Skip to Content

Minder gas gebruiken; 11 tips om zuiniger te zijn

Minder gas gebruiken; 11 tips om zuiniger te zijn

Minder gas gebruiken is om meerdere redenen een goed plan. Niet alleen vanwege het milieu, maar eenvoudigweg voor je portemonnee nu het gas zo duur geworden is. Tel daar de oorlog in Oekraïne bij op en je weet ook wel dat het er niet snel veel beter op zal worden. Maar hoe pak je dat aan?

Minder gas gebruiken is om meerdere redenen een goed plan. Niet alleen vanwege het milieu, maar eenvoudigweg voor je portemonnee nu het gas zo duur geworden is. Tel daar de oorlog in Oekraïne bij op en je weet ook wel dat het er niet snel veel beter op zal worden. Maar hoe pak je dat aan?

Trek een trui aan

Klinkt misschien wel erg oubollig, maar het is nu eenmaal wel waar. Trek een trui aan en zet de verwarming wat minder hoog. Sloffen of dikke kousen houden je voeten warmer.

Natuurlijk ga je niet in de kou zitten, dat is weer overdreven, maar 1 of 2 graden kouder zetten scheelt toch echt wel in je energieverbruik en eigenlijk hoef je er helemaal niks voor te laten!

Zet de verwarming verstandig aan

De verwarming zet je alleen daar aan waar het nodig is. Draai de radiatoren dicht in de ruimtes waar je helemaal niet verblijft. In een halletje of een bijkeuken wordt niet geleefd, dus daar kan het best uit staan.

Een badkamer is uiteraard een plek waar je het graag warm hebt, maar je kunt er ook voor kiezen om het alleen in de ochtend en avond daar te verwarmen (als mensen in bad of onder de douche gaan) en de rest van de dag de radiator ook uit te zetten.

Door de deur goed te sluiten overdag hoeft het er niet meteen ijskoud te worden. Nog een manier om te besparen is om de verwarming al even eerder uit te zetten dan dat jullie naar bed gaan.

De warmte blijft er toch nog hangen, zeker als je bewust de deuren dicht laat. En de verwarming in de slaapkamer? Die laat je gewoon uit… Slaapt meteen een stuk beter en gezonder!

Het schijnt zelfs zo te zijn dat slapen in een te warme slaapkamer het lichaam geen goed doet. Je zou juist onrustig worden en daarmee minder goed slapen. Soms kan er te veel lucht in je verwarming zitten. Ontluchten is dan de oplossing. Dan kan het beter zijn werk doen.

Let op deuren en ramen

Even luchten is gezond en ventilatie heb je nodig. Maar voorkom verder dat er onnodig warmte verdwijnt. Houd de deuren en ramen dicht in de ruimten waar je verwarmt. En zitten er van die tochtkieren onder je deur? Dan leg je daar iets voor.

Er zijn leuke woonaccessoires te koop die daarvoor bedoeld zijn, maar je kunt uiteraard ook zelf zo’n leuke tochtslang of bijvoorbeeld tochthond haken of breien. Je kunt voor andere tochtplekken langs je deuren of ramen ook kiezen voor tochtstrips.

Tip: wat betreft die verse lucht die je nodig hebt. Klinkt raar maar verse lucht schijnt sneller verwarmd te kunnen worden dan de lucht die al in je huis hangt en vaak vochtiger is. Even ventileren is dus ook in het opzicht van energiebesparing juist goed.

Radiatorfolie en ruimte houden

Slim omgaan met de warmte die de verwarming afgeeft kan eveneens het energieverbruik verminderen. Door radiatorfolie achter de radiator te plaatsen kun je de warmte die aan de achterkant van je verwarming afkomt terug laten kaatsen de ruimte in! Zo gebruik je toch ook die warmte.

Let ook op dat er niks groots voor je verwarming staat. En dat de warmte niet achter de gordijnen verdwijnt! Zorg dat de gordijnen bijvoorbeeld op de vensterbank hangen en niet eroverheen. Zo kan de warmte niet nutteloos achter de gordijnen terecht komen.

Stap over naar elektrisch koken

Hoe minder jouw huishouden gas nodig heeft, hoe minder die prijsstijgingen natuurlijk jou iets doen. Kook je nog op gas? Misschien is het wel een optie om over te stappen naar elektrisch koken!

Houd je van bakken? Zet na afloop de oven open! De warmte uit de oven verwarmt dan gratis en voor niks je keuken! Die warmte heb je immers al betaald met het bakken…zonde als je die niet nog extra gebruikt.

Warmtepomp

Een ander idee om over te stappen naar een beter alternatief is de aanschaf van een warmtepomp. Dit apparaat gebruikt de warmte die in de lucht zit, in de bodem of het grondwater. En daarmee verwarmt dat het water voor de verwarming.

Leidingen isoleren

Wist je dat leidingen, zeker die door koude ruimtes lopen, zorgen voor warmteverlies? Door de leidingen te isoleren voorkom je dit. Dit geldt voor alle leidingen, dus ook die retour gaan.

Isoleren woning

Wil je het meteen goed aanpakken dan kun je ook nagaan hoe goed je huis nu eigenlijk geïsoleerd is.

Nu zal dat niet meteen een besparing opleveren omdat je immers de uitgave hebt om te isoleren, maar dit is wel een mooie investering voor de toekomst. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kruipruimte? Heb je al dakisolatie en wat voor ramen heb je? HR++ glas kan een mooie besparing opleveren.

Zonnepanelen plaatsen

Tja, eigenlijk niet moeilijk om te verzinnen, maar niet voor iedereen weggelegd. Kun je bij jouw manier van wonen overstappen naar zonnepanelen? Dan is dat zeker de moeite waard om te bekijken. Omdat je zo jezelf kan voorzien van stroom, kun je minder gas gebruiken.

Als je kiest voor een zonneboiler dan wekt deze warm water op, zeg maar. Je gebruikt de zonne-energie in dit geval om warm water te maken. Omdat een groot deel van de gasrekening vaak bestaat uit het water dat gebruikt wordt om te douchen of te badderen, kun je ook wel inschatten dat dit zeker een slimme zet is!

Korter douchen

Houd je ervan om lekker lang onder de douche te staan of uitgebreid in bad te zitten? Je hebt gelijk, dat is ook heerlijk. Maar in het kader van bezuinigen op gas is het minder slim. Langer waterverbruik kost nu eenmaal meer stookkosten.

Als iedereen in huis zich houdt aan korter douchen, dan kan dit een leuk bedrag schelen! En nog een extra tip op dit gebied: koop een waterbesparende douchekop.

Overstappen leverancier

Oké, dit is niet meteen besparing op het gasverbruik, maar kan wel jouzelf helpen. Overstappen naar een andere leverancier kan veel geld schelen. Laat je geen rare energiecontracten aanpraten maar wees zelf kritisch! Zo voorkom je akelige toestanden achteraf, omdat de gladde praatjes het toch heel anders hadden voorgerekend…

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *