De afgelopen weken heb ik een paar keer te horen gekregen dat ik zulke mooie foto’s had gemaakt. Ok, nu heb ik wel een beetje geluk gehad. Met een blauwe lucht en wat zonneschijn worden de meeste foto’s gelijk een stuk mooier.
Tel daarbij op dat we lekker veel in de natuur doorbrachten, die foto’s scoren ook altijd veel beter. Toch leverde het toch wel even rare gezichten op toen ik vertelde dat ik alle foto’s ‘gewoon’ met mijn smartphone had gemaakt, in plaats van een of ander (duur) toestel.
Je hebt echt geen dure spiegelreflexcamera nodig om mooie foto’s te maken. Nu moet ik wel toegeven dat ik bewust heb gekozen voor de samsung galaxy omdat dat het toestel was volgens ‘kenners’ met de beste camera, bij groepsfoto’s met een telefoon wordt ook vaak mijn telefoon gebruikt.
Maar ook met een ander telefoontoestel kan je prima mooie foto’s maken om de mooiste (vakantie) herinneringen vast te leggen. Een waarschuwing; het werkt best verslavend!
Lees ook: Recensie; Shoot! Fotograferen met je hart
Instellingen op je smartphone
Als eerste kan je kijken naar de instellingen op je telefoon. Afhankelijk van de pixelgrootte worden ze scherper of minder scherp. Daarnaast kan je op je telefoon kiezen voor automatisch scherpstellen, of juist manueel dingen aanpassen.
Plan
Bedenk vooraf wat je graag met de foto wilt vastleggen, of welke boodschap je wilt meegeven. Is het de grootsheid van het uitzicht, de sfeer, kleuren, detail of een momentopname. Probeer je daar dan ook met de focus op te richten.
Maak buiten foto’s
Natuurlijk kan je ook foto’s binnen maken, maar met de meeste telefoons worden die al snel donker en vrij pixelig. Niet om op te scheppen over mijn telefoon of het merk te promoten maar die staat er om bekend om ook binnen of juist in de schemer nog net iets meer licht te vangen waardoor de foto beter lukt.
Zelfs als je in de zomer foto’s binnen maakt bij daglicht voor het raam. Het mooiste zijn de foto’s die je buiten maakt. Daar is gewoon het meeste licht.
Compositie
Probeer datgene wat je op de foto wilt zetten zoveel mogelijk vrij te krijgen van ruis. Denk aan andere personen of auto’s op de voorgrond, geen vuilnisbakken of verkeersborden maar puur datgene wat je op de foto wilt zetten en de achtergrond.
Dit zijn objecten die vaak je foto ‘verstoren’ en toch onbewust de aandacht trekken.
Is het niet mogelijk om dat te vermijden, probeer dan een close-up te maken. Bijvoorbeeld voor een opvallende deur.
Mocht er toch iets op de foto staan kan je deze het beste even bijsnijden. Ook gezichten van andere kinderen probeer ik op deze manier zoveel mogelijk te voorkomen.
Je kan natuurlijk foto’s maken van ooghoogte, maar probeer het ook eens van een ander standpunt. Zo maakte ik een foto in Zweden van onze dochter met het camerapunt vlak boven de steiger zodat het water, lucht en de bergen op de achtergrond een geheel vormden.
Of juist van bovenaf, bijvoorbeeld als je op een toren staat.
Gouden uurtjes
Het licht in de eerste uren na zonsopgang en de laatste uren voor zonsondergang is het mooiste, de lucht is dan veel zachter, er zitten iets meer roze tinten in de lucht waardoor de foto’s er gelijk veel mooier uit zien.
Ik kan dan ook niet wachten tot de kinderen iets ouder zijn zodat ze langer kunnen opblijven en we juist in die uurtjes na het eten nog wat
Spelen met licht
Normaliter wordt er geadviseerd om foto’s te maken met het licht mee, dan is je object veel beter verlicht. Ook kan je prima spelen met licht. Zo maakten we in de abdij van Mont Saint Michel een foto van onze dochter voor een glas in lood raam waar het licht erg mooi doorheen viel en haar deels belichte.
Ook tegen de zon in kan je prima foto’s maken, dan krijg je een soort oranje / gouden randje om het object heen op de voorgrond.
Of je gebruikt de flits om dat net iets meer kleur te geven. Ideaal om bijvoorbeeld foto’s te maken bij zonsondergang.
Focus
Veel mensen weten het niet maar er zit een focus functie op de meeste camera’s. Als je op het beeldscherm klikt ontstaat er een vierkantje waarmee je datgene waar je de focus op wilt leggen vastlegt. Telefoons hebben nogal de neiging om alles ‘gelijk’ vast te leggen, dus zonder voor- en achtergrond.
Met de focus kan je dat toch bereiken. Zoals een heerlijke cocktail op het strand met spelende kinderen op de achtergrond. Natuurlijk kan je de focus ook leggen op de achtergrond en de voorgrond wat vager maken.
Gok niet op een paard
Maak altijd meerdere foto’s achter elkaar. Zeker als er kinderen op de foto gezet worden of er beweging is. Vaak hou je je camera net ietsjes anders waardoor de hoek rechter is of dat een foto toch iets bewogen is. Door er gelijk een paar achter elkaar te maken
Foto’s bewerken met app
Voordat ik de foto’s op instagram plaats bewerk ik ze. Niet met speciale apps zoals vcso en andere apps of programma’s zoals de presets in lightroom. Maar gewoon direct op de telefoon. Dit is beter dan een filter te gebruiken waardoor de kwaliteit van de foto ook achteruit gaat.
Onder de diverse filters zie je een menu met filter en bewerken. Ik kies dus voor dat tweede om handmatig de foto’s te bewerken. Dat werkt echt zoveel fijner. Echt bewerken en oneffenheden verwijderen etc. doe ik dus niet! Ik gebruik achtereenvolgend de volgende stappen;
Formaat; als je een foto selecteert kan je daar vaak iets mee schuiven, de meeste foto’s zijn liggend en op instagram worden ze (tenzij je het bewerkt of anders aangeeft) als vierkant geplaatst. In instagram wordt er standaard een rooster weergegeven met derden.
Hierdoor is het een stuk makkelijker om de zogenaamde gulden snede te gebruiken. Dit is het plaatsen van het onderwerp op een van de hoeken in plaats van exact in het midden waardoor de foto meer diepte krijgt.
Door met twee vingers uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen kan je de foto ook in of uitzoomen. Daardoor kan je je foto een duidelijk onderwerp mee geven.
Helderheid; Dat is de eerste; hiermee kan je een foto lichter of donkerder maken. In sommige foto’s levert dat een dusdanig groot verschil op dat het het verschil kan maken tussen dag en nacht.
Terwijl je schuift past de foto aan, dus je kan zoeken naar wat het beste bij die foto past. Zelf schuif ik vrijwel altijd flink naar rechts.
Contrast; Hiermee wordt de foto scherper of vager. Hiermee kan je bijvoorbeeld schaduwen laten verdwijnen (al is daar ook een aparte knop voor). Per foto verschilt het of je naar links of rechts moet swipen.
Bij gebouwen kan je beter kiezen voor een hoger contrast, terwijl bij gezichten het soms mooier wordt om naar rechts te gaan.
Warmte; Met warmte kan je de kleuren in de foto wat warmer of koeler maken. Bij een zonsondergang is naar rechts schuiven vaak mooier, brengt veel meer kleur in de foto. Terwijl bij andere foto’s naar links juist mooier wordt, bijvoorbeeld weer met gezichten. Anders krijgt het object opeens een hele rare huidskleur.
Verzadiging; Hiermee kan je meer of minder kleur in een foto bewerken. Vaak is een klein stukje meer dan voldoende. Het is wel even opletten als je bijvoorbeeld een groene achtergrond hebt en op de voorgrond een huidskleur.
Lux; Tot slot speel ik nog even met de lux knop. Dat is het symbool bovenaan waarmee je een foto lichter of donkerder kan maken.
Vaagheid; Zoals ik al aangaf bewerk ik in principe geen foto’s. Er is echter een uitzondering; en dat zijn kentekens of gezichten van andere kinderen. Met de … knop bewerk ik die zodat die niet meer zichtbaar zijn.
Wat ik echt afraadt zijn collages; er is een tijd geweest dat dit helemaal ‘hip’ was. Maar de foto’s worden erg klein en de kwaliteit gaat sterk achteruit. Voor de ander is het ook een stuk minder fijn om die te bekijken. Probeer collages dus zoveel mogelijk te voorkomen.
Plaats de vakantiefoto’s los van elkaar, of maak er een slide show van zodat je ze na elkaar kan plaatsen. Dan hoef je ook niet meer te kiezen welke foto je wilt plaatsen.
Hooguit je welke als eerste neerzet en dus in je timeline verschijnt. Dat is voor mij nog wel een puntje, vaak kies ik een foto waar ik een leuke caption (onderschrift) bij kan zetten maar soms heb ik achteraf dan toch spijt dat ik niet een andere foto heb gekozen.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment