De winter is bijna voorbij. De voorjaarsbloemen poppen overal in de struiken naar boven en het zonnetje laat zich ook weer vaker zien.
Mensen wassen massaal de auto en maken de tuin klaar om te genieten van het buiten zijn. Iedereen heeft er zin in. De lente! Tijd dus om de lente ook wat vaker op je bord terug te laten komen in dit maandmenu om nog extra te genieten van het mooie seizoen.
1 maart; zoete salade met geraspte worteltjes
Een zoete salade met geraspte worteltjes. Eigenlijk hoort er ook nog appelazijn door maar daar houd ik niet van, veel te zuur. Een klein appeltje in stukjes dat werd er wel doorgesneden en om het zuur te maken voegde ik nog wat versgeperste sinaasappelsap aan toe.
Ook lekker als bijgerecht voor een barbecue trouwens. De salade wordt aangevuld met een vegaburger en wat huisgemaakte frietjes.
2 maart; noedels met vis
Vandaag gaan we wortels met vis eten. Lekker met noedels en het liefst eten met stokjes.
3 maart; stamppot rauwe andijvie
Stamppot rauwe andijvie. Met een slavinkje en knapperige uitgebakken spekjes.
4 maart; shakshuka
Vandaag eten we een eischotel. Lekkere groentes gemixt in ovenschaal zoals champignons, paprika, prei, broccoli en daar overheen giet je losgeklopte eieren met room en kaas gemixt.
Eigenlijk kun je hier van alles in verwerken: kaas, groenten, hamblokjes, of juist helemaal geen vlees. Kijk wat je nog hebt liggen en gebruikt dat voor deze simpele maar lekkere ovenschotel.
Het recept vind je hier.
5 maart; restjesdag
Ook al hebben we de vriezer al goed leeggemaakt deze week, zullen er toch nog weer restjes overblijven. Die gaan we vandaag opwarmen bij het avondeten.
6 maart; broodje warme beenham
Vanaf vandaag mogen we weer naar de sportclubs met de kids dus het worden hier weer drukke weekenden met weinig tijd voor in de keuken maar wel 5 hongerige magen.
Een snel broodje is dan een dankbaar gerecht om op tafel te zetten. Wat dacht je van een lekker knapperig vers broodje met warme beenham en een zelfgemaakte honingmosterdsaus.
Het recept vind je hier.
7 maart; soepdag
Een lekkere romige courgettesoep met uitgebakken spekblokjes en verschillende broodjes en toastjes om lekker weg te happen.
8 maart; spinaziesalade
Vandaag maak ik een salade van rauwe spinazie. Lees hier het recept en maak ook je zelfgeroosterde tomaten voor deze knapperige salade.
De feta kun je als vleesvervanger zien. Hoeft niet natuurlijk, maar het zou wel kunnen. Eventueel nog wat extra (wal)noten erbij kan dan ook geen kwaad. Naast de salade kun je nog wat gebakken aardappels serveren.
Het recept vind je hier.
9 maart; stamppot witte kool
Toch nog even een stamppotje. Maart roert zijn staart het kan nog alle kanten op gaan met de temperatuur. We gaan er wel een bijzonder potje van maken. Een boerenkool met witte kool stamppot met knapperige plakjes bacon.
Het recept vind je hier.
10 maart; kip met curry
Een lichte maaltijd vanavond. (zilvervlies)rijst met paprika en een stukje kipfilet met currysaus. Ik laat de paprikablokjes rauw in de rijst. Zo eet mijn dochter de paprika’s altijd het liefst.
Het recept vind je hier.
11 maart; tagliatelle met biefstuk
Romige tagliatelle met zongedroogde tomaatjes, champignons en biefstuk. Lekker met de verse spinazie die nog over is gebleven van afgelopen maandag. Zo’n zak is voor ons toch altijd te groot om in één keer op te maken.
Het recept vind je hier.
12 maart; thuisbezorgd
Restjesdag. Even goed kijken of er iets over is, zo niet? Dan kan je vandaag je favoriete thuisbezorgd bellen voor een fijne maaltijd.
13 maart; broodje kipkerriesalade
Broodje kipkerriesalade. Gemaakt van kipfilet met verse ananas en een pittige rauwkost. Een scheutje kerriesaus er doorheen scheppen en op een pitabroodje.
14 maart; kip, patat met appelmoes
Lekkere hele kip uit de oven eventueel met lekkere groentes erbij gebakken. Zelfgemaakte appelmoes en frietjes.
15 maart; rabarbertijd
Hier ben ik zo dol op. Lekkere zoete rabarber met een vegaschnitzel en gebakken aardappels. Smullen van de lente!
16 maart; sashimi
Bijna is het zover, bijna is het lente. En omdat het toch al buiten vaker mooi weer wordt en we al stiekem een paar keer in het zonnetje onze lunch hebben opgegeten doen we er vanavond nog een schepje zomer boven op.
De zomer op je bord zou je het kunnen noemen. Kijken of kinderen deze bloemetjes zonder vragen naar binnen werken.
Het recept vind je hier.
17 maart; pasta met broccoli
Vandaag is het nationale boomfeestdag. Leuk om dan nu juist “bomen” te eten. Ken je de bomen nog uit het decor van Sesamstraat? Juist, broccoli! Dat staat dus op het menu. Lekkere penne pasta met broccoli, verse peper, gebakken spekjes en geraspte kaas.
18 maart; rijst met hamlappen
Vandaag eten we hamlappen met rijst en een makkelijk groentepakket. Stiekem is het gewoon een nasi, maar dat verklappen we nog niet aan de kids. Eet nu maar gewoon en kijk hoe je het vindt. Misschien herkennen ze het direct, zo niet nog eens happen dan.
Het recept vind je hier.
19 maart; pannenkoeken
Yes vandaag is het nationale Pannenkoekendag!!! Geen restjesdag vandaag dus, maar lekkere goudbruine pannenkoeken. En voor de volwassenen die geen trek hebben in een pannenkoek is er vast wel een lekker alternatief te bedenken.
Zoals bijvoorbeeld een gebakken ei met geruld gehakt, champignons, spinazie, ui en knoflook. Ook lekker hoor en gezond.
20 maart; krulfrietjes met kip
Weer een jarige hier in huis. Ze zal waarschijnlijk poffertjes willen, maar nee na gisteren gaat die vlieger niet op. Tweede keus is in dit geval krulfrietjes met kip uit de oven en een komkommersalade (die de jarige graag zelf klaarmaakt, heel belangrijk!) en een ijsbuffet als toetje met veel toppingskeuzes als oreokoekjes en m&m’s en hagelslagjes in allerlei kleuren.
21 maart; lente-uisoep
Vandaag is het dan officieel lente. Dat gaan we vieren met een lente-uisoepje. Naast deze soep serveer je ook nog een lekker vers gebakken brood met rozemarijn, olijfjes en zongedroogde tomaatjes. Het huis ruikt heerlijk. Misschien heb je ook nog wat spinazie liggen?
Heb je hier wel eens een zelfgemaakte pesto van gemaakt? Lekker met pistachenoten en parmezaanse kaas. Het is zo gemaakt en je kunt het zeker twee weken in een goed afgesloten pot in de koelkast bewaren. Af en toe even een flinke schep eruit en verwerk het in je gerechten. Bak er je aardappels mee, in de soep, over de salade.
Het kan altijd wel ergens bij. Soms ben ik ook op dreef met zelfgemaakte salades. Lekker om zelf je ham-preisalade te maken bijvoorbeeld, of je eigen (pittige) kruidenboter. Smeert heerlijk weg op je versgebakken hartige broodje.
Het recept vind je hier.
22 maart; frisse lentesalade
Ik word echt blij van de lente. De zon die de dagen weer lichter maakt en het zicht in huis op met name mijn handwerkprojecten weer zoveel makkelijker maakt om aan te werken.
Dus vandaag vieren we nog steeds dat dit mooie seizoen er weer is. Met een lentesalade. Deze salade maak je met radijs, tomaat, komkommer, bieslook, sla, krieltjes en makreelfilet. Lekker met gekookte eieren in stukjes erover heen verdeeld.
Het recept vind je hier.
23 maart; tagliatelle met kip
Witlof is nog steeds volop te krijgen en is ook absoluut een seizoensproduct wat past bij de maand maart. Ik houd er eerlijk gezegd niet zo van, maar wie weet is het in dit recept toch verrassend lekker. Gewoon proberen dus. Een pastagerecht met kip, champignons en witlof.
Het recept vind je hier.
24 maart; rekendag
Vandaag hebben de kinderen het druk gehad op de basisschool met allerlei rekenspellen. Het is dan ook de Grote Rekendag. Kunnen we hier ook iets leuks mee bedenken voor het avondeten? Ja, dat kan zeker. Je hebt bijvoorbeeld leuke aardappelfrietjes in de vorm van dobbelsteenblokjes.
Hier kun je als groente wat doperwtjes en wortels bij serveren en een stukje vis of vlees. Laat de kinderen lekker nog even spelen met de dobbelsteentjes. Bouw een muur op je bord, met kleine openingen en probeer er een doperwt zachtjes door te schieten, niet te hard want het eten mag niet van je bord af komen.
En wil je geen frietjes omdat we dit nu al vaker op tafel hebben gezet? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een hartige taart of een pizza. Laat de kinderen dit vervolgens in gelijke stukken verdelen voor iedereen die aan tafel zit. Zo zijn ze ook nog even bezig met breuken.
Lees ook: Grote rekendag activiteiten
25 maart; romige kip goulash
Vandaag staat er een goulash op het menu, met kip en rijst. Dit romige gerecht is makkelijk en leent zich ook uitstekend om restjes groenten in op te maken.
Als je de goulash al een dag van te voren bereidt is het extra krachtig op smaak en hoef je vanavond alleen nog de rijst te koken en de goulash slechts op te warmen. Zo ben je vandaag extra snel aan tafel.
Als je dit recept neemt als basis met de ui, knoflook en paprika dan kun je er altijd nog extra groente aan toe voegen. Denk hierbij aan sperziebonen, prei, wortels, lente-ui, broccoli of witte kool. Heb je dit nog liggen zou ik het er dus zeker bij doen.
Wat overblijft kun je altijd nog invriezen voor een volgende keer. En als je deze goulash verdunt met kippenbouillon kun je er zelfs een zondagse goulashsoep van maken.
Het recept vind je hier.
26 maart; restjesdag
Restjesdag. Even weer die vriezer legen en alle restantjes opmaken die er nog in liggen.
27 maart; wraps
Wraps staan er vandaag op het menu. Lekker met veel verschillende rauwe ingrediënten om je eigen wrap mee te vullen. Een schaaltje pulled kip, wat plakjes zalmfilet, een schaaltje dunne plakjes komkommer, wat reepjes paprika, ringetjes lente-ui, stukjes radijs, plakjes tomaat, geraspte kaas, plakjes avocado.
Je kunt hier van alles bij bedenken waar je maar trek in hebt. Maak een lekkere spread, of een aïoli om de wrap mee in te smeren en eet smakelijk.
Wraps zijn er ook in allerlei soorten en maten, er zijn ook wraps op basis van groente zoals wortelwraps of bietenwraps. Je kunt ze kant-en-klaar kopen maar als je zin en tijd hebt, zijn wraps ook leuk om zelf een keer te maken.
28 maart; koolpakketjes in tomatensaus
Vandaag eten we koolpakketjes in tomatensaus. Dit recept past in een koolhydraatarm dieet. Zeker als je het hierbij laat. Vind je het toch te weinig dan kun je je bord nog aanvullen met een beetje rijst. Wil je toch ook graag rijst maar dan zonder de koolhydraten? Dan kan je de rijst vervangen door broccolirijst.
Het recept vind je hier.
29 maart; sla, krieltjes en een vegaschnitzel
Mocht je nog wat kool over hebben van gisteren is dit ook prima door de sla mee te nemen. Zo hoef je niets weg te gooien.
30 maart; aubergine lasagneschotel
Het maken van een eetschema voor een hele maand is voor mij best lastig, zelfs voor een hele week heb ik toch regelmatig nog dagen dat ik het menu even opschuif of vervang voor een ander gerecht.
Ik bedenk wel altijd voor een hele week wat we gaan eten en kijk hiervoor ook in de folders wat er die week in de aanbieding ligt en natuurlijk wat de seizoensgroenten zijn. Toch komt er hier zo af en toe een verrassing in huis in de vorm van een to-good-to-go-pakket. En ja daar moet je wel iets mee.
Vooraf weet je niet wat je koopt. Soms kunnen de spullen regelrecht de vriezer in en hebben we nog tijd om te bedenken wat we er mee kunnen maken, maar er zitten ook vaak genoeg verse ingrediënten bij die wel snel opgemaakt moeten worden. Dan is het handig om bijvoorbeeld een lasagne op het menu te hebben.
Ook hier kun je van alles extra bij doen. Laatst hadden we dus ineens een aubergine in huis. Die koop ik eigenlijk nooit en wist er niet zo goed raad mee. Even speuren op het internet: et voilà een lekker recept van lasagne met aubergine kon zo de oven in.
Het recept vind je hier.
31 maart; noedels met gehaktballetjes beef Shanghai
Vroeger aten we best vaak een wereldgerecht uit een pak. Echt lekker en makkelijk te maken. Nadat we kinderen kregen en bewuster met voeding zijn geworden.
Maar je kan ze ook prima zelf maken. Zonder de extra toevoegingen en rare E-nummers, maar puur en natuurlijk met veel mooie en vooral verse producten. En ook al is het geen “gemak uit een pak”, ook nu hoef je echt geen uren in de keuken te staan hoor, geloof me. Je bent zo klaar!
Het recept vind je hier.
Dit was het voor de maand maart. Tot snel in april en eet smakelijk, liefs Isabell
Lees ook
- Maand menu januari
- Maand menu februari
- Maand menu maart
- Maand menu april
- Maand menu mei
- Maand menu juni
- Maand menu juli
- Maand menu september
- Maand menu oktober
- Maand menu november
- Maand menu december
Leave a comment