Skip to Content

Moodboard maken online; voorbeelden persoonlijke doelen of interieur

Moodboard maken online; voorbeelden persoonlijke doelen of interieur

Een moodboard maken is niet alleen leuk om te doen, maar kan je ook helpen op meerdere terreinen. Zo kan een moodboard je helpen om de uitstraling van je nieuwe interieur voor ogen te krijgen. Je kunt het invloed laten hebben op welke reis je wilt gaan maken of andere keuzes te maken, waar je nog zelf even geen raad mee weet.

Of je kunt zelfs een moodboard gebruiken om je doelen te bereiken! Wat verstaan we nu eigenlijk onder een moodboard? Hoe maak je het en als je zo’n kunstwerk hebt gemaakt: wat doe je er dan eigenlijk mee?

Waarom een moodboard maken?

Zoals je dus al hebt kunnen lezen is een moodboard maken iets wat je om meerdere redenen kunt doen. Uiteraard hangt het er een beetje vanaf welke reden jij hebt, hoe je dit gaat aanpakken. Is het als een inspiratiebron voor je interieur, wil je een persoonlijk kunstwerk maken en daarom van alles erin verwerken wat jou aanspreekt? Is het een middel om je doelen te bereiken?

Misschien vind je het gewoon leuk om creatief te gaan knippen en plakken. Dan is het ook een leuk idee om niet zomaar wat te doen, maar om er een thema aan te geven waar je ook nog eens iets aan hebt. Daarom een paar ideetjes waarvoor je een moodboard zou kunnen gebruiken.

Moodboard voor je interieur

Je wilt iets veranderen in je interieur. Misschien heb je al een idee welke kleuren je wilt. In dat geval kan je plaatjes zoeken die bij die kleur passen of die zelf die kleur zijn. Weet je juist niet welke kleuren bij je passen of bij jouw ruimte?

Blader dan gewoon eens door oude tijdschriften of surf rond op internet op zoek naar mooie plaatjes. Denk even nergens over na, maar ga puur voor afbeeldingen van soortgelijke vertrekken die je mooi vindt. Door ze te verzamelen, kun je vast ontdekken welke sfeer het meeste terugkomt!

Nu kun je met deze plaatjes al creatief aan de slag, maar je kunt er ook voor kiezen om met de sfeer die je gevonden hebt pas echt aan de slag te gaan. Heb je ontdekt dat vooral groen terugkomt? Dan ga je op zoek naar mooie afbeeldingen in die tinten groen, pak je groene stiften erbij en dat soort zaken en maak je een ‘groene moodboard’.

Spirituele moodboard

Wil je iets persoonlijks maken? Iets wat je bezighoudt? Of wil je juist ontdekken wat je bezighoudt? Eigenlijk kun je dat ook op de manier doen zoals hierboven. Blader tijdschriften door of zoek op sites naar die afbeeldingen die iets met je doen. Even niet nadenken, maar gewoon op je gevoel afgaan. Wat raakt je? Waar heb je iets mee? Misschien wordt het een chaos van plaatjes en kun je er verder niets mee (althans, dat is je eerste reactie…).

Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je ontdekt dat je voor veel plaatjes kiest die jou aan een bepaalde situatie doen denken. Of bij een bepaald verlangen. Mooi om zo dingen over jezelf te kunnen ontdekken. Daarnaast kan het een uitlaatklep zijn om met iets wat je raakt aan de slag te gaan.

Zoek in dat geval dus plaatjes die voor jou bij je gevoel passen. In beide gevallen is creatief omgaan met je gevoelens gewoon fijn om te doen en je houdt er ook nog een mooi kunstwerk aan over!

Doelen bereiken

Een moodboard kan je ook helpen om je droom te verwezenlijken. Het idee hierachter is dat je je brein prikkelt. Jouw brein filtert de dingen die om je heen gebeuren en laat jou vooral die dingen opmerken die van belang zijn. Door het moodboard met jouw droom erop op een plek te hangen zodat je het vaak ziet of door hier bewust iedere dag even naar te kijken, weet jouw brein dat dát de dingen zijn die voor jou belangrijk zijn.

Zo zal het je heel snel opvallen als er dingen om je heen gebeuren die je met beide handen moet aangrijpen om zo dichterbij je droom te komen. Het houdt je bewust en onbewust bij de les, zeg maar. Jij hebt je doel duidelijk voor ogen, waardoor je het doel ook sneller zult bereiken. Manifesteren met behulp van een moodboard, dus.

Neem de tijd voor je moodboard

Het maken van een moodboard heeft het meeste succes (en de meeste impact als je gaat voor een meer spirituele invulling) als je er de tijd voor neemt. Dus niet even snel op internet een paar plaatjes opzoeken en klaar. Verzamel oude tijdschriften en blader deze door. Natuurlijk kun je dat best aanvullen met internet-afbeeldingen, maar zoeken zonder een bepaalde zoekopdracht is lastig. En dan ben je eigenlijk alweer te bewust aan het sturen.

Vanzelfsprekend is dit niet aan de orde als je gewoon de inrichting van je keuken wilt ontdekken, want de zoekopdracht keuken is gewoon te doen… Het schijnt trouwens ook zo te zijn dat symboliek heel goed werkt voor je brein!

Welke materialen gebruik je tijdens het maken van een moodboard?

Uiteraard kun je heel veel gebruiken voor je moodboard. Een groot stuk karton werkt prima. Maar plakken en tekenen op een canvasdoek kan natuurlijk ook juist mooi zijn. Oude tijdschriften zijn ideaal. Zeker als het tijdschriften zijn die niet specifiek over 1 onderwerp gaan.

Damesbladen, bijvoorbeeld, behandelen heel veel verschillende onderwerpen, zodat je er heel veel verschillende afbeeldingen of teksten in kunt vinden! Want ook teksten zijn fijn om uit te knippen.

Zorg voor stiften, verf of ander tekengerei, waarmee je zelf nog wat kan opschrijven of tekenen. Of om gewoon het geheel net even extra mooi te maken, door een sierrandje erbij te tekenen (om maar iets te noemen).

Uiteraard heb je een schaar nodig. Nu kun je ook kiezen voor een schaar met een kartelrandje, zodat de plaatjes leuk uitgeknipt worden. En lijm die wel stevig plakt, maar niet door het papier heen te zien is.

Welk kleurgebruik?

Als je een moodboard wilt maken voor je inrichting, dan is kleurgebruik uiteraard juist hét thema van je kunstwerk. Of een bepaalde sfeer, dat kan ook. Maar voor de overige kunstwerken zal je dit het beste loslaten om zo vooral bezig te zijn met het ontdekken of het neerzetten van je droom.

Maak je een moodboard vooral om een mooie decoratie te hebben in je kamer? Dan houd je de kleuren van je interieur in dat vertrek aan. Zo maak je het tot een prachtige eyecatcher!

Een moodboard als kunstwerk

Uiteraard is je moodboard een kunstwerk! Waar jij met liefde aan gewerkt hebt. En dus is het dan zeker waard om het op te hangen. Heb je het gemaakt als ‘actionboard’ voor je droom? Hang het dan op een plek waar je het vanzelf tegenkomt in het kader van het visualiseren.

En waar je er niet zomaar aan voorbij hobbelt. Het kan zomaar zo zijn dat je kledingkast of naast de badkamer spiegel dan een geschiktere plek is dan de muur van je huiskamer.

Je kunt er een foto van maken en het daarmee ook gebruiken als de wallpaper van je mobieltje of je laptop! Heb je juist een moodboard gemaakt om het kleurgebruik in je keuken of slaapkamer te bepalen? Ta, dan hoort je kunstwerk natuurlijk gewoon daar aan de muur te hangen…

Digitaal moodboard

Natuurlijk kun je tegenwoordig ook heel makkelijk online een digitaal moodboard samenstellen door bepaalde ideeën en afbeeldingen te verzamelen. Pinterest is hier het ultieme platform voor. Je kan hier heel makkelijk verschillende borden aanmaken om zo inspiratie voor een nieuwe kinderkamer, een mooie reis of gerechten voor het eten te bewaren.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *