Skip to Content

Recepten voor moeilijke eters; makkelijke en gezonde tips voor kinderen en volwassenen

Recepten voor moeilijke eters; makkelijke en gezonde tips voor kinderen en volwassenen

Het avondeten is bij sommige gezinnen echt een lastig moment, zeker als je kind een moeilijke eter is. Er zijn dan heel veel trucjes die je kan proberen en je hebt vooral een portie geduld nodig. Toch is het belangrijk dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, die zijn tenslotte noodzakelijk. Maar dwingen is natuurlijk helemaal geen optie.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg volwassenen, die een beperkte smaak hebben. Voor een deel heeft dit te maken met gewenning; wat een boer niet kent… Net zoals bij kinderen moet je iets een paar keer geproefd hebben voordat je het lekker vind. Zo vond ik koffie nooit lekker, maar als je dat een paar dagen hebt gedronken… Hieronder vind je diverse tips en recepten voor moeilijke eters.

Nieuwe tafeletiquette

Tips die hier hebben gewerkt:

  • Zelf op laten scheppen, en niet klagen als het echt een miniportie wordt (misschien schept je kind hierna nog wel wat op)
  • Laat je kind ook één dag kiezen wat het wil eten. Zo weet het kind in ieder geval dat het vandaag niet lastig is om aan tafel erbij te komen.
  • Laat je kind meekoken. Meehelpen in de keuken werkt, de groentes laten wassen en snijden en goed laten ruiken en alvast laten proeven. Misschien ontdekt jouw kind ook wel dat het eten van rauwe groentes lekkerder is dan als ze gekookt worden.
  • Neem de tijd aan tafel. Kletsen over de dagelijkse gebeurtenissen is gezellig en sociaal en tussendoor neem je even een hap van je eten.
  • Langzaam eten helpt ook beter bij een goede spijsvertering. Geen haast en vliegwerk dus.
  • Zien eten doet eten. Als jezelf met lange tanden aan tafel zit, zal de rest je na doen. Maar als je aan tafel gaat en even goed ruikt boven de pannen en zegt dat je het zo lekker vindt ruiken en dat je al direct zin krijgt in de maaltijd, zullen je medetafelgasten ook meer zin krijgen in het eten. Laat zien na je hap dat je het ook oprecht lekker vindt, de nieuwsgierigheid wordt gewerkt en al snel gaan ze ook proberen wat te eten.
  • Pas de maaltijd aan. De klassieker “eten wat de pot schaft” is een behoorlijke dooddoener, hier win je weinig mee. Als ik bijvoorbeeld andijviestamppot moet maken (waar mijn dochter en ik geen liefhebber van zijn) zorg ik dat er voor ons een stamppotje komt met rucolasla. Lijkt precies op de andijvie van de rest en iedereen eet gezellig samen.
  • Schaf het toetje af! Heel vroeger aten wij elke dag nog een toetje, dat waren mijn man en ik van huis uit gewend. Maar mijn oudste zoon zag dit als een mooie oplossing voor zijn weigeren van de prak. Tja ik kan mijn buik na afloop toch wel vullen met het toetje en geef hem eens ongelijk….Toen het toetje niet meer kwam ging hij ook vaker zijn bord leegeten.
  • Geen straf! Geen negatieve aandacht. Enkel positief reageren bij elke poging die je kind probeert te eten. De straf krijgt je kind toch wel, want hongerig naar bed gaan is echt geen pretje. En een strijd aan tafel werkt niet, is voor niemand leuk en vreet te veel energie. En ook geen dreigementen van boekjes die anders niet meer worden voorgelezen, want dit hoort bij je “naar-bed-gaan-ritueel” en niet bij het avondeten! Misschien kun je juist dat moment aangrijpen om over het eten te praten, lees verhaaltjes voor van moeilijke eters en maak het bespreekbaar.
  • Het mag! Je hoeft niet alles lekker te vinden, dat is ook bijna niet mogelijk. Jij als ouder lust waarschijnlijk ook niet alles. Maar laat je kind wel regelmatig proeven. Pas na 10 of misschien zelfs wel 15 keer echt iets geproefd te hebben kun je 100% zeggen dat je het lust of vies vindt. Vertel dit ook aan je kind, laat weten dat het ook echt iets vies mag vinden.

Iets nieuws

Onbekend maakt onbemind, ook geldt dit voor wat je moet opeten. Wat je niet kent, stop je nu eenmaal niet graag in je mond. Bang dat het heel vies is. Je stelt je er al bij voorbaat op in en je moet al kokhalzen bij het idee dat je het in moet slikken. Het brein doet veel met een mens (denk maar aan het programma Expeditie Robinson (hier), hoe er met afschuw een hamburger werd gegeten door Remy).

Wij krijgen via Too Good To Go ook regelmatig producten in huis die we anders nooit zouden kopen. We bekijken het met een lange neus en fronsen de wenkbrauwen…..is dat lekker? We hebben geen flauw idee natuurlijk en ook dit is dan een mooi moment om met de kinderen te delen.

Niemand weet hoe het gaat smaken, niemand kan vooraf vertellen of het lekker is of niet. We gaan het samen ervaren en ontdekken.

Hoe leuk als je dan allemaal tegelijk verbaasd bent over de smaak. Bevalt het? Ik vind het ook lekker ruiken, het ziet er mooi uit van kleur. Door veel aspecten samen te benoemen leer je meer over het product en soms mag het vaker terug op tafel komen.

Kinderen mogen zien dat ook jij soms moet leren wennen aan een nieuwe smaak. En echt serieus geloof me, je moet echt iets 10 tot 15 keer hebben gegeten voordat het echt lekker gevonden kan worden (of niet). De eerste keer dat ik een pizza at, belandde het linearecta in de vuilnisbak… iedereen vond het smerig. En nu is het een feest als we pizza eten!

Vorige keer kregen we dus een lamsnek. Oef dat klinkt zielig, een nek van een lammetje. Natuurlijk niet iets wat we wekelijks eten en ik moest echt even goed zoeken op internet wat ik er mee kon maken. Ik kwam uit op dit stoofgerecht en we hebben allemaal onze vingers erbij afgelikt.

Heerlijk bleek het te zijn! Het voelde bijna als een soort overwinning, voor iedereen en alles er om heen maakte het gewoon een speciale gelegenheid hahaha, en dat voor een doorsnee donderdagmaaltijd.

Recepten die moeilijke eters wél eten

Soep

De meeste groentes kun je verwerken in een grote pan soep. Bij het maken van de soep kunnen kinderen ook goed meehelpen. Het draaien van de kleine gehaktballetjes bijvoorbeeld, het wassen en misschien ook wel het snijden van de groentes. Het bouillonblokje verkruimelen boven de pan.

Door deze handelingen stimuleer je keer op keer verschillende zintuigen. Ze zien wat er allemaal in de soep gaat, ze voelen de ingrediënten tijdens het wassen en ze ruiken het terwijl de soep gaat koken. Een prima manier om de eetlust mee op te wekken.

Laat ze vooral ook ingrediënten erin doen die ze zeker weten lekker vinden. Houden ze van sliertjes? Dan gaat er uiteraard vermicelli bij. Vinden ze champignons of courgettes bijvoorbeeld echt niet lekker, laat dat er dan achterwege of vermaal het desnoods met een staafmixer.

Ik maak altijd voor de zondag een grote pan soep, deze pan komt niet leeg en dat is maar goed ook. Op maandag en soms zelfs nog op dinsdag kunnen we dan ook nog genieten van een kop soep en zo weet ik in ieder geval dat er drie dagen lang bergen groentes naar binnen worden geslurpt.

Pasta

Hoe eet jij je pasta het liefst? Ik eet het liefst volkoren pasta. Soms met vis, soms met vlees, soms met kip, soms vegetarisch. Maar de saus maak ik altijd zelf. Geen potten en zakjes worden hierbij gebruikt. Het is misschien even extra werk, maar je proeft echt wel verschil. Sommige groentes kun je op verschillende manieren eten. Zo kun je paprika’s rauw eten, maar ook gekookt (in een soep) of gebakken.

Maar heb je ze ook wel eens in de oven gegrild? Dat geeft ook weer een heel andere smaak aan het product! Veel zoeter en krachtiger van smaak. In dit recept moet je de paprika dus ook eerst in de oven grillen. Laat de kinderen het verschil proeven. Laat ze leren en ervaren hoe het smaakt, wie weet krijgen ze wel een voorkeur voor een bepaalde bereiding.

Pastasaus van veel groentes

Alles kan verwerkt worden in een mooie pastasaus, denk aan courgette, ui, knoflook, champignons, wortels, prei, aubergine, tomaat, witte kool, paprika. Noem maar op. Even alles laten pruttelen en dan met de staafmixer een gladde saus maken. Wat je niet ziet, bestaat niet.

Wat je niet ziet is helemaal niet waar”. Weer zo’n leuk kinderen-voor-kinderenliedje haha…Maar wél waar! Je ziet de groentes niet, je eet voor je gevoel gewoon een rode tomatensaus, niks mis mee.

Lekker ei

Een gebakken ei, voor sommige kinderen misschien wel een traktatie om op je bord te zien. Probeer het eens uit te breiden door er een goed gevulde omelet van te maken. Varieer met stukjes kip, geruld gehakt of wat zalm en maak verschillende combinaties van groentes.

Laat ook af en toe wat groente rauw. Zo kun je bladspinazie of rucolasla even kort meebakken of juist helemaal niet en gewoon puur op de omelet erbij beleggen.

En probeer ook eens de avondmaaltijd op een ander tijdstip uit. Bijvoorbeeld als ze tussen de middag uit school komen. Misschien zijn de kinderen dan zo hongerig dat het er nu wel makkelijker in gaat. Dan hoeft er ’s avonds ook geen strijd meer gestreden te worden.

Lees ook: Ei-gerechten; 50 recepten van ontbijt, lunch tot diner

Tijd voor een snack

Als geen ander weet ik hoe hongerig kinderen uit school kunnen komen. Hier komen de pubers om de beurt tussen 14.00 en 16.00 uur thuis en het eerste wat ze doen is brood smeren, tosti’s maken, eieren koken of bakken, net waar ze trek in hebben. Was je je broodtrommel vergeten, vroeg ik in het begin. Nee, ik heb gewoon honger, was het vaste antwoord.

Toen ik een keer ’s middags op een ongewoon tijdstip al een start maakte met de voorbereidingen voor het avondeten, merkte ik dat alles wat ik al klaar had steeds minder op voorraad kwam. Schaaltjes gesneden komkommer waren leeg, paprikareepjes waren nergens meer te bekennen, ineens was de verse bieslook foetsie.

Sindsdien zorg ik dus altijd voor wat schaaltjes met verschillende groentes om makkelijk te pakken. Snack er maar lekker op los en heel af en toe maak ik er ook een goede dip bij.

Fruitspiesjes

Nee je hoeft geen kip- of kalkoencreatie te maken, wees niet bang! Maar ik weet wel dat kinderen meestal neigen naar de opvatting “liever lui dan moe”. Wil je misschien een appel of een banaan, wordt vaak beantwoord met een zuchtende nee. Maar als ik een schaaltje gesneden fruit op tafel zet, zogenaamd voor mezelf, mag ik blij zijn als ik nog één partje voor mezelf weet te bemachtigen.

Als iets voor het grijpen ligt, ja dan lusten ze het wel. Soms zien ze mij een mandarijn eten en vragen ze ook om een stukje. Als ik dan zeg dat de fruitschaal er vol mee ligt haken ze af, ze willen gewoon een stukje proberen en niet meteen een heel stuk fruit opeten.

Met spiesjes gevuld met verschillende stukjes fruit gaan ze misschien makkelijker fruit eten en leren ze (eindelijk) hoe lekker zoet het is.

Goede chips

Chips zijn altijd wel erg lekker maar niet altijd gezond. Sterker nog, veel chips zitten vol met suikers en teveel zout en zijn vaak gebakken in veel verzadigd vet.

Momenteel is er ook een discussie gaande onder snackbarhouders. Is friet nu gezond of niet? Friet maak je van aardappels en die horen toch echt onder de noemer “groente”. Maar ja, we weten ook allemaal dat een frietje nooit zonder zout of saus wordt gegeten en je bakt het in het vet. Dus de optelsom komt dan toch negatief uit.

Tenzij je zelf aan de slag gaat in de keuken. Heb je wel eens chips van stukjes groente gemaakt? Als het je lukt om ze goed knapperig te krijgen en bakt in de oven heb je een gezond alternatief in je schaaltje om lekker weg te werken.

Pizza

Een pizza is meestal wel een favoriet onder de kinderen. Het mooie van pizza is dat je zo gezond als je wilt kunt maken. Allereerst de bodem, die kun je zoals hier in dit recept maken van zoete aardappel, maar je kunt ook broccoli of wortel, spinazie of bloemkool gebruiken om een goede bodem van te maken.

Beleg de pizza met allerlei lekkers wat je lust. En geniet er lekker van, stukje over? Die kan de volgende dag als lunch nog opgegeten worden.

Wraps

Met kroten, of rode bietjes kun je ook lekkere wraps maken. Hoe dat moet lees je hier in dit recept. En om de wraps te beleggen kun je ook een keuze maken. Laat je alles liever rauw? Prima! Kies je voor een warme wrap met groente uit een wok? Ook prima.

Pas het aan naar wens en maak er een lekkere maaltijd van. Dipje erbij van een fijne yoghurt met verse kruiden en je kunt heerlijk smullen.

Een draak van een pannenkoek

Zodra je hoofdmaaltijd begint met een van de 5 P’s , dan zit je negen van de tien keer wel goed bij je kind. Poffertjes, patat, pizza, pannenkoeken…..daar komen ze graag voor aan tafel. Maak dan ook eens een pannenkoek met groente. Bijvoorbeeld deze drakenpannenkoek gemaakt van spinazie. Wie weet gaat de stapel binnen no time op.

Lekker smeren

Zelf doen, iets waar kinderen al snel een soort gouden regel van hebben gemaakt. Zodra ze zelf iets mogen doen, gaan ze er ook voor en zijn ze extra trots op het resultaat. Dat geldt ook met eten, zo vroeg mogelijk zelf laten stunten met het hapje naar binnen krijgen, zelf die boterham te laten smeren en zelf ook af en toe laten koken.

Dit heeft bij ons ook echt goed uitgepakt en ze vinden het ook echt leuk om zelf te koken. Alle drie inmiddels weten ze hun weg in de keuken en vragen ook geregeld of zij weer eens mogen kokkerellen. Graag zelfs!!! Heerlijk!

En wat voor kinderen geldt, gaat ook op voor grote mensen. Ik ben ook echt een groot liefhebber van “zelfgemaakt”. Geen kant-en-klare sausjes meer, maar zoveel mogelijk vers en zelfgemaakt. Een goede balans zoeken tussen de juiste ingrediënten, niet te zoet met een grote hoeveelheid aan geraffineerde suikers en ook niet te veel zout, sommige producten hebben al genoeg toegevoegd zout, zodat ik het verder makkelijk achterwege kan laten aan het recept.

Zo kun je ook zelf zeer makkelijk je eigen pesto maken. Vul er een mooi weckpotje mee die goed luchtdicht afsluit en je kunt er een weken van gebruik maken. Deze pesto is van spinazie en pistachenoten. Als je gezouten noten gebruikt dan heb je absoluut geen extra zout meer nodig.

Ook in de kaas die erin gaat zit al genoeg, dus dat scheelt weer. En houd je nu van extra pittig, gebruik dan een goede chili-olie en een extra teentje knoflook kan ook vast geen kwaad.

Deze verse pesto kan overal bij, lekker op een omelet, door een pasta, door een soep, op een stokbroodje bij een borrelplank of als botervervanger op je boterham. Lekker nog een plakje kipfilet of kaas erop en je hebt een gezonde boterham als lunch met extra groente gegeten.

Groente smoothie

Wie het erg lastig vindt om groente te eten kan er misschien beter en makkelijker van drinken! Probeer een portie groente eens weg te drinken als smoothie. Wie weet vind je het zo op deze manier wel lekker. En zodoende krijg je toch die mooie heldere ogen waar worteltjes goed voor zijn.

Zelf brood bakken

Goed brood op de plank en dan nog extra lekker als je het zelf hebt gebakken. De geur alleen al, hmm jammer dat het brood nog zo lang nodig heeft om af te koelen. Ik heb er nu al zin in. En weet je dat dit brood super goed voor je is? Hier zitten namelijk wortels in verstopt. En ook op deze manier kun je dus je groentes eten.

Groente in een cake

Een gezonde cake met pompoen en gezoet met een rijpe banaan en dadels. Ook bij de thee of koffie kun je dus al stiekem wat groentes bij je kids naar binnen krijgen. Niet meteen verklappen, eerst laten eten en als het op is dan mag je ze best een compliment geven voor het feit dat ze net zonder mopperen pompoen op hebben gegeten. Nog een plakje iemand?

Mijn ervaringen met moeilijke eters

Het avondeten was voor mij een lastig moment, een moeilijke eter was ik. En nu ik zelf moeder ben weet ik dat het je inderdaad stress oplevert. Niet eten betekent geen vitamines binnen krijgen. De broodnodige bouwstoffen om gezond te blijven. Als niks maar dan ook niks helpt ben je als ouder al snel de wanhoop nabij. Wat moet je doen? Je kunt het er moeilijk met geweld naar binnen proppen.

Onze oudste zoon had ook wat struggles aan tafel. Hij lustte ook bijna niks en at vooral graag hetzelfde, ook als broodbeleg kwam hij niet verder dan een plakje kipfilet op de ene boterham en chocopasta op de andere boterham. Hoe ouder hij werd ging hij wel veranderen in zijn protestgedrag. Voor het wegduwen van het bord werden er zo af en toe toch wat happen naar binnen geschoven.

Ook omdat wij onze aanpak wat gingen veranderen kwam er ander gedrag van zijn kant. Wij waren gewend om in de keuken al borden op te scheppen en dan aan tafel zonder pannen te zitten. Iemand zei dat het zou helpen als je kinderen zelf laat opscheppen en daarbij vermeldt dat “alles wat je opschept, wordt ook opgegeten”. Hoe klein de schepjes in het begin ook waren, we prezen hem na elk leeg bordje.

Onze twee kinderen die daarna nog volgden begonnen ook sputterend aan tafel. En keken ook vaak met verwondering (of misschien wel verbijstering haha maar dat laat ik in het midden) naar hun grote broer. “Hoe krijg je dat allemaal weg?” vroegen ze dan, of “ik wilde dat ik net als hij ook gewoon alles lustte dan kon ik ook gewoon avondeten”.

Onze oudste haalde dan zijn schouders op en zei “ik lust ook niet alles, maar ik eet het gewoon, je gaat er niet dood aan en ik heb geen zin om met een lege maag naar bed te gaan”.

En toch kan ik niet zeggen dat ik echt moeilijke eters heb. Gelukkig niet, want ik hoor ook wel eens verhalen van wanhopige ouders dat ik toch wel even met klapperende oren zit. Dan valt het bij ons thuis nog wel mee, prijs ik me gelukkig.

Ja tuurlijk mopperen ze altijd als ze horen wat er vandaag op tafel komt, maar dat zal inmiddels de leeftijd wel zijn. Het zijn nu pubers en die klagen gewoon altijd.

Zolang de kinderen er niet ongezond uitzien en ook niet elke maand met griep op bed liggen, zal het wel goed gaan met de vitamines die ze binnen krijgen. Daar houd ik me maar aan vast. De ene keer eten ze beter dan de andere keer, nou ja prima dan.

Ik hoop dat je iets met deze tips kunt en uiteraard dat ze ook een positieve werking zullen gaan hebben, succes en liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *