Skip to Content

Molino Health fryer review; airfryer & oven

Molino Health fryer review; airfryer & oven

AdvertisementAdvertisementRegelmatig hoorde ik van andere moeders dat zij zo blij waren met hun airfryer. En dat ze hem meerdere keren per week gebruikten.

Om eerlijk te zijn zette ik daar altijd mijn vraagtekens bij. Ik zag een airfryer nog echt als een alternatief voor de frituur. Waarbij je in plaats van met vet, met warme lucht het voedsel verhit en daardoor bereidt.

Oké, ik had ondertussen gelezen dat je er veel meer mee kon. Toch is dat niet goed in te beelden tot je er zelf eentje hebt.

Ik was al begonnen aan een zoektocht, maar ja airfryers zijn niet goedkoop en we hebben een oven en frituur. Dus bleef ik het uitstellen.

Tot ik deze tegenkwam, een extra grote waar 4 L in past en je dus in een keer voor het hele gezin voedsel kan bereiden.

Dit had ik eerder moeten hebben

We maakten voor de airfryer plaats op het kleine aanrecht. Naast het koffiezetapparaat, de waterkoker en de keukenmachine.

Eerst maar eens zien of we hem ook echt zouden gebruiken of dat hij vooral veel in de weg staat. Erg klein is hij niet vanwege de grote inhoud. We kregen hem vlak voor de Kerst en op het menu stond een megakalkoen van 4 kg.

Gelukkig al wel gevuld. We hebben even gepast en zelfs deze past in de airfryer!

Uiteindelijk hebben we hem toch in de oven gebraden omdat we de airfryer voor andere gerechten gebruikten.

De bediening gaat echt supereenvoudig. Er zijn een aantal menukeuzes waar je uit kan kiezen. Bakken, frituren, grillen etc. Met de timer / temperatuurknop kan je de duur en temperatuur bijstellen.

De temperatuur is instelbaar van 50 tot 230 graden dus je bakt ingrediënten altijd op de juiste temperatuur. De friteuse gebruikt hete lucht, maar ook infrarood en een roterend systeem om je gerechten gelijkmatig te garen.

Na 1 of 2 keer heb je het al precies door hoe het werkt. Veel knopjes zitten er niet op en dat is wel erg fijn. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik wel eens wat in de oven wil doen. De timer instel.

Maar dan door de kinderen afgeleid wordt, een schone luier of dat ze gewoon aandacht nodig hebben. Van het één komt het ander en voor je het weet ben je vergeten dat de oven aan stond. De airfryer schakelt zichzelf uit na het bakproces.

Het lijkt misschien alsof hij nog aan staat, maar dan is hij bezig met afkoelen.

Hij staat hier nu standaard op het aanrecht en ik gebruik hem zeker meerdere keren per week. Van groenten grillen, tot de aardappelpartjes bakken of een broodje á la subway-stijl.

Heerlijk als de kinderen naar school zijn even wat anders dan een boterham en goedkoper dan kant en klaar halen.

Ik dacht stiekem dat ondertussen iedereen een airfryer heeft, maar dat lijkt toch een bepaalde generatie te zijn met moeders van dezelfde leeftijd.

Wel merk ik dat steeds meer mensen interesse hebben, zelfs mijn moeder en haar buurvrouw hebben gevraagd om een ‘demonstratie’ en proeftest van de airfryer.

Nu alleen een ‘probleem’ ik hoor ook heel veel positieve dingen en slow-cooker recepten dus nu staat dat ook op mijn lijstje…

Is een airfryer gezond?

Sinds jaren van daling is de friteusemarkt in Nederland weer aan het stijgen. En een derde van de verkochte snackbereiders is een heteluchtvariant. Deze zijn nu vier jaar op de markt.

Gerechten kunnen tot 80 procent minder vet worden bereid en dat trekt veel huishoudens aan. Everdien van der Leek (28) is diëtist en gezondheidswetenschapper. ,,Frituren met minder vet door gebruik van heteluchtfriteuses is in opkomst.

Bij ‘verse frites‘ uit de koeling en de meeste diepvriesfriet die je hiervoor gebruikt, zit meestal al wat vet toegevoegd.

Bij de meeste van deze apparaten hoeft er maar een lepel olie bij, daardoor is het een minder vette en calorierijke bereiding. Dat is zeker een voordeel ten opzichte van de frietjes uit de frituur of van de snackbar, waar 100 gram friet al ruim 300 kcal bevat.” Bron

Nog steeds luidt het advies echter om met mate te frituren, en als je frituurt, kan een heteluchtfriteuse een gezonder alternatief zijn. Wil je het apparaat nog gezonder inzetten? Grill er eens groenten in.

Meer groenten eten is altijd goed.  Want met de airfryer kun je niet alleen frituren, maar ook grillen, gratineren, braden, karameliseren en bakken.

Niet alleen gezonder maar ook veiliger!

Een groot nadeel van traditioneel frituren is de hete olie. Deze olie wordt tijdens het frituren tot zeer hoge temperaturen gebracht. En een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, zeker met kinderen in huis.

Wist je dat er jaarlijks ongeveer 400 mensen met brandwonden in het ziekenhuis terecht komen, als gevolg van ongelukken met frituren.

Dit kan komen doordat olie terecht komt op het lichaam door spatten of morsen. Of doordat oververhitte olie vlamvat en er een brand ontstaat.

Met een hetelucht friteuse heb je niet meer het risico dat er ongelukken gebeuren door heet vet. Bijkomend voordeel is dat een friteuse op hete lucht ook nog eens sneller afkoelt dan een normale frituurpan.

Frituren & Snacken in de Molino Airfryer

Natuurlijk hebben we ook de frituuroptie uitgeprobeerd. Hiervoor gebruik je een as die je door de trommel heen steekt en in de airfryer bevestigd.

Het is even oefenen hoe je hem er goed in steekt en dit blijft toch wel even een dingetje. Vooral met het leeghalen omdat de as dan heel warm is en de trommel verschuift. Maar oefening baart kunst 😉

Het eten uit de airfryer is veel gezonder dan uit de frituur omdat je geen vet gebruikt. Verse frietjes bevatten op deze manier maar liefst 8% minder vet!

Het is ook veel smaakvoller. Wel duurt het langer voor je patat klaar is dan in de frituur waar je snel wat meer kan bijbakken. Of je nu patat bakt, of een frikandel of andere hapjes.

Speciale oven / airfryer varianten worden erg krokant, maar ook zonder is het prima te doen. Het ziet er misschien minder appetijtelijk uit, zo zwellen gewone frikandellen enorm op en worden ze een beetje beurs. Ze zijn wel enorm lekker!

De patatjes worden ook veel knapperiger in de airfryer dan in de oven. Niet alleen qua smaak lekker maar ook qua structuur.

Mijn favoriet uit de airfryer zijn toch echter wel de aardappelballetjes of partjes of de miniloempiaatjes. Uit de oven / koekenpan wordt dat toch nooit zo lekker. Nu is het airfryer aanzetten, vlees bakken en groente bereiden en je kan aan tafel!

De oven als heteluchtoven gebruiken

De heteluchtfriteuse is ook geschikt voor (af)bakken, grillen, stoven en roosteren. Niet alleen vlees en aardappelen, maar ook brood en zoete gerechten of zelfs een compleet American breakfest.

We hebben de afgelopen weken diverse gerechten geprobeerd. Van kippenpootjes die echt enorm smaakvol werden en sneller klaar zijn dan in de oven. Niet alleen omdat je niet hoeft voor te verwarmen maar ze zijn ook sneller gaar.

Het voordeel daarvan is dat je kan koken en tegelijkertijd een tweede gerecht kan bereiden en het tegelijkertijd klaar is om te serveren. Maar ook ander vlees zoals schnitzels, worstjes en vis.

In de koekenpan kan dat soms lastig zijn omdat ze vastbakken. In de airfryer heb je daar geen omkijken meer naar.

Zelfs diepvriespizza’s zijn prima te bereiden in de airfryer. Het geeft toch een heel andere smaaksensatie dan je gewend bent. De smaken blijven veel beter aanwezig.

Wel is het zo dat de warmte vanaf de bovenkant komt. Als het hele rek vol ligt komt de warmte er minder goed langs en kan de onderkant minder knapperig worden.  

Nu is de airfryer natuurlijk geen oven dus bijvoorbeeld voor het bakken van cupcakes is een traditionele oven toch prettiger. Toch staat dit nog wel op mijn lijstje om te proberen.

Gezond vlees & groente grillen & BBQ-en

Gegrilde groentes vind ik altijd erg lekker, maar ik vind het vaak onzin om daarvoor de oven aan te zetten. Voor te verwarmen etc.

In de airfryer is dat geen probleem meer. Denk aan schijfjes ui, plakjes courgette, een paprika in kwarten of andere verse groenten. Ze krijgen zo’n heerlijke smaak.

Wat ook een groot succes was is ananas. Als je die gaat grillen, (zonder extra suiker of wat dan ook) worden ze licht gekarameliseerd, waardoor ze nog net wat zoeter worden. Echt één van mijn guilty pleasures.

Voorheen deed ik dat op de bbq, maar nu kan ik er dus ook van genieten zonder dat ik eerst een vuurtje hoef te stoken!

Ook een favoriet menu is de bbq-functie. Ideaal zo in de winter om toch te genieten van gebraden vlees.

De kipspiesjes die ik had gemaakt waren echt net zo lekker als van de bbq. Zelfs als de houtskoolsmaak ontbreekt. De paprika’s kwamen er ook echt heerlijk uit.

Makkelijk schoon te maken

De airfryer gebruik je met het tromeltje of met de oveninzet. Hierdoor kan het vet gewoon uit het voedsel druppelen in de grote bak.

Deze kan je eenvoudig schoonmaken met een keukenpapiertje of een keer mee laten spoelen in de vaatwasser. Ook de trommel van de frituur en het hoge en lage rek mogen in de vaatwasser. Ook dat gaat lekker makkelijk dus!

Handige sites

 • Twijfel je om wel of niet te kiezen voor een airfryer; neem dan deze afwegingen mee van Allinmam.
 • Een heel handig overzicht met alle baktijden en temperaturen vind je hier.
 • Nieuwsgierig naar welke bakvormen geschikt zijn voor in de airfryer? Bregje heeft het allemaal uitgezocht.

Meer informatie vind je hier

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van wjm wjm schreef:

  Wie weet hoe ik het filter open kan krijgen om schoon te maken?

 2. Avatar van Emmy Emmy schreef:

  Heb een Molini fryer gekocht maar weinig tot geen gebruikers handleiding te vinden. Hoe bak je snacks? Moeten die op het rooster of roterend mandje.
  bv frikandellen , kroketten. Bitterballen zullen in het mandje moeten denk ik.

 3. Avatar van Harry Harry schreef:

  Bij mij is helaas het sluitinkje van het mandje dat rond draait losgeschoten dit is zo fragiel… niet meer zelf te maken iemand enig idee waar ik een andere kan bestellen. het is een Molino healt freyer 10ltr pas 1 jaar oud

 4. Avatar van Rita Van Loo Rita Van Loo schreef:

  Ik gebruik de Molino nu meer dan een jaar, bijna dagelijks en ik zou het toestel niet meer willen missen.

 5. Avatar van W.G. van Oers W.G. van Oers schreef:

  Ik heb ook deze airfryer maar ik vind dat hij niet echt een bak kleurtje geeft aan het voedsel. alles blijft bleek . kan je ook uitleg geven over de standen. misschien zet ik hem wel verkeerd?

 6. Avatar van Albert Albert schreef:

  Ook ik heb sinds kort een Molino healtthy fryer aan geschaft, maar ben ontzettend bezig met het uit puzzelen van de tijden hoe lang iets moeten bakken of grillen, vraag me af of er geen boekje of iets dergelijks is waar de tijden voor vlees enz in vermeld staan, heb er patat in gebakken, erg smakelijk, bitterballen en andere snacks ook ( daarbij hou ik me maar aan de tijden die op de verpakking staan) maar met kippenpootjes/ drumsticks vind ik het moeilijk om een tijd in te toetsen, heb op verschillende pagina’s van Google gekeken en weet het zo ongeveer. ben echt blij dat ik deze gekocht heb, en zal veel moet uitzoeken voordat ik em optimaal kan gebruiken; daarom lijkt mij een boekje met tijden voor verschillende etenswaren handig, maar weet niet of dit er is/ weet niet of zoiets bestaat? misschien kan ik via hier antwoord krijgen, want de handleiding van Molino is erg beknopt, erg summier

 7. Avatar van Ronald Ronald schreef:

  Ik heb juist een Molino healthy fryer aangekocht.
  In het bijgeleverd receptenboekje staat niet echt veel info in.
  Weet er iemand of je ergens een receptenboek kan verkrijgen waar ook in staat met welk programma je wat moet klaarmaken zoals die rots,grill,bbq e.d
  Zoals een steak klaarmaken in het mandje en laten ronddraaien, maar met welk programma.
  Ik moet nog veel leren want dit is de allereerste fryer die ik heb 🙂

 8. Avatar van E.J E.J schreef:

  Molino airfryer
  na ca 5 maanden al stuk menu knop reageert niet meer.

  Hebben hem wel elke dag gebruikt.

  Erg teleurgesteld .

  Zal geen nieuwe kopen. Is te duur om zo snel kapot te gaan.

 9. Avatar van Anne Anne schreef:

  Ik heb al een een poosje de Molino Health Fryer.
  Ben er blij mee maar het ontbreekt echt aan een duidelijke handleiding.
  Ik heb nooit kunnen vinden hoe je groente kunt stomen. Welke knop daarvoor nodig is, en hoelang je dan de groente moet stomen.
  Graag een reactie.
  Alvast bedankt voor de moeite.

 10. Avatar van wilma wilma schreef:

  Hallo heb ook een molino maar vind de gebruiksaanwijzing welke toets ik bij welk gerecht gebruiken friens snap ik nog wel maar over de rest kan ik niets vinden ,welke toets waar voor is .

 11. Avatar van willem willem schreef:

  hallo ik vind het leuk al die baktijden enzo maar bij de molino xl zou het ook wel handig zijn als je ergens de 6 standen die er op staan en welke je het best kunt gebruiken bij je product

  iemand die daar wat meer over weet zou ik het graag horen

 12. Avatar van esther esther schreef:

  Ik heb hem nog niet, omdat ik het best een uitgave vind wat terughoudend met kopen maar ik raak steeds meer overtuigd dat het het geld waard is!

 13. De gerechten zien er heerlijk uit, Even mijn man overhalen voor zo’n apparaat!

 14. Avatar van Bregje Bregje schreef:

  Ik ben groot fan zoals je weet! Leuk dat jullie er nu ook eentje hebben en tha KS voor t delen van mijn tips! 🙂

 15. Avatar van elisabeth maria martina elisabeth maria martina schreef:

  als hij kapot zou gaan, zou ik gelijk voor een nieuwe gaan

 16. Avatar van Joyce Joyce schreef:

  Ik twijfel nog steeds of we een airfryer moeten aanschaffen. Maar als ik dit zo lees en de bijbehorende prijs zie, denk ik dat we toch overstag gaan. Het lijkt me ideaal en wat kun je er veel in klaarmaken!