Inspiratie nodig voor een lekkere verjaardagstaart die je binnen no time op tafel hebt staan? Probeer dan eens deze overheerlijke Monchoutaart, met een bodem van bastognekoekjes en topping van heerlijke kersen.
De taart hoeft niet in de oven gebakken te worden, maar slechts een aantal uur in de koelkast om op te stijven. Ideaal dus voor op een warme zomerdag. En maak je de Monchoutaart een dag van tevoren, dan is deze nog lekkerder doordat de smaken goed zijn ingetrokken.
Hieronder vind je de ingrediënten om deze heerlijke taart te maken, stap voor stap. Dit recept is één van mijn persoonlijke favorieten, en ik hoop dat jij er ook van zult smullen!
Ingrediënten voor monchoutaart
- 200 gram Monchou
- 75 gram fijne kristalsuiker
- Een zakje vanillesuiker
- Een zakje Klopfix
- 250 ml slagroom
- 200 gram bastognekoeken
- 75 gram margarine of ongezouten roomboter
- Een à twee blikken kersen (vlaaifruit)
Wat heb je verder nodig?
Voor deze Monchoutaart heb je een springvorm nodig. Ook heb je bakpapier nodig om de bodem van de springvorm te bekleden.
Voor het vermalen van de bastognekoekjes is een keukenmachine of hakmolen met staafmixer erg handig, maar eventueel kun je de koekjes ook in een plastic zak doen en ze fijn slaan met een deegroller.
Om de boter te smelten, kun je een steelpannetje gebruiken, maar je kunt de boter ook in een schaaltje in de magnetron doen.
Verder heb je een handmixer, garde of staafmixer nodig voor het opkloppen van de slagroom en Monchou. Je hebt minimaal twee beslagkommen nodig, en een spatel waarmee je de kommen leeg kunt schrapen is ook erg handig.
Tenslotte kun je gebruikmaken van een keukenweegschaal om de suiker en bastognekoekjes in af te wegen; de overige ingrediënten hoef je niet per se af te wegen.
Omdat je gewoon hele verpakkingen gebruikt (twee verpakkingen Monchou van elk 100 gram, en een bekertje slagroom van 250 ml). Een pakje boter heeft vaak al een aanduiding per 50 gram, dus het is niet zo moeilijk om een blokje boter van 75 gram af te snijden.
Hoe maak je het?
Stap 1: Verkruimel de bastognekoekjes.
Zelf heb ik de bastognekoekjes verkruimeld in de hakmolen van mijn staafmixer. Eerst heb ik uiteraard 200 gram koekjes afgewogen (een hele doos bastognekoekjes bevat ongeveer 250 gram koekjes). Ik heb de verkruimelde bastognekoekjes daarna in een lege beslagkom gedaan.
Stap 2: Smelt de boter
Je kunt de boter smelten in een steelpannetje, maar ik vond het makkelijker om de boter in een ovenvast schaaltje te doen en een minuutje in de magnetron (ik zette hem op 600 watt) te laten smelten. Nadat de boter is gesmolten, giet je het bij de verkruimelde koekjes en mix je de boter en de bastognekoekje door elkaar.
Stap 3: Maak de bodem
Kieper het mengsel van verkruimelde bastognekoekjes en gesmolten boter in een met bakpapier beklede springvorm. Met de bolle kant van een lepel kun je het mengsel goed aandrukken en krijg je een mooie bodem. Zet de springvorm daarna eventjes in de koelkast, zodat de boter weer kan stollen en de bodem harder wordt.
Stap 4: Mix de slagroom met Klopfix en vanillesuiker
Bak een nieuwe beslagkom en giet hierin het bekertje slagroom, en voeg de inhoud van het zakje Klopfix en zakje vanillesuiker toe. Met de handmixer, staafmixer of garde, klop je de slagroom stijf. Het is zeker geen overbodige luxe om hierbij even een kookschort te gebruiken, want het kan wel eens flink gaan spetteren!
Stap 5: Mix de Monchou met suiker
In een andere beslagkom voeg je de Monchou toe en de fijne kristalsuiker. Ook deze ingrediënten moeten goed gemixt worden. Zorg dat het zoveel mogelijk klontvrij is. Ook hierbij kun je misschien maar beter een kookschort gebruiken, omdat er stukjes Monchou in het rond kunnen vliegen!
Stap 6: Meng de slagroom met de Monchou
Voeg het mengsel van Monchou en suiker toe aan de opgeklopte slagroom, en mix deze voorzichtig met een spatel door elkaar. Je kunt eventueel een garde gebruiken om het nog verder met elkaar te mengen.
Stap 7: Doe het mengsel in de springvorm
Haal de springvorm met de bastognebodem weer uit de koelkast. Je kunt nu het taartmengsel in de springvorm gieten. Gebruik een spatel om de kom goed leeg te krijgen. Uiteraard mag de gebruikte spatel daarna worden afgelikt, want het mengsel van slagroom, suiker en Monchou is echt heerlijk! Zet daarna de taart in de koelkast om op te stijven. Dit duurt een aantal uur (zelf houd ik minimaal 4 uur aan), maar eigenlijk is de taart het allerlekkerst als deze minimaal een nacht in de koelkast heeft gestaan.
Stap 8: Verdeel de kersen over de taart
En dan nu de kers op de taart! Ik heb zelf één blik vlaaifruit (kersen) gebruikt, maar twee blikken kan natuurlijk ook. Je kunt de taart hierna direct aansnijden, maar het is nog lekkerder om ook de kersen af te laten koelen door de taart nogmaals in de koelkast terug te zetten. Wat je natuurlijk ook kunt doen, is het blik kersen van tevoren in de koelkast zetten, zodat deze ook op koelkasttemperatuur zijn in plaats van kamertemperatuur.
Stap 9: Smullen maar!
Wanneer de taart voldoende is opgestijfd en heerlijk koel is (inclusief de kersen), is het tijd om de taart aan te snijden. De taart is vrij machtig, dus je kunt de taart het beste in 10 tot 12 stukken snijden. Heerlijk op een zomerse dag. Eet smakelijk!
Variatie
Je kunt met deze taart natuurlijk ook variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere koekjes gebruiken voor de bodem (denk aan Oreo-koekjes of granenbiscuits) of een ander soort fruit op de taart leggen (bijvoorbeeld mango, aardbeien, perzik, noem maar op!).
Of ben je misschien niet zo’n zoetekauw? Gebruik dan minder, of zelfs geen suiker. Het fruit waarmee je de taart afmaakt bevat namelijk ook al suikers, en de koekjes waarmee je de bodem maakt vaak ook. Kies lekker wat je zelf wilt, want met deze Monchoutaart kun je eigenlijk alle kanten op!
Meer variaties vind je hier.
Ik hou echt helemaal niet van taart of zoetigheid maar deze vind ik zó lekker, hiervoor maak ik graag een uitzondering! Fijn ook dat hij makkelijk te maken is, anders zou ik er niet aan beginnen.