Al een aantal jaren hebben wij een moestuintje in onze stadstuin. Niet dat ik erg goed ben in tuinieren maar gelukkig leer ik elk jaar bij. Het eerste jaar dat ik probeerde iets van de moestuin te maken kwam er niks op. Het tweede jaar kwam er wel wat op, maar het ging al vrij snel weer dood.
Inmiddels is het alweer drie jaar geleden dat ik ook serieus oogst had, oh wat was ik trots! De kinderen weten niet beter dan dat ik elk jaar probeer om wat groente te verbouwen in de tuin. Het stukje kleine moestuin heet dan ook: ‘mama’s tuin’.
Met kinderen in de moestuin
De kinderen vinden het inmiddels heel normaal dat we elk jaar komkommer, tomaat, pompoen en/of wortels uit onze tuin kunnen eten. Maar ondanks dat ze er aan gewend zijn vinden ze het superleuk.
Rond deze tijd van het jaar begin ik met zaaien, en als dan de eerste zaadjes opkomen dan springen ze door de kamer van blijdschap. In het klein kan je dit ook proberen met micro-greens.
Ze kijken geregeld of de plantjes water nodig hebben en houden de ontwikkelingen van de plantjes in de gaten, het is dan ook zeker een aanrader om een moestuin aanleggen met kinderen.
Na verloop van tijd mogen de plantjes naar buiten en ook daar wordt er goed voor ze gezorgd. Het allerleukste is natuurlijk het oogsten. Ze vinden de groente uit onze eigen tuin het allerlekkerste.
Lust ik niet
Nou is het voor kinderen natuurlijk superleuk om te zien hoe zaadjes ontkiemen, zich ontwikkelen tot planten en dat daar uiteindelijk ook groente aan groeit. Ook is het goed voor hun smaakontwikkeling. Groente en kinderen is nou eenmaal niet de allerbeste combinatie.
Maar als kinderen betrokken worden bij het eten dat ze eten, zullen ze eerder geneigd zijn het te eten en ook lekker te vinden. Dus als jij je kinderen laat zien hoe eten groeit en hoe je het klaarmaakt, dan is de kans groot dat ze beter gaan eten.
Wat heb ik nodig?
Oké, een moestuin(tje) dus. Wat heb je daarvoor nodig?
Een plek
Dit hoeft het perse heel groot te zijn. Mijn eigen moestuintje is 1×1,5 meter. Maar ook daarmee kun je een aantal verschillende groenten verbouwen. Je kunt een plek in je tuin afbakenen, maar je kunt ook een houten bak kopen die verdeeld is in vakken.
Dat is ook erg handig en het ziet er nog hip uit ook. Je kunt ook verschillenden grote bloemenpotten gebruiken die je in de tuin kunt zetten. Eventueel een kasje.
Kweekpotjes
Dat zijn van die bruine papieren bakjes. Het voordeel van het zaaien in deze potjes is dat je niet te veel water kunt geven. Het te veel aan water loopt eruit, zo worden je zaden niet te nat.
Zaadjes
Het liefst niet te goedkoop.
Aarde & Moestuinvoeding
Stokken of gaas
Dit heb je nodig om de groter wordende planten steun te geven, en ijzerdraad. Een beetje afhankelijk van de groente die je wilt verbouwen. Maar komkommer en tomaat kunnen vrij hoog worden (verschilt ook per ras) en dan hebben ze wat steun nodig.
Tuingereedschap
Denk bijvoorbeeld aan een schepje, schoffel, harkje. Als je klein begint, is klein materiaal voldoende.
Waar begin ik?
Het eerste waar je mee moet beginnen is het zaaien van de zaden, dat klink logisch. Op de achterkant van het zakje met zaad staat als het goed is wanneer je de zaden het beste kunt zaaien. Als je binnen wilt zaaien dan kun je eerder beginnen.
Als je zaden wilt zaaien, moet je de kweekbakjes vullen met aarde, de zaadjes erop doen en dan de zaadjes afdekken met weer wat aarde. Zorg meteen dat de zaadjes nat zijn en de ontwikkeling kan beginnen.
Als je de zaadjes gezaaid hebt, dan kun je de kweekbakjes het beste in een afgesloten kasje zetten. Heb je geen kasje dan kun je de aarde ook afdekken met wat keukenfolie. Kijk elke dag of de aarde nog nat is, zo niet, geef dan wat water erbij.
Zodra er een plantje opkomt mag het kasje open of kan het keukenfolie er af. Geef op tijd ook wat voeding aan de plantjes. Dit verschilt ook een beetje per soort dat je gezaaid hebt.
En dan?
Als het ’s nachts niet meer vriest dan kunnen de plantjes naar buiten in de grond. Als je inderdaad kweekbakjes hebt dan kun je de plantjes met bakje en al in de grond doen.
Zelf trek ik de rand er nog wel even af, anders ziet het er zo gek uit. De planten kunnen vervolgens verder groeien en zodra het wat warmer wordt kan dat snel gaan. Zorg ervoor dat het onkruid geregeld wordt weggehaald, en dat de planten voldoende water en voeding krijgen.
Ook kan het voorkomen dat je de strijd aan moet gaan met insecten of slakken moet weghouden. Elke groente heeft een andere behandeling nodig. Daar moet je ook een beetje handig in worden.
Zo moet je tomatenplanten bijvoorbeeld elke week even dieven. Een werkje waarbij je het teveel aan scheuten weg moet halen. Dit is erg leuk om je kinderen te leren en om samen te doen.
Bij een komkommerplant wordt er nog wel eens geadviseerd om de bloemen weg te halen, ook dit kun je kinderen uitstekend laten doen. Hier wordt goed uitgelegd hoe het moet zonder dat het erg ingewikkelde taal is.
Oogst
Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik word er altijd heel erg vrolijk van als het blijkt te lukken en als er dus vruchten aan de planten komen. En ik niet alleen, ook de kinderen staan te springen van blijdschap als de eerste vruchten zichtbaar worden.
Als je ze leert waar ze op moeten letten dan zul je zien dat ze op een gegeven moment zelf gaan kijken of er al weer wat groente klaar is om te eten. Superleuk, superlekker en supergezond!
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Hele goede tips! Ik zou graag een moestuintje starten maar ik moet eerst zorgen voor de bodemverontreiniging. Daarna kan ik leuke bloemen planten en een leuk tuintje maken!