Ook in Nederland kan het verschil tussen arm en rijk erg groot zijn en verdient niet iedereen een modaal inkomen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het tv-programma Steenrijk, Straatarm, waarin een gezin met weinig geld ruilt met een gezin dat wekelijks wel veel geld te besteden heeft.
Sommige gezinnen leven bijvoorbeeld van 50 euro per week, waar ze van alles van moeten bekostigen: de boodschappen, kleding en schoenen, maar bijvoorbeeld ook de kapper en schoolspulletjes.
Als zij dan mogen ruilen van woning én budget met een rijk gezin, gaat er ineens een wereld voor hen open! Soms is er wel een budget van 1500 tot 2000 euro voor één week.
En terwijl zij genieten van een week zonder financiële zorgen, wordt het rijke gezin met de neus op de feiten gedrukt: niet iedereen is zo bevoordeeld als zij, en het is zeker niet makkelijk om elke week met zo’n klein budget rond te komen.
Maar we hebben het hier wel over twee uitersten, terwijl het ook goed kan zijn om te kijken wat de doorsnee Nederlander verdient. Jaarlijks wordt er berekend hoeveel de gemiddelde Nederlander verdient en of dit per jaar stijgt of daalt. We noemen dit het modale inkomen.
Het modale inkomen gezin in 2020
In het jaar 2020 was het modaal inkomen van Nederlanders 2816 euro bruto per maand, exclusief vakantietoeslag. Het gaat hierbij om de doorsnee Nederlander en niet om het gemiddelde inkomen, want dat zou een behoorlijk vertekend beeld geven.
Er zijn namelijk mensen met een erg hoog inkomen die het gemiddelde flink omhoog zouden trekken, terwijl het gemiddelde wat er dan uitkomt geen realistisch beeld zou geven van wat Nederlanders gemiddeld verdienen. Er wordt voor het berekenen van het modaal inkomen dus gekeken naar de doorsnee Nederlander. Dit wordt ook wel aangeduid met Jan Modaal.
Lees ook: Wie betaalt wat in de relatie
Modaal inkomen in 2021
Het Centraal Plan Bureau (CPB) maakt jaarlijks bekend wat het modaal inkomen van het betreffende jaar is. Voor het jaar 2021 is dat modaal inkomen nog niet vastgesteld; vaak gebeurt dat aan het einde van het jaar of achteraf.
Salarisverwerker Visma Raet heeft echter al een berekening gemaakt op basis van de Rijksbegroting, en daaruit blijkt dat het inkomen van Jan Modaal dit jaar stijgt met 45 euro per maand, ofwel 2 procent.
Het loon zelf is niet gestegen, maar er is wel sprake van een verlaging van belastingen en een hogere arbeidskorting, waardoor werknemers netto meer salaris krijgen. Ook is er geen rekening gehouden met eventuele wijzigingen in de pensioenpremies.
Als de premies hoger worden, zal de stijging misschien minder zijn; als de premies echter ook lager worden, stijgt het modaal inkomen misschien nog wel meer dan met het hierboven genoemde bedrag.
Medewerkers die twee keer modaal verdienen, zullen een stijging zien van 1,4 procent van hun nettosalaris, ofwel 50 euro per maand. Zij gaan er dus iets minder op vooruit vergeleken met Jan Modaal.
De stijging van het netto inkomen voor mensen die het minimumloon verdienen, is vastgesteld op 1,6 procent. Voor hen scheelt dit zo’n 25 euro per maand.
Visma Raet heeft op haar website een handige tool ontwikkeld waarmee je kunt zien hoeveel jouw netto inkomen dit jaar zal stijgen. Er wordt rekening gehouden met de procentuele stijging van het inkomen volgens de Rijksbegroting, maar ook zaken zoals een verandering van baan, loonsverhoging of auto van de zaak wordt hierin meegenomen.
Je hebt voor het invullen van deze tool wel veel gegevens nodig, dus het kan handig zijn om even je loonstrook erbij te pakken zodat je de juiste gegevens invult. Maar waarschijnlijk heb jij je eerste salaris van 2021 al gekregen en heb je direct kunnen zien of jij er dit jaar op vooruit bent gegaan!
Hier vind je de tool.
Modaal jaarinkomen
We zien elk jaar het modaal inkomen iets stijgen. Dat is natuurlijk mooi, maar hoeft niet per se te betekenen dat de koopkracht ook toeneemt. Vaak is er namelijk ook sprake van inflatie, wat inhoudt dat de producten in de winkel duurder worden.
Je kunt dus wel meer geld verdienen, maar als de producten ook allemaal duurder worden, zul je hier soms weinig van merken. Dit waren de modale inkomens van voorgaande jaren:
- 2017: 34.000 euro
- 2018: 35.000 euro
- 2019: 36.000 euro
- 2020: 36.500 euro
- 2021: 37.000 euro (volgens de berekening van salarisverwerker Visma Raet; het CPB moet dit nog officieel vaststellen).
Jan Modaal
Deze uitdrukking gebruiken we voor een werknemer met een doorsnee inkomen. Het gaat dus om het inkomen dat het vaakst voorkomt (de modus) en niet om een gemiddelde van alle inkomens van alle Nederlanders.
De middeninkomens zijn de mediane inkomens; dat betekent dat 50 procent van de bevolking een inkomen heeft dat lager is, en de andere 50 procent een inkomen heeft dat hoger is dan dat (dubbelmodaal). We noemen de inkomens die lager zijn dan de middeninkomens ook wel benedenmodaal.
In andere landen kennen ze de uitdrukking voor een doorsnee werknemer met een doorsnee inkomen ook.
Net als het feit dat Jan een veelvoorkomende naam is in Nederland en daarom wordt gebruikt om de doorsnee Nederlander aan te duiden, gebruikt men in het buitenland ook vaak een naam die typisch is voor dat land. Zo wordt Jan Modaal in andere landen genoemd:
- Duitsland: Otto Normalverbraucher
- Frankrijk: Monsieur Tout-le-monde
- Finland: Matti Meikäläinen
- Verenigde Staten: Average Joe, Joe Sixpack, Joe the Plumber
Welke beroepen verdienen een modaal inkomen?
Wist je dat er volgens de website van Nationale Beroepengids maar liefst 1597 beroepen zijn waarbij je een inkomen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand verdient? In de meeste gevallen gaat het om banen waarvoor je een afgeronde MBO-opleiding nodig hebt en 5 jaar ervaring.
Maar ook binnen de beroepen is er veel variatie te zien in het inkomen: zo kan een beginnende consultant 2046 euro bruto per maand verdienen, maar dit kan oplopen tot maar liefst 7848 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingsniveau en ervaring.
Hier vind je er meer over.
Leave a comment