Februari vind ik eerlijk gezegd een lastige maand. Daarom heb je hopelijk veel aan het maandmenu februari. Er zijn weinig feestdagen, het is koud en nat buiten, de dagen zijn donker en toch verlang je al weer naar de lente.
Deze maand zijn we lekker een weekje vrij van school. Dan is het voorjaarsvakantie. Als kind kan ik me die vakanties op het ijs herinneren, schaatsend met mijn nichtje en flink ingepakt om de kou te kunnen trotseren de hele dag. Van het voorjaar was nog lang geen sprake.
En ook al zijn de winters minder streng en kunnen we alleen nog maar schaatsen in een hal, blijft het buiten niet echt aangenaam om eens een stuk te gaan fietsen met een gevulde picknickmand achterop.
Wat we wel kunnen vieren in februari is de liefde. Op 14 februari is het Valentijnsdag en dan pak ik even lekker uit, met tapas hapjes in allerlei hartjesfiguren gesneden.
Tja, ook liefde gaat gewoon door de maag, dus mag het best een keertje extra feestelijk gemaakt worden toch, al houden we natuurlijk iedere dag van het jaar van elkaar en niet alleen op deze dag!
1 februari; sla met guacemole en forelfilet
Vandaag staat bij ons sla op het menu. Knapperige ijsbergsla met verse, zelfgemaakte guacemole en stukjes gerookte forelfilet. Met krieltjes.
2 februari; varkenshaas in wittewijnsaus met tagliatelle
Varkenshaas met in blokjes gesneden winterpeen en champignons met een romig sausje. Daarnaast lekkere tagliatelle.
De wittewijnsaus laat ik liever achterwege, omdat we geen wijn drinken en omdat er ook 3 kids aan tafel zitten.
Het recept vind je hier.
3 februari; stamppot boerenkool
Stamppot boerenkool, vooruit dan maar. Ik vind het geen traktatie, maar de kids zullen smullen, dus ik zwicht voor hen.
4 februari; kip tandoori
Kip tandoori. Met zilvervliesrijst, sperzieboontjes met geraspte kokos en verse ananas.
Eventueel nog met een kerriesausje, maar die laat ik al jaren achterwege.
5 februari; restjesdag
Vandaag weer even goed in de vriezer en koelkast kijken welke restjes we op kunnen maken.
6 februari; kapsalon met frietjes uit de oven
Frietjes uit de oven met stukjes gebakken kipfilet en een bedje van ijsbergsla, stukjes tomaat, stukjes komkommer, knoflooksaus en nog wat knapperige stukjes paprika.
Gemaakt door zoonlief en hij noemt het “zijn kapsalon”. Wat een verwennerij zo’n kok in huis!
Lees ook: Kapsalon uit de airfryer
7 februari; soep met waldorfsalade
Verse zelfgemaakte soep met sliertjes en balletjes. Daarnaast een lekkere waldorfsalade met appeltjes, walnoten en bleekselderij.
Stokbroodjes en nog wat kruidenboter, stukje makreel of een ander visje die je lekkerder vindt.
8 februari; krieltjes met vegaburger
Krieltjes uit de oven met knapperige sla en een vegaburger. Het mooie van sla is dat je ook hier weer eindeloos mee kunt variëren.
Zo snijd ik er ’s zomers nog wel eens wat perziken of nectarines doorheen of stukjes peer.
Soms snijd ik het laatste stukje kaas op, waar je geen fatsoenlijke plakken meer van kunt snijden voor op je boterham, in blokjes en hussel dit door de sla.
Soms doe ik er andere kaasjes door zoals geitenkaas of mozzarella of fetablokjes.
Eigenlijk is de sla elke week dus toch weer anders. Heb je nog een winterpeen over van de hutspot? Schaaf deze dan in dunne sliertjes en doe ze er rauw bij de sla bij, ook lekker.
9 februari; wortels met kabeljauw
Wortels met vis. Daarbij aardappels, rijst of noedels, of pasta, alles kan. Maak een lekkere gezonde saus van venkel zoals hier beschreven.
Deze saus smaakt het beste bij een witte vis, koolvisfilet of kabeljauw bijvoorbeeld.
10 februari; broodje kipsaté
Vandaag hebben we een etentje aan huis. De baas van manlief trakteert en daar maken we graag gebruik van.
Het is een diner voor 2, sorry kids. Dus jullie mogen vandaag zelf koken haha. Voor jullie op het menu staan kipsatéstokjes op een broodje met satésaus en taugé met plakjes komkommer en in ringetjes gesneden bosuitjes.
11 februari; spaghetti met verse groenten
Spaghetti, met enkel verse ingrediënten. De saus wordt ook homemade. En de groentes die verstoppen we met de staafmixer in de rode saus.
Met geruld gehakt en geraspte (parmezaanse) kaas.
12 februari; thuisbezorgd
Waarschijnlijk hebben we nu geen kliekjes of restjes in de koelkast liggen, dus steunen we via thuisbezorgd een lokaal bedrijf.
Maak een bestelling bij je favoriete restaurant en geniet van het vroege weekend.
13 februari; penne met brocolli en spekjes
Vandaag eten we penne pasta met broccoli. Knapperige uitgebakken spekblokjes, een verse peper met broccoli even bakken in een koekenpan en mengen met de pasta. Lekker met geraspte (parmezaanse) kaas.
14 februari; Valentijn tapas
Valentijnsdag!!! Natuurlijk maken we hier dan een tapas voor, met allerlei verschillende liefdeshapjes in hartjesvorm natuurlijk.
Tja, het is even wat werk, maar zo leuk! Misschien krijg je nog wel hulp in de keuken. Het recept vind je hier.
15 februari; sla met home made frietjes
Sla voor vandaag. Zelfgemaakte frietjes uit de oven en een lekkere salade van verschillende soorten sla.
Maak de sla op met kleine cherrytomaten, stukjes komkommer en wat in reepjes gesneden avocado. Lekker met een (vega)vleesje: burger, schnitzel of wat dan ook waar je zin in hebt.
16 februari; spinazietaart met pijnboompitten
Vandaag eten we spinazietaart met een zelfgemaakte deeg. Deze taart is één van mijn favoriete recepten. Lukt altijd en smaakt ook altijd.
Lekker met stukjes gebakken kipfilet en gerookte zalmfilet. Lekker rijk gevuld met pijnboompitjes en een goede geraspte kaas.
Let wel op dat de spinazie echt heel goed is uitgelekt anders krijg je een natte, kleffe taartbodem die niet gaar te krijgen is.
Het recept vind je hier.
17 februari; auberginelasagneschotel
Lasagne met aubergineplakken als tussenvelletjes. Gezonder kan het bijna niet. Veel groentes dus vandaag en zeer smaakvol.
Het recept vind je hier.
18 februari; kip met currysaus en paprikarijst
Vandaag een lekker simpel en licht gerechtje. Paprikarijst met kip in een currysausje. Makkelijk en snel klaar te maken, dus ideaal voor het einde van de week.
Het recept vind je hier.
19 februari; restjesdag
Restjesdag! Ja nu zullen we best wel wat restjes hebben in de koelkast die opgemaakt kunnen worden. Lekker relaxt het weekend in.
20 februari; wraps met tonijn
En vandaag eten we wraps. Lekkere veldsla met een blikje tonijn, geroosterde pijnboompitjes wat cherrytomaten en kappertjes mengen met een beetje citroensap en mayonaise verdund met een beetje yoghurt of kwark.
21 februari; huisgemaakte tomatensoep met balletjes
Tomatensoep gaan we vandaag maken met kleine balletjes erin. Stokbroodjes, toastjes, salades, smeerkazen, er mag van alles bij gezet worden.
22 februari; sla met krieltjes
Yep, je raadt het al, inderdaad sla met krieltjes en een stukje vlees. Wist je dat je sla ook kunt gebruiken om oud brood op te maken?
Bij ons wordt door vooral de kinderen altijd de kapjes of kontjes van het brood vermeden.
Die blijven altijd maar liggen in de broodtrommel en manlief en ik zijn die bammetjes dan ook weleens zat. Soms verzamel ik alle kontjes en snijd ze in kleine reepjes.
Daarna snijd ik ze in blokjes en stop ze in een afsluitbare plastic zak. Ik giet er een beetje olie bij en wat pittige kruiden (peper, zout, chili vlokken, pikante paprikapoeder).
De zak schud ik een paar keer goed om zodat alle stukjes brood goed door de olie en kruiden zijn gegaan.
Daarna bak ik de broodblokjes knapperig in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
Zo heb je heerlijke knapperige croutons in de sla en kun je de volgende dag een “gewone” boterham bij het ontbijt eten!
23 februari; rodekool met appelmoes en gehaktbal
Hollandse kost voor vandaag. We eten rodekool met verse zelfgemaakte appelmoes en een gehaktbal met gekookte aardappels, een prakkie dus.
24 februari; bugles ovenschotel
Een feestje vandaag, gewoon omdat het woensdag is. We gaan vandaag lekker chips eten als avondeten. En wel bugles!!
Deze ovenschotel met kipfilet moeten de kids dus wel waarderen. Het recept vind je hier.
25 februari; noedels met Thaise roerbakgroenten en grote garnalen
Vandaag gaan we weer eens met stokjes eten. Noedels met Thaise roerbakgroente en lekkere grote garnalen.
Het recept vind je hier.
26 februari; pittige nasi met hamlapjes
Vandaag maken we een pittige nasi op basis van zilvervliesrijst en stukjes hamlap.
Lekker met verse prei en witte kool, paprika, ui en knoflook, verse peper, verse gember en op smaak met ketjap en sambal gemaakt.
Eventueel nog aan te vullen met wat taugé. Eitje erbij, altijd een goed idee, beetje kroepoek of een augurkje, stukjes komkommer, pindasausje? Breid het uit zoveel je op kunt.
27 februari; pizzadag
Pizzadag! Kijk even wat er in de aanbieding is, misschien liggen er wel Turkse pizza’s in de schappen of wil je een pizza van groentebodem en zelf beleggen verder of misschien wil je een kant-en-klare pizza uit de vriezer?
Of je steunt de lokale horeca en laat een scooter naar je toe rijden. Alles is mogelijk, maar het wordt hoe dan ook pizza.
28 februari; zoete aardappelsoep met prei
Soepje! Een mooie romige soep op basis van zoete aardappel en prei, super gezond en heerlijk om je aan op te warmen.
Lekker met knapperige plakjes ham. Maak hier ook zelfgemaakte kaasstengels bij, leuk werkje voor je kids trouwens.
Verder kun je er geroosterd speltbrood bij serveren en een fijne salade, zelfgemaakt of uit een bakje.
Het recept vind je hier.
Lees ook
- Maand menu januari
- Maand menu februari
- Maand menu maart
- Maand menu april
- Maand menu mei
- Maand menu juni
- Maand menu juli
- Maand menu september
- Maand menu oktober
- Maand menu november
- Maand menu december
Leave a comment