Skip to Content

Midlife crisis

Midlife crisis

Een midlife crisis: we zien in gedachten dan vaak een kalende man in een rode sportwagen met een jonge vrouw naast hem. We doen er ook vaak wat lacherig over. Maar eigenlijk is een midlife crisis iets wat iedereen kan krijgen, man én vrouw, en meestal dan ergens tussen hun 40e en 65e verjaardag. En ja, eigenlijk is erom lachen ook niet helemaal terecht… Wat is dan precies een midlife crisis? Hoelang duurt het en hoe ga je er dan verder mee om?

Wat is een midlife crisis?

Eigenlijk is een midlife crisis een verzamelnaam voor meerdere psychische omstandigheden die te maken hebben met de leeftijdsfase tussen 40 en 65 jaar. Het gaat om zingevingsvragen die op die leeftijd bij mensen opkomen.

De één zal daarmee weten te dealen, maar een ander kan er behoorlijk door overhoop komen te liggen. Je kunt een midlifecrisis ook wegzetten als een identiteitscrisis. Je bent op zoek naar jezelf en daarmee komt er van alles naar boven. Zoals gezegd is het eigenlijk een verzamelnaam en daardoor kan de trigger net weer anders zijn. 

Zingevingsvragen

Op zich is het ook niet vreemd dat je op die leeftijd over zingeving na gaat denken. Je bent op een leeftijd gekomen waarbij je veel dingen bereikt hebt (of juist niet…). Je hebt een gezin, een huis, een leuke baan en opeens vraag je je af of dit nu alles is?

Is dit genoeg voor je of wil je nog meer uit je leven halen? Je realiseert je dat je leven al half voorbij is. Ook kan je je leven juist saai of mislukt vinden en voelt het alsof je nu nog de kans hebt om er iets aan te doen, maar dan wel snel. 

Op de vlucht slaan

Maar er is ook nog het feit dat er mensen zijn die niet alleen onrust door bovenstaande voelen, maar er wordt eveneens gesteld dat er ook mensen zijn, die bij een dergelijke crisis op de vlucht zijn voor problemen die al in de jeugd zijn ontstaan. Trauma’s waar ze eigenlijk aan zouden moeten werken om het op te lossen.

In plaats daarvan storten ze zich dus in veranderingen. Iemand met een midlife crisis ziet zijn huidige leven als een probleem en zal van alles willen veranderen. Terwijl het vaak in de mens zelf besloten ligt.

Dit kan heel ver gaan. Zo zijn er mensen die echt hun hele leven overhoopgooien en gewoon verdwijnen. Soms zelfs zo, dat ook de kinderen in de steek gelaten worden!

Modeverschijnsel of echt?

Er zijn mensen die een midlifecrisis wegzetten als een modeverschijnsel. Waarschijnlijk niet in alle gevallen een terechte opmerking. Maar er zit misschien ook wel iets in dat we tegenwoordig ook wel aangepraat krijgen dat we vooral nog alles uit het leven moeten halen en vooral al onze verlangens moeten nastreven.

En als je eens nadenkt over die dingen…wil dat nog niet meteen zeggen dat je ook echt een crisis te pakken hebt! Want dat die vragen langskomen is toch eigenlijk vrij logisch, lijkt mij. Volgens Wikipedia hebben ook chimpansees en orang-oetans iets dergelijks. Dus daarmee is dan toch wel bewezen dat het meer is dan alleen maar een verzinsel…

Hoelang duurt een midlife crisis

Niet schrikken, maar een midlife crisis kan lang duren. Bij mannen tussen de 3 en 10 jaar! Bij vrouwen ligt dit lager. Daarbij zou het 1 tot 5 jaar duren. Natuurlijk is dit iets heel persoonlijks en je hoeft er ook helemaal geen last van te hebben! Misschien hobbel jij wel gewoon fluitend door! 

Hoe ga je om met een midlife crisis?

Zorg dat je je gevoelens een plek weet te geven. Dit hoef je niet alleen te doen. Een fijne coach kan je helpen om alles een beetje op een rijtje te krijgen. Ga op zoek naar manieren om te ontspannen, want stress is zeker geen goede raadgever. En schrijf voor jezelf op wat er moet gebeuren om gelukkig te zijn. Wat zou je anders willen?

Maar ook: waar ben je al blij mee? Met een dusdanig overzicht kan je kijken welke veranderingen je zou kunnen doorvoeren. Zo voorkom je overhaaste beslissingen die je juist veel verdriet gaan geven en kan je behouden wat je lief is. Veel dingen die je zou willen, zijn vaak helemaal niet zo ingewikkeld om te krijgen. 

Hoe ga je om met een partner met een midlife crisis?

Heeft je partner last van een crisis dan kan dat een hele uitdaging voor jou betekenen. Probeer wel met elkaar in verbinding te blijven, maar snap ook dat de ander behoefte heeft aan ruimte. Toon begrip naar de ander toe. Heb je moeite met het geheel? Of misschien word je wel angstig hierdoor. Want wat gaat dit brengen?

Ook voor jou kan het dan fijn zijn om je hart te kunnen luchten bij een coach of iemand uit je naaste omgeving. Een crisis is niet fijn, maar het kan ook een opening zijn naar een mooiere relatie! Want misschien is het wel mogelijk om samen na te denken over wat jullie nu eigenlijk van elkaar verlangen en van jullie leven. En dan kan het ‘opeens’ zomaar juist iets moois kunnen brengen.

De positieve kant van deze periode

Of je nu wel of niet echt in een crisis komt, waarschijnlijk stel ook jij je vragen over wie je bent en wat je allemaal nog zou willen en dergelijke kwesties. Nee, leuk is dat zeker niet altijd.

Maar je kunt het ook als een uitdaging zien om aan jezelf te werken en juist daardoor een gelukkiger en/of bewuster mens te worden. Echt jezelf. Deze positieve kant ervan zien kan al helpen om de grootste angel eruit te halen. Beseffen dat het echt om een periode gaat en het niet zo blijft: ook dat kan een hele geruststelling zijn!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *