Als je menstrueert, wil je toch graag mee kunnen draaien in het dagelijkse leven zonder gênante situaties. Dus zul je gebruik moeten maken van hulpmiddelen, waarbij er vooral de keuze is tussen diverse soorten en maten maandverband en tampons.
Maar tegenwoordig hoor je ook steeds vaker de term menstruatiecup vallen. Wat is het? Hoe werkt het en vooral ook: beschermt het je ook wel goed? En waarom zou je kiezen voor deze variant?
Wat is een menstruatiecup?
Een cup is een zacht kuipje van kunststof, zoals rubber of siliconen, welke je inbrengt in de vagina tijdens je menstruatie. Deze cup vangt het bloed op en deze verwijder je dus met het verwijderen van de cup.
Het bloed wordt dus niet geabsorbeerd zoals tampons doen. Deze cups zijn er zowel in wegwerpvarianten als in herbruikbare vorm.
Waarom is er nu de menstruatiecup?
Misschien denk je dat het een nieuwe uitvinding is, om zo aan de nieuwe wensen van vrouwen te kunnen voldoen, maar niets is minder waar. De eerste werden al gepatenteerd in 1867.
Natuurlijk zijn de cups in de loop der jaren verder ontwikkeld. Een reden dat de cup volop in de belangstelling staat is de milieubewuste houding van de gebruiksters. Je kunt immers kiezen voor een herbruikbare cup, wat uiteraard voor het milieu aan te bevelen is.
Werking van de menstruatiecup
Zoals gezegd vangt de cup alleen maar het bloed op en doet het verder niets. Dit schijnt beter te zijn voor de hygiëne in je vagina. Eigenlijk werkt het dus heel simpel, maar het kan je ook het gevoel geven dat je minder ‘veilig’ bent…
Hoe breng je de cup in?
Hoe je de cup inbrengt verschilt per vorm en heeft ook te maken met het feit of ze wel of niet herbruikbaar zijn. Simpel gesteld breng je het in als een tampon. Toch zal je even moeten oefenen om het goed onder de knie te krijgen.
De cup moet je bij het inbrengen in elkaar drukken en als je het in je vagina loslaat zal het openploppen. Vervolgens kan je het vacuüm krijgen door even aan het steeltje onder aan de cup te trekken
Voel je dat het er niet uit wil komen dan zit het op de juiste manier. Probeer voor jezelf de ideale positie te vinden. Dit kan liggend, zittend op het toilet, gehurkt of gewoon staand zijn.
Blijft het een probleem, dan zou je kunnen overwegen om een andere vorm aan te schaffen, want ook dat kan natuurlijk de oorzaak zijn. We zijn immers allemaal weer anders! Geef niet te snel op dus!
Verwijderen van de cup
Bij het verwijderen zal je het vacuüm moeten breken. Dit doe je door een vinger erlangs te laten schuiven en zo de zuigkracht ongedaan te maken. Vervolgens kan je de cup verwijderen door aan het steeltje te trekken.
Zwemmen en sauna
Wil je tijdens je menstruatie gaan zwemmen of heb je een saunabezoek gepland? Ook dan kun je kiezen voor een cup. Houd er wel rekening mee dat het een ingewikkelder verhaal wordt als je de cup moet verwijderen.
Je moet uiteraard altijd schoon werken en de cup goed kunnen afspoelen, wat niet altijd zal werken in een openbaar toilet…
Uiteraard afhankelijk van de heftigheid van jouw menstruatie kun je de cup maximaal 12 uur laten zitten. Nog beter is het om hiervoor maximaal 8 uur te hanteren. Dus in die tussentijd kun je lekker lang in de Wellness vertoeven…
Voordelen van een menstruatiecup
Er zijn diverse voordelen te noemen, waarbij op dit moment het milieuaspect vooral wordt geroemd. Maar er zijn meer voordelen, zoals:
- Minder vaak hoeven wisselen dan met een tampon (richtlijn maximaal 8 uur, evt. 12 uur)
- Uiteindelijk lagere kosten bij herbruikbare cups
- Je hebt geen voorraad nodig
- Uiteindelijk meer draagcomfort bij veel gebruikers
- Beter voor het milieu bij herbruikbare cups
En de nadelen
Maar zoals altijd zijn er ook nadelen!
- Het duurt even voor je het inbrengen goed onder de knie hebt
- Je zult de cups moeten schoonmaken
- Het inbrengen of het verwijderen kan pijn doen als je nog niet weet hoe je het het beste kunt doen
- De cup kan verschuiven als je bijvoorbeeld naar de wc bent geweest…
- Je kunt niet overal de cup verwijderen omdat je toch minimaal een kraan nodig hebt…
- Draag je een spiraaltje? Overleg dan eerst even met je arts of het verstandig is om de cup te gebruiken!
- Risico op TSS
- Het is geen voorbehoedsmiddel zoals de pil of sterilisatie.
TSS
Het Toxische Shock Syndroom, waarvoor je bij het gebruik van tampons gewaarschuwd wordt, kan ook nu een risico vormen. Dit syndroom kan optreden door bacteriën die zich ontwikkelen bij een te lang gebruik van tampons.
Omdat ook de cup lang ingehouden wordt, kan het ook dit risico met zich meedragen. Of je hier nu meer of minder last van hebt dan bij tampons is nog niet duidelijk.
Maar het geeft wel degelijk aan dat je altijd schoon moet werken en je liever wat vaker de cup verschoont.
Werk schoon!
Hygiëne is altijd belangrijk als je zo intiem iets gaat doen, Dit geldt dus ook voor het gebruik van de menstruatiecup. Voordat je de cup gaat gebruiken zul je deze goed moeten desinfecteren.
Maar ook na elke menstruatie is dit van belang. Raadpleeg voor de juiste manier de handleiding, want niet iedere cup is van hetzelfde materiaal gemaakt en zal dus ook op een andere manier gereinigd moeten worden.
Lees ook: Menstruatie overslaan, vervroegen of uitstellen voor vakantie
Aanschaf
De menstruatiecup kun je vooral op internet vinden. Maar er zijn ook winkels, zoals drogisterijen, die ze verkopen.
Meer informatie vind je hier.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment