Skip to Content

Money mindset veranderen; wat is het en tips en negatieve ideeën omzetten

Money mindset veranderen; wat is het en tips en negatieve ideeën omzetten

Money mindset: misschien heb je er al meer over gehoord of kom je het woord zelfs regelmatig tegen. Wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en wat moet je ermee? Waarom is het belangrijk om een positieve money mindset te hebben? En allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan?

Wat is money mindset?

Je weet vast wel wat een mindset is. De manier waarop je naar een bepaald onderwerp kijkt is dus jouw mindset ten opzichte van dat onderwerp. Hierbij gaat het dan ook over jouw manier van tegen geld aankijken. Als geld voor jou een onderwerp is waar je je door laat belemmeren, dan zou je kunnen spreken over een negatieve money mindset.

Geld is er nooit genoeg in jouw beleving. Als je geld enkel ziet als een middel om dingen die je graag zou willen, waar te maken, dan kan er een positieve money mindset gaan groeien. Je leeft dan niet van maandsalaris naar maandsalaris, maar kijkt verder dan dat. Het gaat niet meer alleen maar over rond kunnen komen, maar juist over dromen waarmaken. En dat heeft invloed op meer vlakken in je leven.

Lees ook: Wie betaalt wat in de relatie

Hoe is jouw money mindset ontstaan?

Money mindset: misschien heb je er al meer over gehoord of kom je het woord zelfs regelmatig tegen. Wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en wat moet je ermee? Waarom is het belangrijk om een positieve money mindset te hebben? En allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan?

De manier waarop jij naar geld kijkt heeft veel te maken met jouw verleden. Hoe werd er bij jou thuis omgegaan met geld? Was er altijd genoeg of waren er juist altijd tekorten? Hoe werd er over geld gesproken? Kon dit open en bloot of werd het toch meer op de achtergrond gehouden? Hoe hard moest jouw vader of moeder werken om goed rond te kunnen komen? Hoe werd er thuis gesproken over geld verdienen? Was dit gekoppeld aan hard zwoegen?

Geld verdien je door hard werken

Door bovenstaande voorbeelden kan je idee gevormd zijn dat je altijd hard moet werken om überhaupt geld te verdienen. Dat het ook op andere manieren mogelijk is, kun je dan afdoen als onmogelijk. Of je zult niet durven investeren in iets, omdat dat veel money kost. Terwijl het juist je op weg zou kunnen helpen naar méér geld. Ga maar eens bij jezelf na hoe jij met dit soort dingen omgaat.

Is dit wat ik wil?

Nu kun je je afvragen waarom je anders zou moeten gaan denken over geld. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, dat is helemaal aan jou. Als jij tevreden bent met een gat in de hand is dat prima. Maar als je vrijer wilt zijn hierin, dan is het fijn om op een andere manier met geld te leren omgaan. Altijd het gevoel hebben dat je tekort hebt kan je gevoel van tevredenheid aantasten én een vrees geven waardoor je ook geen stappen durft te nemen om dingen anders te doen waardoor je vrijer kunt leven of meer je droom kunt waarmaken. Tevreden zijn met wat er is én stappen durven nemen om het nog mooier te maken: je voelt toch aan alles dat dat een stuk fijner is. Een positieve money mindset kan je hierbij helpen.

Zijn mijn geldzorgen reëel?

Uiteraard kunnen geldzorgen gewoon reëel zijn. Daarom is het bijhouden van jouw financiële uitgaven een aanrader. Zo kun je zien of je werkelijk een geldprobleem hebt of dat je best minder zorgen mag en kan maken. Mocht je inderdaad meer uitgeven dan erbinnen komt of helemaal niet aan sparen toekomen? Kijk dan wat je hieraan kunt doen door bepaalde aanpassingen te maken in je bestedingspatroon! Kun je wel sparen? Dan wordt het misschien tijd om je te realiseren dat je je druk maakt over misschien wel helemaal niks…

Dankbaarheidsdagboekje

Net zoals een dankbaarheidsdagboekje kan helpen om positiever in het leven te staan, kun je dit ook op financieel gebied doen. Houd iedere dag bij wat je hebt bespaard, uitgegeven of juist ontvangen en wat jou daarin voor positiefs heeft gebracht. Een besparing omdat je iets goedkoper hebt kunnen vinden op een andere site, bijvoorbeeld. Of dat een klant de rekening direct overmaakte in plaats van pas over drie weken…

Geloof in jezelf!

Ben je een eigen ondernemer? Heb je ook de neiging om opdrachten maar aan te nemen ook al zijn ze behoorlijk onderbetaald? Natuurlijk is het beter dan niets. Maar al die tijd die je daar aan kwijt bent verspil je eigenlijk. In die tijd had je ook op zoek kunnen gaan naar betere opdrachten, waardoor het in de toekomst beter wordt. Je bent het waard om beter betaald te worden! Durf jezelf neer te zetten en accepteer simpelweg de lage bedragen niet meer. Doe je dit niet, dan blijf je in het oude kringetje ronddraaien zonder dat er iets verandert. Ja, het is erg makkelijk gezegd, zeker als je het geld hard nodig hebt.

Is dat bij jou zo? Maar eigenlijk heb je het dan juist zo hard nodig dát er iets veranderen moet! Misschien kun je dan met jezelf afspreken hoeveel tijd je vrijmaakt om wel die betere opdrachten te kunnen vinden, zodat je wel geld binnenkrijgt maar je ook iets veranderen kunt! En weet je: als jij van jezelf denkt dat je het niet waard bent, dat het nooit gaat lukken om veel geld te verdienen, dan zal dat ook inderdaad moeilijker worden. Heb jij de overtuiging dat je dat wel gaat lukken, dan is de drijfveer veel groter om het ook werkelijkheid te laten worden! Of beter gezegd: de kans dat je dat ook voor elkaar krijgt is dan veel groter.

Dromen waar maken

Zie je geld als een middel om je droom waar te maken, dan heb je een drijfveer die je aanspoort. Maar je hebt ook een stok achter de deur waardoor je bijvoorbeeld beter zult sparen. Je zult je gelduitgaven hier makkelijker op afstemmen zodat je dus ook meer geld overhoudt! Misschien wil je ooit wel eens als digital nomad rond reizen?

Droom groot

Er heerst nog altijd een taboe om er openlijk voor uit te komen dat je veel geld wilt verdienen. Maar misschien nog wel meer dat je het op een leuke manier wilt verdienen. Je hoort gewoon hard te werken voor je geld. Klaar! Maar laat je niet afschrikken. Kies het werk waar jij in de eerste plaats een grote klik mee hebt. Dan is werken op zich al leuk. En als het je dan ook nog lukt om in minder uur wel lekker geld binnen te krijgen, dan is het dubbelop leuk! Laat anderen dan maar kletsen!

Laat je inspireren

Money mindset: misschien heb je er al meer over gehoord of kom je het woord zelfs regelmatig tegen. Wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en wat moet je ermee? Waarom is het belangrijk om een positieve money mindset te hebben? En allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan?

Lezen en horen van anderen hoe zij hun dromen waarmaken of hoe zij veel geld hebben verdiend, kunnen je zeker inspireren. Op internet zijn er genoeg sites die vinden die hierover gaan. Zoek je puur op money mindset, dan kom je vooral bij Engelstalige boeken uit. Maar je zou in het Nederlands boeken kunnen lezen als:

  • De rijkste man van Babylon (hier)
  • Miljonair met een gewone baan (hier)
Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *