Skip to Content

Mindful kerst vieren zonder stress? Dat doe je zo!

Werkelijk genieten van de kerst: vaak moet je achteraf constateren dat je vooral bezig bent geweest met regelen en heen en weer hollen van de ene verplichting naar de andere.

Het mooie kerstgevoel is prachtig, maar op de dagen zelf heb je soms het idee dat het alleen maar een kwestie van ‘doorkomen’ is en dat je nergens echt hebt kunnen genieten. De oplossing? Mindful kerst vieren! Maar hoe doe je dat?

Mindful: bewust aanwezig zijn dus

Je zult vast wel begrijpen dat er met mindful wordt bedoeld dat je heel bewust aanwezig bent in het moment en ook heel bewust ervoor kiest om te genieten van het moment. Nu is dat heel leuk gezegd hoor, maar hoe krijg je dat ooit voor elkaar als er meerdere families staan te gillen om aandacht of dat je zelf de pineut bent en het meeste werk op jouw schouders terecht komt?

Of als je al een paar weken van kerstverplichting op school, kerk en vereniging naar de volgende ‘leuke’ kerstbijeenkomst holt? We geven je tips om het voor elkaar te krijgen om meer mindful met kerst bezig te kunnen zijn en zo er echt van te kunnen genieten

Rustig voorbereiden

Voorkom dat je al gestrest aan de feestdagen begint. Is het een heksenketel aan verplichtingen de week of weken voor kerst? Je zou kunnen kijken of je echt wel overal heen moet.

En anders: wees lief voor jezelf. Zorg dat je dan in ieder geval genoeg uren kan slapen en gezond eet. Hoe fitter je bent, hoe beter je lichaam immers de stress aankan. Maar ook: wacht niet tot de laatste dagen om plannen te maken voor het eten en dat soort zaken.

Als je op tijd weet wat je allemaal nodig hebt, kan je al de lang houdbare producten al inslaan voordat de kerstdrukte begint. Tijdens de hectische kerstdrukte in de winkels heb je dan minder nodig waardoor je er sneller weer uit bent én je niet misgrijpt wat voor nog meer stress zorgt!

Delegeren maar

Komt de hele familie naar jou toe? Hartstikke gezellig, maar het geeft ook veel rompslomp. Probeer zoveel mogelijk taken gewoon te delegeren, zodat iedereen iets doet. Zo heb jij ook iets aan het kerstdiner (of wat dan ook) en als iedereen iets doet is er niemand overbelast!

Dag energievreters: maak nieuwe rituelen

Bekijk eens voor jezelf welke activiteiten voor jou de meeste energievreters zijn. En vraag jezelf dan eens af wat je in plaats daarvan wel zou willen doen. Waarom zou je geen nieuwe rituelen gaan beginnen en de oude, akelige, gewoontes daarmee laten vallen?

Ben je al die verplichte zitdagen bij elkaar helemaal zat? Stel eens voor om met de hele familie het bos of het strand op te zoeken! Voor kinderen minstens net zo heerlijk en voor jullie vast ook. Lekker bewegen, onderhand kletsen en tussendoor of na afloop ergens heerlijk eten of alleen iets drinken.

Niemand bepaalt wat er hoort, dat doe jij (jullie) toch echt zelf. Dag kerstdiner, hallo kerstwandeling. En waarom zou je het niet doen?

Geen overvolle agenda

Mindful genieten wordt een stuk eenvoudiger als er rust ingepland wordt. Niet drie families op één dag bezoeken, bij wijze van spreken. Start bijvoorbeeld de dag met een rustige brunch met je eigen gezin/partner en pas daarna ga je op stap. Naar één familie. De andere familie komt een andere dag of bijvoorbeeld met oud & nieuw dan wel weer.

Go with the flow

Je kunt alles strak inplannen en in de stress schieten als de planning niet gehaald wordt. Is het niet veel fijner om het gewoon te laten gebeuren? Je ziet wel hoe laat er gegeten gaat worden of hoe laat de gasten op de stoep staan. Het enige wat jij doet is genieten van dat wat NU is en de rest merk je vanzelf wel. Mindful kerst vieren is immers genieten van wat er nu is.

Met kinderen kerst vieren

Heb je kinderen of komen er neefjes/nichtjes of misschien wel je kleinkinderen op bezoek? Door te zorgen voor leuke dingen voor de kinderen voorkom je dat zij zich snel vervelen en jij dus rustiger kunt genieten. Leuker voor jou en voor de kinderen.

Geef ze een eigen tafel waar ze lekker kunnen kleuren en spelen en straks ook mogen eten. Zorg dat er een echt kinderkerstmenu is, zodat ook zij lekker kunnen eten. En nog mooier is het als ze ook even af en toe naar buiten zouden kunnen om lekker uit te razen. Alles goed geregeld? Kijk dan eens naar die lieve snoetjes en geniet van hun plezier!

Geniet van wat je eet

Jij of een ander heeft heerlijk gekookt. Maar door alle hectiek of door alle gesprekken gaat het vaak naar binnen toe zonder dat je bewust geniet van wat je eet. Probeer dat nu eens anders te doen. Proef de verschillende smaken, de structuur van het eten, welke nasmaak heeft het en wat zou je zeker nog eens willen eten?

Gebruik je zintuigen tijdens de kerst

Eigenlijk kan je heel kort zeggen dat je vooral je zintuigen (en je gevoel) moet aanspreken om mindful met kerst bezig te zijn. Hoor de mooie kerstmuziek en geniet van de herinneringen die het met zich meevoert (of die je nu aan het maken bent…).

Proef het eten, voel de liefde van de mensen om je heen, wees dankbaar voor al die mensen en het feit dat je zo lekker eten kán, geniet van de sneeuw (als we zo gelukkig mogen zijn om een witte kerst te hebben) en ga met elkaar lekker wandelen in die sneeuw en zo kan je zelf het rijtje vast wel aanvullen.

Rust, fijne situaties, bewust beleven

Mindful kerst kan je dus eigenlijk in 3 ‘stappen’ bereiken. Zorg voor (relatieve) rust, zodat je de kans hebt om zonder stress de dagen te beginnen en door te komen. Kies voor activiteiten die je fijn vindt en met mensen die je liefhebt. En beleef bewust dat wat er gebeurt. Door je zintuigen en je gevoel een hoofdrol te geven.

Fijne kerstdagen alvast!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *