Skip to Content

Minimaliseren in gezin; 20 tips minimalistisch leven met weinig spullen en huishouden

Minimaliseren in gezin; 20 tips minimalistisch leven met weinig spullen en huishouden

“Minimalisma, minimalisma, lalala”, zingt onze kleuter van 4 terwijl ze over de stoep fietst. Het begrip minimalisme hoort zij te vaak.

“Oh, ga je weer minimaliseren, Aniet?”, roept mijn man dikwijls. Wanneer ik weer eens zeg dat de roze driewieler prima kan fungeren voor onze mannelijke dreumes des huizes.

Twee jaar geleden begon mijn hart sneller te kloppen van minimalisme. Maar wat is nou minimalisme? Een woord dat je steeds vaker tegenkomt. Minimalisme is een levensstijl. Het komt er in het kort op neer dat je met weinig spullen gelukkig kunt zijn. Je bent bewust bezig met welke spullen je in jouw huis wilt hebben.

Minimaliseren gaat ook over je agenda, welke keuzes maak je? Kies je alleen voor de leuke activiteiten of ga je naar het vrijgezellenfeest van je achternicht omdat je je verplicht voelt. Je gaat terug naar je eigen ik. Je gaat ontdekken welke spullen en uitjes jou langdurig blij maken.

Eigen tempo

Begin klein waar jij maar wilt. Als je er een blij en rustig gevoel aan overhoudt kun je door naar een volgend project.

Bijvoorbeeld de kelderkast. Ga eens grondig door je huis en bij sommige producten kun je er over nadenken of je het echt nodig hebt. Waar is het goed voor?
In het kort:

  • Milieu
  • Geldbesparing
  • Overzicht
  • Rust

Lees hier mijn praktische minimalismetips:

Verjaardag

Natuurlijk; feestjes vieren horen erbij! Dat heeft niets met minimalisme te maken.

Wegwerpproducten

Voorkom wegwerpproducten. Zonde van het geld en milieu. Je hebt niet voor niets borden en glazen in de kast staan.

Wil je toch een feestelijk tintje? Maak het bovenste randje van je glas nat en doop dit in suiker. Laat het even op zijn kop hangen, want anders glijdt het naar beneden. En hoppa, je cocktailglas is geboren.

Getallen

  • Slingers, foliumballonnen, kaarsjes. Winkeliers zijn er allemaal op uit om dit te verkopen aan jou. Een kind straalt al als hij van de trap afloopt en slingers ziet hangen, dit hoeven niet per se slingers te zijn met hun leeftijd. Het blijft een leuke traditie om kaarsjes uit te blazen.
  • Koop losse gekleurde kaarsjes en plaats er 6 in de taart in plaats het cijfer 6. Die kun je maar drie keer gebruiken, als je drie kids hebt tenminste. Gewone verjaardagkaarsjes gaan veel langer mee.

Cadeaus

Bij verjaardagen horen uiteraard ook cadeaus. Onze kinderen tellen de dagen af totdat de slingers in huis hangen.

Maar welke cadeaus horen nou bij minimalisme? Stel samen een lijstje op en bespreek met elkaar waar ze echt blij van worden. Dit jaar stonden Donald Duckjes en rolschaatsen op een gedeelde 1e plaats. Die halen we dan van Marktplaats af.

Kindercadeaus

  • Slaapkamer: Geef iets voor op hun kamer. Zo kreeg onze middelste dochter een nieuw steigerhouten bed gemaakt door haar oom. En onze oudste krijgt een prikmuur, waar ze al haar knutsels, foto’s en tekeningen op kan hangen. Ze denkt bij elk papieren bewaarsel weer terug aan hoe ze het gemaakt heeft. Bijvoorbeeld samen met haar beste vriendin of met papa toen hij net terug was van een zakenreis.
  • Belevenis: Wat herinner jij je nog van vroeger? Die nieuwste Barbie toen je 5 werd? Of het cadeau dat je met opa en oma mocht zwemmen? Mijn dochter het laatste. Wat is er nou mooier dan samen herinneringen maken?
  • Post: Onze dochters rennen naar de brievenbus als ze de postbode aan zien komen lopen. Helaas klettert onze brievenbus niet zo vaak. Inkomende post is erg schaars. Daarom is het des te leuker om een kaart te krijgen. Stuur de jarige bijvoorbeeld een jaar lang elke dag een kaart.
  • Donald Duckjes/tijdschriften: De oudste spruit krijgt een hele stapel Donald Duckjes uit een eerdere jaargang. Deze wil ze niet in één keer uitlezen. Ze heeft gevraagd of wij elke week een nieuwe door de brievenbus willen stoppen.
  • Bon: Samen in de donkere bioscoop met je vader. Met een bak popcorn op schoot genoten ze samen van Vaiana. Dit jaar vraagt ze een bioscoopbon, omdat ze het zo leuk vond. Hoppa en weer gaat ze herinneringen maken.
  • Ze wil ook graag met een vriendinnetje samen een ijsje eten. Zo schattig.

Grote mensen cadeaus

  • Bon: Wat geldt voor kinderen kan natuurlijk ook heel leuk zijn voor volwassenen. Geef een High Tea-bon, uiteten-bon of kies ervoor om samen een sauna te pakken met je vriendin.
  • Post: Maar dan in de vorm van bloemen. Breng elke maand een bos bloemen en geniet tegelijkertijd ook van een kopje thee.
  • Tijdschrift: Geef een abonnement cadeau voor bijvoorbeeld Libelle. Elke keer als deze op de mat valt, denkt de jarige weer even aan jou. Uiteraard kun je natuurlijk ook zelf een oude partij opkopen en deze elke vrijdag door de bus doen.

Kasten

Keuken

In 2016 kregen wij onze nieuwe keuken en we hebben er voor gekozen vier keukenkastjes minder te plaatsen. Alles past erin.

  • Bakjes: Waarom zou je vijf verschillende maten bakjes willen hebben? Heb je een iets grotere bak nodig, dan pak je twee kleine. Stel dat je een heel klein bakje nodig hebt en deze staat niet in jouw keukenkast. Dan word je vanzelf creatief door te kijken hoe je dit gaat oplossen. Bijvoorbeeld in een eierdopje.
  • Glazen: Tegenwoordig heb je overal glazen voor; bier, wijn, sherry, limonade, frisdrank, yoghi. En het liefste smeert de industrie je ook nog hun eigen glas aan: bijvoorbeeld een speciaal glas voor Bokbier of het merk van de chocolademelk fabrikant prijkt op het glas.
  • Ontbijtborden: In de ochtend brengen onze meiden hun ontbijtborden naar de keuken en zetten deze op het aanrecht. Om 12:00 pakken ze deze borden weer en eten we er weer van. Wees gerust, ik neem ze met een doekje af en ze zijn weer schoon.
  • Gebaksborden: Gebruik eens gebaksbordjes tijdens het ontbijt. De meiden vinden het enig om te eten van een Boerenbond gebaksbordje. Het voelt voor hen net alsof ze een gebakje eten in plaats van brood met pindakaas. Daarnaast scheelt het ruimte in de vaatwasser, zodat deze minder vaak aan hoeft.

Kleding

Puilt jouw kledingkast ook uit en weet je in de ochtend niet wat je aan moet trekken? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om jouw kledingkast uit te mesten. Het zou namelijk een feestje moeten zijn om in de ochtend weer eens te mogen kiezen uit al die vrolijke kleding.

Er zijn diverse manieren om er voor te zorgen dat kleding uitzoeken weer een lach op je gezicht tovert.

  • Die trui die net iets te groot is, maar je voor de zekerheid bewaart voor het moment dat je weer aan gaat komen. Weg ermee!
  • Goede combinaties: Zorg er voor dat je kleding in je kast hebt liggen waar je meerdere setjes mee kunt maken. Bijvoorbeeld: een zwarte rok, spijkerbroek, wit bloesje, blauw colbertje of een heerlijke gebreide trui.
  • Laagjes: Vijf dikke truien in de kast is een beetje teveel van het goede. Creëer ook eens laagjes. Trek een topje aan, daarover een longsleeve en vervolgens dat colbertje. Zo heb je het ook warm en kun je vijfde trui gewoon in de winkel laten liggen.
  • 333 methode: Kies 33 kledingstukken uit en leg alleen deze stukken terug in de kast. De rest van de kleding berg je ergens op. Voor 3 maanden mag je alleen deze kledingstukken gebruiken. Zorg voor goede combinaties, zodat je veel kan variëren. Ga de uitdaging aan!
  • Wees kritisch: Zoals met alle onderwerpen geldt: wees kritisch. Heb ik deze nieuwe jurk echt nodig? Maakt het mij blij? Past het bij mijn kledingstijl? Neem een week de tijd om dit allemaal te overdenken. Als je daarna op alle vragen ja kunt antwoorden, ren dan naar de winkel!

Folders

Spring op de fiets naar het gemeentehuis en haal die Nee/Nee-sticker op. Door folders word je verleid om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Heb je nog maar één pak luiers, dat is het moment om even op internet te scouten of er nog aanbiedingen zijn. De folder van de supermarkt kun je makkelijk op internet bekijken.

Met andere woorden: als je ontdekt dat je iets nodig hebt, zoals: Vitamine D. Dan kun je op dat moment het internet afstruinen waar het in de aanbieding is.

Boodschappen

Eigen netjes: Neem eigen netjes mee naar de lokale markt of supermarkt. Stop daar de appels en de sperziebonen in. Dit scheelt weer plastic zakjes. Mijd de voorverpakte appels. Zo help je het milieu en het scheelt jou aanzienlijk afval in de container.

Boodschappentas: Neem dus ook zelf je boodschappentas mee.

Verbouw je eigen groente en fruit: Hoe leuk is het om zelf je eigen groente en fruit te verbouwen. Kinderen komen rennend naar binnen als ze weer een rode tomaat zien hangen.

Boodschappenlijst: Maak van te voren een boodschappenlijst.

Supermarktacties: Laat je niet verleiden om te sparen voor wijnglazen die prachtig zijn, maar waar er nog genoeg van zijn in de kast. Of coins voor kinderen, hebben ze dat echt nodig om langdurig blij te zijn?

Persoonlijke verzorging

Shampoo: Onze shampoo komt van Lush. Een winkel die natuurlijke producten verkoopt zonder toevoegingen. Zelf hebben wij een shampoobar. Dat is shampoo in een vaste vorm. Deze gaat drie keer langer mee dan shampoo in een fles. Daarnaast zit er geen plastic verpakking omheen. Je kunt hem in een blikje bewaren als je hem mee wilt nemen op vakantie.

Deodorant: Mijn deodorant is er ook in vaste vorm. Deze heb ik gekocht in dezelfde winkel. Ga eens naar de winkel Lush. Het is al een hele beleving op zich, zonder dat je er wat hoeft te kopen. Een explosie aan aroma’s, geloof mij!

Overige producten: Er is heel veel te koop bij Lush. Bodyzeep, conditioner, handcrème, bruisballen. Noem maar op!

Wasbaar maandverband: Ik loop naar buiten en zie aan de waslijn roze, groene, gele en bloemetjes maandverbanden hangen. Ik vind het een grappig gezicht. Sinds drie jaar ben ik overgestapt op wasbaar maandverband. Het milieu wordt hier blijer van, mijn huid, mijn portemonnee. Voor mij een win-win-win-situatie dus.

Souvenirs

Je bent met zijn tweeën op citytrip geweest en je wilt graag wat voor je kinderen meenemen uit het buitenland. Uiteraard kun je ervoor kiezen om niets mee te nemen. Maar ik kan me voorstellen dat je dit toch wilt doen. Houd in je achterhoofd: Een kinderhand is snel gevuld. En dat blijkt maar weer:

Etenswaar: Onze kinderen hebben het nog steeds over Puc Puc. Het “knettersnoepje”.

Boek: Een boek in een andere taal is erg leuk voor de kinderen. En stiekem ook voor jezelf.

Stenen: Stenen? Onze kinderen zijn gek op stenen verzamelen. Toen ze de stenen uit het buitenland kregen waren ze erg onder de indruk. En op dat moment doet mijn minimalismehart een sprongetje.

School

Fruit: Kies niet voor slurpfruit of ander fruit wat in iets verpakt is. Bereid in de ochtend een lekker bakje fruit voor de kinderen. Maak eventueel wat meer voor jezelf, zodat je daarna makkelijker fruit pakt tijdens het lezen van de Viva.

Koekjes: Eén keer per week mogen onze kinderen koekjes mee naar school. Als ik op donderdag vraag welke dag is het vandaag? Dan is het geen donderdag, maar roepen ze in koor: “Het is koekjesdag!” We geven geen voorverpakte koekjes mee, maar stoppen losse koekjes in een bakje. Bekijk maar eens hoeveel afval er gemoeid is met voorverpakte koekjes.

Drinken: Een heel simpele: schenk water in een beker. Hoppa klaar ben je.

Briefje: Stop eens een lief geschreven briefje in hun schooltas. Of kerf wat in een bananenschil (deze tekst wordt bruin naarmate de tijd vordert, zodat het te lezen is) Succes gegarandeerd!

Speelgoed

Overdaad schaadt. Zeker met speelgoed is dit zo. Maak een selectie waar de kinderen echt blij van worden.

Presentatie: Leg niet al het speelgoed in de kamer. Houd wat achter op de zolder. En wissel af. Zo is het elke keer weer “nieuw” en dus leuk.

Bijzonder speelgoed: Eigenlijk is het geen bijzonder speelgoed. Maar in dermate speciaal dat het niet in de speelgoedwinkel te vinden is. Zo is onze zoon gek op een leeg melkpak of de sloffen van zijn zus.

Tweedehands: Verkoop of geef het babyspeelgoed waar ze niet meer mee spelen weg. En kijk eens goed op Kinderenhoeken op Facebook of op Marktplaats wanneer je zelf op zoek bent naar speelgoed.

Gratis spullen

Het is zo verleidelijk. Die leuke ijsbeker in de vorm van een clown die je bij je kinderijsje gratis krijgt. Enig! Weer een stuk plastic wat na drie keer spelen onderin de speelgoedmand belandt.  Of: Koop vier kiwi’s en je krijgt er een speciaal kiwimesje bij. Euh…met een gewoon mesje kan ik mijn kiwi toch ook schillen?

Verwarming

Trui: Laat de verwarming zo lang mogelijk uit. Kies voor die lekkere warme trui en kruip samen ’s avonds romantisch onder een kleedje.

Open haard: Als je de luxe hebt van een open haard. Dan zou ik er zeker voor kiezen om deze aan te steken. De vlammen blijven fascinerend om naar te kijken.

Sinterklaas

Het feest van het jaar! Althans voor mij dan. Als kind was ik er al dol op en dat is niet vermindert nadat de jaren voorbij gingen.

Voorpret: Het begint al bij het Sinterklaasjournaal. We zitten met zijn allen voor de buis. Een paar weken voordat Sinterklaas aankomt begint het Sinterklaarjournaal. Gebroederlijk rennen we allemaal 17:55 naar de televisie om er niks van te hoeven missen.

Schoen zetten: Er hoeft niet altijd een cadeautje in de schoen te zitten wanneer de kids van de trap afrennen om te zien of Piet is langs geweest. Het huis helemaal op zijn kop is geweldig. Die Rommelpiet toch. Of een deegroller, met bloem en rozijntjes van Kookpiet naast je schoen.

Denk je eens in wat er gebeurt als je een brief krijgt van Sinterklaas. Tegenwoordig bestaan er ook leuke apps waarbij je Sinterklaas kan “bellen”.

Cadeaus:

Abonnement: Wij hebben een keer een abonnement op de dierentuin gegeven. Iets waar we het hele jaar wat aan hebben.

Kledingstuk: Elk jaar zit er weer een kledingstuk bij, zoals: een badpak, onesie, hemdjes, regenlaarsjes of pyjama. En elke keer als ze dat dragen zeggen ze: “Deze hebben we van Sinterklaas gehad, mama.” Mooi om te zien dat ze weer even terug naar die herinnering gaan.

Boek: Boeken zijn hier ook favoriet. Ze kunnen heerlijk wegdromen in hun eigen boek. Na ons avondeten lezen we in de wintermaanden ook vaak een boek. Zoals de Grote Vriendelijke Reus.

Nuttig cadeau: Denk aan een rugzak, etui, fietsbel of leeslampje.

Beleving: De sfeer, de blije gezichtjes het samenzijn met familie vind ik geweldig. Het gebonk op de ramen als Piet voor het raam staat met zak vol cadeautjes. De pepernoten die in de gang gestrooid zijn. De grote ogen van de kinderen wanneer ze hebben gekregen wat ze graag wilde hebben. Onbetaalbaar!

Jongens-/meisjesspullen

Ik was in verwachting van onze eerste spruit. Ik vond het negen magische maanden om in afwachting te zijn welk geslacht onze baby zou hebben. We kochten unisex-kleding.

Als je creatief bent is er heel veel te vinden. Het mooie is dat we deze kleren weer aan konden trekken bij nummer twee en drie. De kleding was nog mooi, aangezien ze zo uit hun kleren groeien.

Veel kinderspullen kun je unisex-kleuren kopen. Desalniettemin hebben wij een roze loopfietsje staan, waar onze zoon straks hard op gaat scheuren. Echte mannen dragen roze! Euh…rijden roze!

Lenen

Een inkoppertje: Leen spullen. Bijvoorbeeld: een ladder, BBQ of drilboor. Je hebt niet alle spullen zelf nodig. Desnoods koop je spullen samen met iemand anders.

Toilet

Doekjes zelf maken: Je kunt er voor kiezen om zelf doekjes te naaien om te gebruiken op het toilet in plaats van toiletpapier.

Niet na elk bezoek doortrekken: Als onze kinderen voor het slapen gaan allemaal plassen hoeft bij ons alleen de laatste door te trekken. Dat scheelt twee doorspoelmomenten.

Doel bereikt

Wanneer onze dochter zegt: “Mam, ik hoef de Intertoys niet in. Ik heb alles al wat ik wil hebben.” Op dat moment kun je me wegdragen. Dankbaar en tevreden. Een onbetaalbaar goed.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *