Toen ik deze week voor het eerst een artikel over microgreens (of microgroenten) las, besefte ik ineens hoe vaak ik ze het afgelopen jaar ben tegengekomen. In de supermarkt, bij het tuincentrum, op een vers belegd broodje van de bakker. En eigenlijk heb ik er nooit bij stilgestaan wat die kleine groene sprietjes precies waren. Tot nu!
Ze blijken dus gewoon een heuse hype te zijn. In Amerika al langer en uitgebreider dan hier (zoals zo vaak), maar ik denk zomaar dat het hier ook niet lang meer gaat duren. Microgreens zijn eenvoudig en snel zelf te kweken, gezond en lekker. En persoonlijk vind ik ze er ook simpelweg leuk uit zien. I
n dit artikel geef ik jullie een introductie in de wereld van de microgreens.
Wat zijn microgreens?
Microgreens kun je vertalen als microgroenten en worden hier ook wel kiemgroenten genoemd. Het zijn de eetbare stelen en blaadjes van groenten die in de groeifase zijn. Ze kunnen worden geoogst als kiem.
Als je de kiemen van de zaadjes oogst, dan heb je micro leaves. Je kunt de microgreens ook iets later oogsten, als de eerste blaadjes komen. Oogst je later en heb je al scheuten met blaadjes, dan heb je baby leaves. Van deze laatsten eet je eigenlijk alleen de blaadjes.
Kortgezegd zijn microgreens dus eigenlijk groenten die heel snel geoogst kunnen worden, al na één tot twee weken.
De volgende groenten kunnen ook als microgreens worden geoogst:
- Basilicum
- Bieslook
- Bieten
- Boerenkool
- Kervel
- Koriander
- Paksoi
- Peterselie
- Radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Uien
- Waterkers
Er zijn meer groenten die als microgreens kunnen worden geoogst, maar bovenstaand lijstje bevat de meest bekende.
Waar worden microgreens voor gebruikt?
Om te eten! Het is dus niet alleen decoratie bij die carpaccio die je vooraf besteld hebt, maar je kunt het ook daadwerkelijk eten. De verschillende soorten microgroenten, hebben verschillende smaken. Fris, nootachtig, bitter, je kunt het bijna zo gek niet bedenken.
Probeer ze dus vooral uit om te ontdekken wat je zelf lekker vindt. En welke microgroenten bij welk gerecht passen. Ze zijn in ieder geval perfect als smaakversterker in salades of soepen.
Microgreens blijken, naast lekker, ook erg gezond te zijn. Het zijn groenten die je in een zeer vroeg stadium van de groei eet, waardoor ze veel voedingsstoffen bevatten. Een aantal van deze voedingsstoffen verliezen ze als ze groter worden, omdat deze nodig zijn om te groeien.
Verder hebben microgreens onder andere de volgende voordelen:
- Ze zijn rijk aan vezels
- Ze bevatten weinig calorieën
- Ze bevatten veel eiwitten
- Ze bevatten veel vitamine A en C
- Ze bevatten veel mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor, magnesium en kalium
- Ze bevatten veel antioxidanten.
Op sommige websites wordt beweerd dat je de microgroenten kunt eten zonder ze te wassen. Persoonlijk denk ik dat dit afhankelijk is van waar ze vandaan komen. Als je ze in je eigen keuken kweekt bijvoorbeeld, is wassen misschien niet nodig.
Maar kweek je ze buiten en loopt er wel eens een buurtkat door je tuin, dan is wassen toch wel verstandig. Het Voedingscentrum is in ieder geval van mening dat je specifiek kiemgroenten beter niet rauw kunt eten, daarover vind je hier meer informatie.
Zelf microgreens kweken
Ben je al helemaal enthousiast over microgreens? Je kunt ze heel eenvoudig zelf kweken! Houd er wel rekening mee dat er een klein verschil is tussen het kweken van micro leaves en baby leaves. Voor beiden heb je om te beginnen natuurlijk wel zaadjes nodig. Deze kun je bij het tuincentrum kopen, maar ook bij bijvoorbeeld Dille en Kamille.
Zelf micro leaves kweken
Doe in een bakje een klein laagje aarde. Óf een nat velletje keukenpapier of natte watten. Strooi daarna de zaadjes uit over het laagje in je bakje. Bedek ze daarna met een dun laagje aarde. Zet het bakje op een lichte en warme plek. Zorg dat de bodem altijd vochtig blijft.
Het kiemen van de zaadjes gebeurt al na een paar dagen. Na ongeveer een week zijn veel soorten al te oogsten. Knip ze hiervoor bij de basis af. Overigens kun je ze zowel binnen als buiten kweken.
Zelf baby leaves kweken
Het kweken van baby leaves werkt bijna hetzelfde als het kweken van micro leaves. Alleen kun je deze zaden beter in de volle grond zaaien. Na ongeveer twee weken kun je de blaadjes plukken en eten.
Mocht je er he-le-maal voor gaan, dan kun je deze enorm uitgebreide instructie bekijken op YouTube.
Doordat je zo snel resultaat ziet, zijn microgreens perfect om te kweken met (kleinere) kinderen. Het kweken zelf is erg eenvoudig. En al na korte tijd kunnen de kinderen proeven van het eindresultaat. Voor de wat oudere kinderen is het leuk om daarbij deze printables te gebruiken.
Recepten met microgreens
Als je in no time je microgroenten hebt gekweekt, wil je er natuurlijk ook iets mee doen. Het meest eenvoudige om mee te starten is het gebruik van microgreens in de soep of de salade, zoals al eerder vermeld. Ook kun je ze goed gebruiken als garnering op een broodje of voorgerecht.
In Amerika is de hype van de microgroenten al wat langer aan de gang. En dus hebben ze al de nodige recepten bedacht en gedeeld met de wereld. Hieronder vind je een kleine selectie daarvan.
Sandwich met gegrilde kaas, ham, brie, microgroenten, appel en dijon mosterd
Dit klinkt heerlijk toch? Alleen al hierom zou ik microgroenten proberen. Maar dit recept laat ook mooi zien hoe eenvoudig je ze kunt verwerken in een broodje. De overige ingrediënten zullen de smaak en textuur van de microgroenten wat verhullen. Misschien dus een mooie manier om lastige eters wat extra groente te laten eten!
Hier vind je het recept.
Salade van wilde rijst en microgroenten
Vegan en glutenvrij, helemaal verantwoord dus. En het ziet er leuk uit!
Hier vind je het recept.
Pita pizza met perzik, geitenkaas en microgroenten
Perzik en geitenkaas klinkt wat mij betreft als een perfecte combinatie. Fijn om de microgroenten mee uit te proberen.
Hier vind je het recept.
- Zo kies je de perfecte vorm, grootte en materiaal voor je eettafel - 22/10/2024
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
Leave a comment