laat dat gewoon zo drogen. De muffe geur is dan verdwenen.
 • Wat ook helpt is de bank regelmatig inspuiten met een textielverfrisser. Zo voorkom je tijdelijk nare luchtjes.

Goede tips om een muffe geur in een kast te verwijderen

Een muffe geur in je kast? Daar word je niet echt vrolijk van. Toch is dit probleem heel eenvoudig te verhelpen:

 • Strooi een laagje met zuiveringszout of koffie op de planken en in de lades van de desbetreffende kast. Laat dit een aantal dagen liggen. Zuig het daarna op met de stofzuiger.
 • Werkt dit niet voldoende dan kun je ook nog zuiveringszout mengen met wat water en hiermee de planken en lades schoonmaken.
 • Een andere tip om je kast lekker fris te laten ruiken is het gebruik van geurzakjes, stukken zeep of droogtrommeldoekjes. Ook ideaal voor in je garderobe of schoenenkast. Zodra je de kast opendoet komt de heerlijk frisse bloemen- of lavendelgeur je tegemoet.

Hoe kun je de vieze wc-geur verwijderen?

Heeft er iemand een bezoek gebracht aan het toilet en hangt er na afloop een vieze lucht? Er zijn een aantal manieren om daar zo snel mogelijk van af te komen.

 • Als eerste een lucifer aansteken dit helpt om de vieze lucht te verdrijven.
 • Je kan ook een bakje met azijn neerzetten of wat azijn in de wc-pot doen. Azijn staat bekend om het neutraliseren van luchtjes.
 • Blijft je wc onfris ruiken, zelfs nadat je deze een schoonmaakbeurt hebt gegeven? Neem dan een sponsje en een paar handschoenen en poets hiermee is onder de randjes in de wc-pot. Je verwacht het misschien niet maar er hoopt zich daar ook een hoop vuiligheid op die ook een vieze geur kunnen veroorzaken.

Tips om geur uit je kleding te verwijderen

Blijf je een zweetgeur ruiken in je kleding of een andere onprettige geur? Zelfs na het wassen met wasmiddel of wasverzachter? Geen stress; dit los je heel gemakkelijk op:

 • Doe je kleding in de wasmachine en doe een half kopje azijn in de wasmachine. Je kleding is na het wassen weer vrij van vieze luchtjes.
 • Soms heb je weleens kleding die erg sterk ruikt. Dan kun je het volgende doen. Overigens kun je in plaats van azijn, soda gebruiken. Dat geeft ongeveer hetzelfde effect. Pak een emmer en vul deze met azijn en water. Leg je kleding hierin en laat dit zo ongeveer vijfentwintig minuten staan. Daarna stop je deze kleding gewoon in het wasmachine en draai je deze op het gebruikelijke wasprogramma.
 • Wil je jouw kleding snel wat opfrissen of voorzien van een frisse geur? Pak dan een textiel- of kledingspray en spuit hiermee je kleding even in.

Geur verwijderen met wasverzachter

Wasverzachter heeft een heerlijke frisse, bloemrijke geur. Er zijn mensen die wasverzachter een beetje opwarmen in een pannetje om zo bakluchtjes te verwijderen. Dat kan maar let dan wel op dat je goed ventileert terwijl je daar mee bezig bent. Dit om problemen met bijvoorbeeld je ademhaling te voorkomen.

Tijdens het opwarmen van de wasverzachter kunnen er bepaalde stoffen vrijkomen die niet helemaal gunstig zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Het verdrijft overigens wel de bakluchtjes en laat een heerlijk frisse geur achter in je huis.

Daarnaast zijn er ook wasverzachterdoekjes verkrijgbaar. Deze kun je prima gebruiken om mee te drogen in de wasdroger of tussen je kleding in de garderobekast te leggen. Zo blijven je shirts, vesten en broeken heerlijk fris ruiken.

Lekker gourmetten en frituren maar daarna zit je met de vieze luchtjes

Het is heerlijk om wat te frituren of eens een keer te gaan gourmetten. Maar die lucht die daarna in je huis blijft hangen, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Om deze luchtjes te verwijderen kun je het volgende doen:

 • Zet waar kan een of meerdere ramen open. Dit kun je eigenlijk al het beste doen tijdens het frituren of gourmetten zodat de frituur- en gourmetluchtjes een beetje naar buiten kunnen en er wat frisse lucht naar binnen kan komen.
 • Daarnaast pak je een pannetje doe er azijn in en zet deze op een laag vuurtje. Laat dit maar lekker een tijdje doorkoken. Azijn verdrijft de bakluchtjes.

Welke geurtjes kun je laten verdwijnen met soda?

Soda is een echte krachtpatser als het gaat om het laten verdwijnen van geurtjes. Het heeft een absorberend vermogen als het gaat over vieze luchtjes opnemen. Je kan het daarom voor veel dingen in huis gebruiken onder andere:

 • Om een stinkend afvoerputje weer wat lekkerder te laten ruiken.
 • Of om zweetluchtjes in je kleding en schoenen aan te pakken is soda een goed hulpmiddel.
 • Heb je een koelkast die een beetje onfris ruikt? Zet er maar een bakje soda in en de onfrisse geuren verdwijnen. Soda is voor veel doeleinden te gebruiken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *