Skip to Content

Minipensioen; tussentijds genieten van je vrijheid 

Minipensioen; tussentijds genieten van je vrijheid 

Je pensioen gaat in als je op de leeftijd komt dat je niet meer hoeft te werken. Op dit moment ligt die leeftijd op 67 jaar.

Dat duurt dus behoorlijk lang én wie zegt dat je zo oud mag worden dat je ook die leeftijd halen zal. Je zou nu ook kunnen kiezen voor een tussentijdspensioen of anders gezegd, kiezen voor een minipensioen. Wat houdt deze term in en hoe krijg je dat voor elkaar?

Wat is een minipensioen?

Bij een mini pensioen kies je ervoor om niet tot je ‘oud’ bent te wachten om voor langere tijd niet te werken. Je kunt op die manier dus al op jongere leeftijd genieten van een lange vakantie, bijvoorbeeld.

Omdat men zich steeds bewuster is van het feit dat je nooit de garantie hebt dat je later nog fit genoeg bent om al je mooie plannen waar te maken (of dat je er zelfs nog wel bent…), willen mensen graag eerder al genieten.

Het gaat hierbij dus niet om een bedrag wat je krijgt vanuit de overheid, maar de term wordt gebruikt omdat je leeft zoals je zou doen als je met pensioen bent. Even geen werk en voor je dromen gaan.

Overigens wordt de term minipensioen ook gebruikt voor kleine pensioentjes die minder dan twee euro per jaar zijn. Maar daar gaat dit artikel dus niet over.

Wat zijn de voordelen van een tussentijds pensioen?

Natuurlijk zitten er voordelen aan een minipensioen. Je bent nog jonger en je kunt met dit minipensioen al leuke dingen doen waar je anders niet aan toe zou komen. En die op latere leeftijd misschien moeilijker zijn omdat je dan minder goed ter been bent, bijvoorbeeld.

En je weet zeker dat je dit nog meemaakt, want niemand heeft de garantie dat hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd ook zal halen. 

Wat zijn de nadelen van een minipensioen?

Nadelen kunnen zijn dat je minder overhoudt voor als je wel oud bent (je bouwt immers minder echt pensioengeld of spaargeld op) of dat het niet te combineren is met het werk wat je doet. Maar dat zijn uiteraard heel persoonlijke kwesties. 

Waarom uitstellen wat nu ook kan?

Je kunt natuurlijk al je grote plannen tot later bewaren. Hoeveel mensen hoor je niet zeggen dat ze grote reizen willen gaan maken als ze niet meer hoeven te werken.

Maar je leeft nú en je weet niet hoe je op die leeftijd bent en of je dan bijvoorbeeld nog wel samen van die grote reizen kunt genieten. Daarbij is het afwisselen van werkperiodes en vrije tijd gewoon fijn en mooier vol te houden. 

Maar is het haalbaar?

Het is vanzelfsprekend voor mensen met veel geld simpeler te realiseren om tussentijds even te stoppen met werken en bijzondere dingen te doen. Maar door bewuste keuzes te maken en je leefstijl op je wensen aan te passen, kan het misschien voor jou ook wel werken.

Kies niet altijd voor de duurste artikelen of dure sportscholen. Door minder luxe te leven kan je geld besparen die je kunt gebruiken om een mooie vakantie te maken. Of om andere doelen te bereiken! Want het hoeft niet altijd om vakantie te gaan!

Open een spaarrekening die speciaal bedoeld is voor een tussentijds pensioen en leg iedere maand een bepaald bedrag standaard opzij. Heb je genoeg gespaard, dan kan je gaan genieten! Hoeveel je nodig hebt hangt uiteraard af van de plannen die je hebt. Bedenk wel dat je vaste lasten gewoon doorgaan!

Waarom een tussentijds pensioen?

Er kunnen veel redenen zijn om ervoor te kiezen om gedurende een aantal maanden niet te werken. Bijvoorbeeld:

  • Een verre reis maken
  • Meer tijd voor je gezin hebben
  • Een droom waar willen maken, zoals een boek schrijven
  • Even geen stress willen ervaren en je kunnen richten op je persoonlijke ontwikkeling
  • De rust gebruiken om te bepalen hoe je verder wilt
  • Voor een studie

Tussentijds pensioen en je werk

Mijn baas ziet me aankomen…Dat is misschien jouw gedachte als je dit leest. Je wilt immers een maand of drie weg, bijvoorbeeld. Je kunt kijken of je met je huidige werkgever iets kunt regelen. Of je neemt de kans waar als je toch van baan wilt veranderen!

Zeker als je eigen baas bent, is het eenvoudiger, omdat je niet bij een werkgever om vrij (onbetaald verlof) hoeft te ‘leuren’. Hoewel hiervoor wel steeds meer werkgevers open staan. Zij zien het als een investering in jezelf en daarmee kan je meer betekenen voor het bedrijf!

Een tussentijds pensioen kost veel geld?

Natuurlijk is het afhankelijk van je dromen of een tussentijds minipensioen veel geld kost. Je hebt geen inkomen, maar je uitgaven kan je zo duur maken als je zelf wilt. Een verre vakantie kan veel geld kosten, maar kies je voor een manier van reizen die weinig kost en slaap je ook bij mensen thuis, bijvoorbeeld, dan is dat al een heel ander verhaal dan een maandenlange cruise…

Wil je de tijd vooral gebruiken om iets aan je persoonlijke ontwikkeling te doen of om eindelijk je boek te kunnen schrijven, dan heb je eigenlijk al helemaal weinig extra kosten dan je vaste lasten en je gewone uitgaven aan eten en kleding. 

Mooie tussenvorm

Je ziet het wel zitten maar is geld toch een ding? Een andere optie voor een minipensioen is om een middenweg te vinden. Misschien kan je wel goed thuis werken? Dan kan dat ook vanaf een mooi vakantieadres en kan je zo mooie werelden ontdekken en toch ook nog een deel werken. Dat is meteen nog langer vol te houden…!

Je kunt ook voor jezelf beginnen en als digital nomad leven. Dat houdt in dat je op afstand werkt en dus overal ter wereld kunt zijn en toch gewoon kunt verdienen. Tekstschrijvers, fotografen en eigenlijk iedereen die al zijn werkzaamheden online kan verrichten kan digital nomad zijn. Zo heb je wel een inkomsten en zit je toch minder vastgeroest aan de plek waar je bent of de sleur van iedere dag op dezelfde manier doorkomen! 

Meer informatie over pensioenen vind je hier.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *