Waarschijnlijk is het je vroeger ook wel ‘aangeleerd’: een standaardmaaltijd bestaat uit aardappelen, vlees en groenten. Soms worden de aardappelen vervangen door een ander product zoals pasta, rijst of wraps.
Maar de basis is altijd hetzelfde. Ik vond dat zelf bijvoorbeeld opvallend tijdens de vakantie in Italië. De sauzen daar zijn heel anders. Er zitten wel groenten in en minder vlees maar die zijn in zijn geheel verwerkt in de saus en niet als los component van de maaltijd.
Wel of geen vlees eten?
De meeste Nederlanders zijn echte vleeseters, met name mannen zijn hier fan van. Dat geldt ook hier in huis, voor beide mannen, groot en klein.
Om ze tevreden te houden moet er iedere dag toch wel een stukje vlees op het bord liggen. Voor mij maakt het niet uit als ik het een dag oversla.
Het is dus ook niet zo dat we helemaal geen vlees meer eten, maar we zijn gewoon selectief.
Aan tafel zit ik naast mijn zoon, het gebeurt dan regelmatig dat ik om hem te stimuleren wat meer te eten (bordje leeg hoeft niet), of op zijn minst te proeven, hem een stukje vlees van mijn bord beloof.
Het vlees is namelijk als eerste van zijn bord verdwenen, zelfs als het ergens helemaal in verwerkt zit.
Grappig is wel dat hij cherrytomaatjes als snoepjes eet, hij is dan ook dolblij als hij in de supermarkt een bakje mee mag nemen. Maar hij kan wel moeilijk doen als er een gesneden stukje tomaat in een pastasaus zit.
Minder vlees is beter voor je gezondheid
In januari publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeksresultaten, waar onder andere uit gebleken is dat de meeste Nederlanders gezond zijn en onze levensverwachting stijgt.
Toch heeft de helft van de Nederlanders toch last van overgewicht. Negen van de tien mensen eet te weinig groenten en fruit en bijna 30 procent van ons eten is van dierlijke oorsprong.
Teveel vlees eten is niet alleen slecht voor onze gezondheid, de voedingsindustrie zorgt ook voor een uitstoot aan broeikasgassen (25%) die vergelijkbaar is met die van vervoer. Een dag geen vlees eten in Nederland, bespaart net zoveel CO2-uitstoot als 1 miljoen auto’s per jaar minder zouden rijden. Bron
Door het RIVM wordt dus aangeraden niet teveel te eten (en te kopen, om zo ook voedselverspilling in te perken) en daarnaast een voedingspatroon aan te meten met meer plantaardige en minder dierlijke producten zoals vlees, melk en kaas.
Het eten van meer groenten zorgt ook voor een betere gezondheid. Deze veranderingen verminderen het aantal chronische ziektes, verkleinen de gezondheidsverschillen en beperken de milieubelasting door voedsel.
Mannen houden meer van vlees dan vrouwen
Om deze doelen te bereiken moet er eerst een cultuurverandering plaatsvinden. De gemiddelde Nederlander houdt namelijk wel heel erg van een stuk vlees.
Om inzicht te krijgen in de houding van Nederlanders ten opzichte van het eten van (minder) vlees en (meer) groenten, deed HelloFresh in samenwerking met Kantar TNS onderzoek onder 1.000 respondenten naar hun mening over deze adviezen. De resultaten liegen er niet om:
- Maar liefst driekwart van de mensen eet minimaal 5 keer per week vlees. Als ze geen vlees eten is dat met name omdat ze vegetarisch zijn of veganistisch.
- De meerderheid van de Nederlanders is in de veronderstelling dat zij gezond eten (86%) en voldoende groenten (87%) en fruit (65%) tot zich nemen. Dit terwijl het RIVM juist aangeeft dat negen van de tien mensen te weinig groenten en fruit binnenkrijgt.
- De voorkeur voor een stuk vlees lijkt ook sterk beïnvloed te worden door het geslacht. Niet alleen bij ons in huis. Maar liefst 50% van de mannen eet iedere dag vlees en bij de vrouwen is dat 39%.
- 78% van de mannen drinkt liever nooit meer een biertje dan dat zij vlees eten moeten opgeven. 73% van de vrouwen laat liever hun wijntje staan. Alleen chocolade wint het van vlees als er gekozen moet worden 😉
Ook blijkt dat er een hoop onwetendheid is rondom het eten van vlees. Zo is de helft van de vleeseters overtuigd dat een vegetarisch gerecht saai is of zelfs dat het ongezond is om geen vlees te eten (46%).
Bijvoorbeeld doordat je met een vleesloos gerecht onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 21% van de mensen wil wel minder vlees eten maar weet niet hoe.
Mijn tips om minder vlees en meer groenten te eten
Hoog tijd dus voor wat tips over hoe je het kan bereiken om iets minder vlees en meer groenten te eten. Je hoeft namelijk echt niet direct helemaal geen vlees meer te eten en vegetarisch te worden.
Vlees kan prima een onderdeel zijn van een gezond eetpatroon, mits, zoals ook bij andere producten geldt, met mate.:
Het eerste stapje kan zijn om een dag per week een vleesgerecht te vervangen door een vegetarisch gerecht. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een vleesvervanger of andere smaakmakers zodat je toch kan genieten van een gevarieerde voeding waarin alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Voor jou en je kind. Je bent dan een zogenaamde flexitariër.
Als je vlees eet, kies dan bewust voor een stukje vlees van goede kwaliteit. Dat heeft ook meer smaak!
Vleesbeleg is vaak gemaakt van ‘restjes’ vlees die bewerkt zijn en voorzien zijn van kunstmatige additieven. Om vlees te vervangen kan je daarom het beste kiezen voor hummus. Dit is een romige dip op basis van kikkererwten, knoflook en olijfolie dat je kant en klaar kunt kopen of zelf maken. Zo eet je niet alleen minder vlees maar krijg je ook meer peulvruchten binnen.
In de Nederlandse en Franse keuken zie je op de menukaart van een restaurant vaak de naam van het gerecht staan gebaseerd op het soort vlees dat je erbij krijgt. Voorzien van bijgerechten. In de Indiase of Italiaanse keuken is dat heel anders. Denk bijvoorbeeld eens aan een vegetarische curry of pastasaus. Die zit vol met groenten zodat je de smaak van vlees niet eens zal missen.
Ook een lekkere volle salade is een goed alternatief. In het begin is het misschien even zoeken om voldoende eiwitten aan je salade toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld door noten, zaden, (geiten)kaas, vis, bonen, huttenkäse of ei.
Als je een dag geen vlees eet kan je dat vervangen door een vleesvervanger, zoals een soja burger of tofu. In het begin kan dit een alternatief zijn om te wennen, maar ook deze vleesvervangers zijn soms sterk bewerkt dus doe dit met mate.
Probeer te kiezen voor een plantaardige variant zoals groenten, fruit, hele granen, peulvruchten, noten en zaden. Peulvruchten en paddenstoelen hebben bijvoorbeeld een bevredigende ‘bite’. Of ga voor tofu of een extra lepel volkoren pasta, zilvervliesrijst of quinoa.
Een goed alternatief voor vlees is vis! Door het eten van vis krijg je niet alleen eiwitten maar ook goede vetten binnen.
Heb je een favoriet gerecht dat je echt niet kan missen? Ga dan op zoek naar een vegetarisch alternatief. Wat dacht je van een halve tomaat of portobello hamburger? Of een tofu saté, door de satésaus wordt het verschil in smaak minimaal.
Op de website van het Voedingscentrum vind je meer tips voor het vervangen van vlees of kan je controleren of je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
#Groenemaandag; de week beginnen met 1 dag zonder vlees
Om mensen te stimuleren een eerste stapje te zetten naar iets minder vlees eten en vooral meer groenten, komt HelloFresh met de campagne #groenemaandag.
Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Benelux: “We leveren graag een bijdrage aan deze uitdaging. Als bedrijf dat gezonde maaltijden aanbiedt, stimuleren we een gebalanceerd menu.
In onze Original Box zit bijvoorbeeld standaard een vegetarisch gerecht. Of je nu wel of geen vlees eet is natuurlijk je eigen keuze, maar we zien dit als een toegankelijke eerste stap om bewuster te kiezen voor maaltijden zonder vlees.
Bovendien willen we graag inspireren door te laten zien hoe lekker recepten zonder vlees zijn.”
Meer informatie vind je hier.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment