Skip to Content

Moslims in actie tegen eenzame Kerst

Ondanks dat Corona grotendeels achter de rug is, staat ook dit jaar te veel mensen een eenzame Kerst te wachten. Om hier een stokje voor te steken, komen moslims zelf in actie & wordt iedere Nederlander opgeroepen om ook mee te doen met de Kunst van het Samenleven.

Vrijwilligers die meedoen aan de actie brengen deze kerst, tussen 12 en 26 december, een kaartje en een presentje langs bij ouderen, buren, kennissen en anderen die tijdens kerst alleen zijn. Ook met organisaties worden de handen ineen geslagen.

“Wij hebben met een eerdere actie in 2020 tijdens Kerst in 81 steden ruim 3.580 mensen in contact weten te brengen. En in 2021 maar liefst 4.520 mensen” aldus initiatiefneemster Saniye Calkin. “Dit jaar hopen we een nieuw record te zetten en willen we meer dan 5.000 mensen bereiken.”

Samen met 14 lokale partners uit het hele land gaat Saniye dit record proberen te verbreken. Calkin is de directrice van Platform INS, de organisatie aan de basis van de Kunst van het Samenleven, welke al bijna 25 jaar zich inzet om dialoog en ontmoeting tussen mensen te bevorderen.

“Wij willen juist tijdens Kerst ons inzetten voor de mensen die deze dialoog het meeste nodig hebben. Daarom hebben wij samen met vrijwilligers door het hele land ervoor gekozen om een kerst-actie te lanceren. Hiermee hopen wij een lichtpuntje te bieden aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Om anderen te inspireren ook hieraan mee te doen kunnen mensen foto’s maken en delen via #KunstvanhetSamenlevenKerst.” aldus Calkin.

Hoe kun je meedoen?

“Zorg ervoor dat jouw kaart en presentje terechtkomen bij iemand die tijdens kerst alleen is, zich eenzaam voelt of voor wie dit gebaar een verschil kan maken”, aldus Calkin.

“Wanneer je meerdere kaarten kunt maken (bijvoorbeeld met familie, de buurt en/of vrienden) denk er dan ook aan dat je de kaarten en het presentje bij organisaties kunt leveren, zoals thuiszorgorganisaties, AZC’s, dakloze opvang, verzorgingshuizen of het Leger des Heils. Als je het ook nog via je eigen sociale mediapagina’s deelt, kunnen we hopelijk nóg meer mensen inspireren om ook hetzelfde te doen”.

Over Kunst van het Samenleven

Initiatiefneemster Saniye Calkin legt uit: “Door dit ieder jaar te blijven doen en deze kerstactie structureel te maken en duurzame relaties en samenwerkingen aan te gaan, hopen wij een olievlekwerking te creëren, zodat in 2030 niemand zich meer alleen hoeft te voelen, zeker niet tijdens Kerst.”

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *